Πεδίο συνεργασίας στην αγροδιατροφή μεταξύ Ελλάδας και Ζιμπάμπουε

20:00 5/3/2019 - Πηγή: meatnews

Με τον ελληνικής καταγωγής Υφυπουργό Γαιών και Γεωργίας της Ζιμπάμπουε, Βαγγέλη Χαριτάτο, συναντήθηκε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στο Υπουργείο, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις δυνατότητεςδιμερούς συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας και του εμπορίου αγροτικώνπροϊόντων,

ενώ και οι δύο χώρες συμφώνησαν να επανέλθουν με επιχειρηματικέςαποστολές, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευκαιρίες στις δύο αγορές.

Παράλληλα, συζητήθηκε εκτενώς και η κατάσταση τωνΕλλήνων που ζουν στη Ζιμπάμπουε, μία πολυπληθής κοινότητα η οποία διαπρέπειστην αφρικανική αυτή χώρα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε την μεγάλη χαρά και την τιμήνα υποδεχθούμε εδώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τον ΈλληναΥφυπουργό Γαιών και Γεωργίας της Ζιμπάμπουε. Ο κ. Χαριτάτος, ο Βαγγέλης μαςπλέον, βρίσκεται εδώ και κάναμε μια πολύ αναλυτική συζήτηση για τις δυνατότητεςσυνεργασίας στον αγροτικό τομέα των δυο χωρών.

Τα πεδία είναι πάρα πολλά, τόσο σε τεχνικόκαι κατασκευαστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εισαγωγών και εξαγωγών.Συζητήσαμε ποια είναι τα κύρια παραγωγικά προϊόντα στη Ζιμπάμπουε και ποιεςείναι οι ελλείψεις και οι ανάγκες τους που χρειάζονται και παρέχει η Ελλάδα καιμπορεί να συνεργαστούμε σε αυτό τον τομέα.

Ένα άλλο πεδίο, εκτός από τα προϊόντα είναι ηέρευνα και η εκπαίδευση. Ένας τομέας που η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία και θα ήτανμεγάλη μας χαρά να συνεργαστούμε. Σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα, θασυμφωνήσουμε τις λεπτομέρειες, να κάνουμε μια πολιτική και επιχειρηματικήαποστολή προς τη Ζιμπάμπουε. Να έχουμε όλους εκείνους τους συμμετέχοντες που θαδιασφαλίσουν ότι εδραιώνουμε πια μια πραγματική συνεργασία που θα φέρειαποτελέσματα για τις δυο χώρες.

Η Ζιμπάμπουε τα τελευταία χρόνια αλλάζει καιτρόπο σκέψης και αλλάζει και την πορεία της προς την Ευρώπη.»

Από την πλευρά του, ο κ. Χαριτάτος δήλωσε:

«Είμαι πολύ ευγνώμων για την πρόσκληση τουυπουργού σε αυτή τη σπουδαία χώρα και πολύ ευγνώμων στην Ελληνική Δημοκρατία.Είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Είμαι Αφρικανός, αλλά και οι δύο μου γονείς είναιΈλληνες, οπότε είμαι και Έλληνας. Είχαμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση καιπιστεύω ότι μπορούν να προκύψουν πολλές συνέργιες μεταξύ Ελλάδας καιΖιμπάμπουε, πολλά να μάθουμε και πολλές δουλειές που μπορούμε να κάνουμε όσοναφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών.

Έχουμε πολλά αναπτυξιακά προγράμματα σεεξέλιξη και είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα ήθελε να έρθει σε μιαεπιχειρηματική αποστολή στη Ζιμπάμπουε για να δει από κοντά ποιες ευκαιρίεςυπάρχουν. Αυτό που θα ήθελα από αυτή την επίσκεψη είναι να στείλω ένα δυνατόμήνυμα στον κόσμο ότι η Ζιμπάμπουε είναι ανοιχτή για επανασύνδεση με τονυπόλοιπο κόσμο και ότι έχουμε σπουδαία Διασπορά, έχουμε πολλούς Έλληνες στηΖιμπάμπουε και θέλουμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με την Ελληνική Δημοκρατίακαι να τους διαβεβαιώσουμε ότι η χώρα μας είναι πραγματικά ανοιχτή για τιςεπιχειρήσεις, ειδικά στον αγροτικό τομέα.

Υπόσχομαι ότι θα ξαναέρθω, πιθανότατα μεαντιπροσωπεία για να σας δω και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε διμερέςεπίπεδο.»

Τέλος, ο κ. Κουίκ σημείωσε:

«Με πολλή χαρά καλοδεχθήκαμε στην Ελλάδα, τον πρώτο Έλληνα ο οποίος έγινε υπουργός στη Ζιμπάμπουε, αποτέλεσμα και των επισκέψεων που πραγματοποίησα δύο φορές σε έξι μήνες σε αυτή τη χώρα, με έναν πολύ δυναμικό Ελληνισμό που τους είχαμε ξεχάσει εδώ και 46 χρόνια. Ο Βαγγέλης με πατέρα από την Κεφαλονιά και μητέρα από την Τήνο, έφερε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα βγάλει προς τα έξω τις ελληνικές επιχειρήσεις για μια ακόμα φορά στις υποσαχάριες αφρικανικές χώρες σε πολύ σπουδαία πεδία και θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά που έκανε την επίσκεψη στην πατρίδα των προγόνων του και θέλω να του πω ότι σύντομα με επιχειρηματική αποστολή θα είμαστε στο Χαράρε. Εκεί όπου το ελληνικό πνεύμα με το ελληνικό σχολείο και με μία θαυμάσια διπλωματική αποστολή πιστεύω ότι κάνουμε εξαιρετικά πράγματα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα