Προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τους βοσκότοπους προαναγγέλλει η ΠΕΚ

Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων προκαλεί τοσυνεχιζόμενο «αλαλούμ» με το θέμα των βοσκοτόπων. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα πουτους απασχολεί για χρόνια και για το οποίο προτίθενται να προσφύγουν σταευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού «βοσκότοπο δικαιούνται όσοι τον κάνουν χρήση».

Στο θέμα αναφέρονται ο πρόεδρος της ΠΕΚ Στέργιος Κύρτσιος και ο αναπληρωτής Γιάννης Γκρίνιας με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Λαός» του Νομού Ημαθίας.

«Κύριε

Υπουργέ,
Δυστυχώς η κτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι «ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ» καθώς στο θέμα των βοσκοτόπων και στην ουσία ο τρόπος κατανομής των δικαιωμάτων για την πληρωμή των επιδοτήσεων της ΚΑΠ είναι παράνομος και παράλογος με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες αδικίες και ανισότητες θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τις πληρωμές των επιδοτήσεων από την Ε.Ε.

Πράγματι οι επιτελείςτου ΟΠΕΚΕΠΕ στην ανάγκη να δώσουν εκτατικά δικαιώματα σε όλους τους αιτούντεςκοινοτική ενίσχυση προχώρησαν με την περίφημη τεχνική λύση σε αυθαίρετηχωροθέτηση των υποψηφίων σε εκτάσεις με τις οποίες δεν είχαν καμία σχέση.

Στρέμματα δηλώθηκανκαι στρέμματα που να ενεργοποιούν βοσκότοπο δεν υπήρχαν.

Την ίδια στιγμήβοοτρόφοι - εισαγωγείς βοοειδών για πάχυνση και αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγήςπου τα ζώα τους είναι ΕΝΣΤΑΒΛΙΣΜΕΝΑ και από την φύση τους δεν χρειάζονταιβοσκότοπο, έσπευσαν αυθαίρετα να κατοχυρώσουν βοσκότοπο τον οποίο όμως κατείχανκαι αξιοποιούσαν οι αιγοπροβατοτρόφοι χωρίς ωστόσο να έχουν με σαφήνεια καιχαρτογραφικά προσδιοριστεί.

Το πρόβλημαεμφανίστηκε με μεγαλύτερη ένταση το 2013 και 2014, όπου το κούρεμα από τιςΒρυξέλες των δηλούμενων εκτάσεων στον Εθνικό φάκελο ήταν σημαντικό και μεμεγάλο κόστος.

Τον τελευταίο καιρόόλες οι ΔΑΟΚ καλούνε δια του τύπου τους κτηνοτρόφους να προσέλθουν ναυπογράψουν τις καταστάσεις κατανομής των βοσκοτόπων ενώ όσοι κτηνοτρόφοι δενανταποκρίνονται στην ειδοποίηση της ΔΑΟΚ εντός 30 ημερών θεωρείται ότιαποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για αίτηση χωροταξικήςανακατανομής για το επόμενο έτος.

Επειδή Κύριε Υπουργέόλοι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά ότιβοσκότοπο δικαιούνται όσοι τον κάνουν χρήση και βοσκότοπος σημαίνει χρήση καιόχι νομή δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το σαθρό σύστημα κατανομήςβοσκοτόπων είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε μέχρι και στα Ευρωπαϊκάδικαστήρια με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αλήθεια πότε θα δώσετεεντολή και χρήματα στις περιφέρειες για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης πουεσείς με νομοσχέδιο ψηφίσατε πριν από τρία χρόνια;

Προσπαθείτε νακαταστήσετε συνένοχους τους κτηνοτρόφους σε ένα θέμα που τείνει να πάρειδιαστάσεις σκανδάλου θέτοντας σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις και ενόψει μάλιστα τηςΝέας Προγραμματικής Περιόδου της ΚΑΠ.

Όσο για τα υπόλοιπαθέματα με πιο σοβαρό την επίθεση που δέχεται η ελληνική αιγοπροβατοτροφία καισυγχρόνως η φέτα μας από ξένα συμφέροντα θα επανέλθουμε σύντομα και θαμας βρίσκουν πάντα και όλοι μπροστά τους.Περιμένουμεάμεσα τις απαντήσεις και βασικά τις προθέσεις σας και είμαστε στη διάθεσή σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα