Υπερβολικά φιλόδοξο το σύστημα ασφάλειας τροφίμων στην Ε.Ε.

Παρότι το σύστημα της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών από τους χημικούς παράγοντες κινδύνου στα τρόφιμα στηρίζεται σε άρτια θεμέλια και τυγχάνει σεβασμού παγκοσμίως, επί του παρόντος είναι υπερβολικά φιλόδοξο, καθώς η Κομισιόν και τα κράτη μέλη δεν έχουν την απαιτούμενη ικανότητα για να το εφαρμόσουν πλήρως. Αυτό υποστηρίζουν οι ελεγκτές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) σε νέα έκθεσή τους που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πολιτική της Ε.Ε. για την ασφάλεια τωντροφίμων αποσκοπεί στη

διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινηςζωής και υγείας και επιδιώκει την προστασία των πολιτών της από τρία είδηπαραγόντων κινδύνου στα τρόφιμα: φυσικούς, βιολογικούς και χημικούς. Ο συγκεκριμένοςέλεγχος του ΕΕΣ επικεντρώθηκε στους χημικούς παράγοντες κινδύνου και όπως αναφέρειη έκθεση, «το νομικό πλαίσιο που διέπει τις χημικές ουσίες στα τρόφιμα, τιςζωοτροφές, τα φυτά και τα ζώντα ζώα δεν έχει οριστικοποιηθεί και δενεφαρμόζεται ακόμη στον βαθμό που προβλέπεται στην ενωσιακή νομοθεσία πουρυθμίζει την παραγωγή τροφίμων». Επιπλέον, σημειώνουν οι ελεγκτές, το σχετικόμε τις χημικές ουσίες έργο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), η οποία παρέχει επιστημονικές συμβουλέςστο πλαίσιο της χάραξης πολιτικής, σημειώνει καθυστερήσεις. Αυτό επηρεάζει τηνορθή λειτουργία τμημάτων του συστήματος, καθώς και τη βιωσιμότητα του μοντέλουστο σύνολό του.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σεορισμένα κράτη μέλη, οι έλεγχοι καλύπτουν συγκεκριμένες χημικές ουσίεςσυχνότερα σε σύγκριση με άλλες, ενώ το νομικό πλαίσιό τους είναι τόσο εκτενέςπου οι δημόσιες αρχές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε όλες τις αρμοδιότητέςτους. Οι έλεγχοι που διενεργούνται από δημόσιους φορείς δεν μπορούν παρά νααποτελούν μικρό μόνο ποσοστό του συνόλου των διενεργούμενων ελέγχων, σημειώνουνοι ελεγκτές, και ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνει αξιόπιστο το μοντέλο τηςΕ.Ε. «είναι μέσω της συμπληρωματικότητας μεταξύ των συστημάτων ελέγχου τουδημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, το ενδεχόμενο συνεργιών αυτού τουείδους μόλις πρόσφατα άρχισε να διερευνάται».

Εν κατακλείδι, το ισχύον ενωσιακό σύστημα εμφανίζει ασυνέπειες και αντιμετωπίζει προκλήσεις, σημειώνει το ΕΕΣ, που συνιστά στην Κομισιόν:

• να αξιολογήσειενδεχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τους χημικούς παράγοντες κινδύνουσυνεκτιμώντας την ικανότητά της να την εφαρμόσει με συνέπεια,

• να ενθαρρύνει περαιτέρωτη συμπληρωματικότητα, ώστε οι δημόσιες αρχές των κρατών μελών να μπορούν ναβασίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στους ελέγχους που διενεργούνται από τον ιδιωτικότομέα,

• να εξηγήσει ποια μέτραπρόκειται να λάβει σε σχέση με τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμαπροκειμένου, αφενός, να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο διασφάλισης τόσο για τατρόφιμα που παράγονται στην Ε.Ε. όσο και για εκείνα που εισάγονται και,αφετέρου, να εξασφαλιστεί η συνέχιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες του ΠΟΕ,

• να παράσχει περαιτέρωκαθοδήγηση στα κράτη μέλη για την εφαρμογή μέτρων επιβολής και να βελτιώσει τιςδιαδικασίες που εφαρμόζει για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους κανόνεςτης Ε.Ε. για τα τρόφιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα