Στο Γεωπονικό Αθηνών ανέθεσε ο ΕΛΓΟ τη δημιουργία φακέλου για Ελληνικό Γιαούρτι ΠΓΕ

Την ανάθεση δημιουργίας φακέλου υποβολήςαίτησης για την καταχώριση της ονομασίας «ΕλληνικόΓιαούρτι» στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης – Προστατευόμενων ΓεωγραφικώνΕνδείξεων της Ε.Ε. ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) αποφάσισε το Δ.Σ.του ΕΛΓΟΔΗΜΗΤΡΑ στη σημερινή του συνεδρίαση.

Όπως ανακοινώνειο Οργανισμός, «το έργο ανατέθηκε στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του ΤμήματοςΕπιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού ΠανεπιστημίουΑθηνών και αφορά όλα τα είδη ελληνικού

γιαουρτιού, από όλα τα είδη ελληνικούγάλακτος και αποκλειστικά από ελληνική πρώτη ύλη, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμεναστο από 19/10/2018 πόρισμα της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί με τηναριθμ. 7486/83066/01-08-2017 απόφαση του ΥΠΑΑΤ».

Στόχος της κατοχύρωσης τουΕλληνικού Γιαουρτιού ως ΠΓΕ είναι η προστασία του από προσπάθειες απομίμησης, πουπαρατηρούνται σε αγορές του εξωτερικού με τη χρήση ονομασιών «Greek yogurt» ή«Greek style yogurt» και ταυτόχρονα η ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικώντου.Η καταχώριση του Ελληνικού Γιαουρτιού στον κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ θασυνεισφέρει στη δυναμική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, μέσω της αναμενόμενηςαύξησης της ζήτησης του προϊόντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από μακρά παράδοσηκαι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων. Η αύξησητης ζήτησης και της παραγωγής του προϊόντος θα ενισχύσει την αγροτική μαςοικονομία και ειδικότερα τους κλάδους που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγήςκαι εμπορίας του γιαουρτιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεωπονικό Αθηνών, ΕΛΓΟ, Ελληνικό Γιαούρτι ΠΓΕ,geoponiko athinon, elgo, elliniko giaourti pge