Μια Ταξιαρχία Λαγωνικών στη μάχη ενάντια στην αφρικανική πανώλη των χοίρων

20:00 8/1/2020 - Πηγή: meatnews

Είναι γεγονός ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναιμια υπόθεση που παίρνουν πολύ σοβαρά όλες οι χώρες που θέλουν να προστατεύσουντη χοιροτροφία τους, καθώς μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Έτσι λοιπόν παντού λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα καιεφαρμόζονται τα σχετικά πρωτόκολλα, αφού καμία χώρα δεν θέλει να βρεθεί στη δυσάρεστηθέση να αντιμετωπίζει μια καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο χοίρων της.

Στις ΗΠΑ, η προστασία της εγχώριας βιομηχανίαςχοιρινού κρέατος είναι προτεραιότητα, και βασικό ρόλο στην προσπάθεια νααποτραπεί η είσοδος

της νόσου παίζει μια… επίλεκτη ομάδα που ονομάζεταιΤαξιαρχία των Λαγωνικών.

Πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό που ακούγεται. Ένα σώμασκύλων-ανιχνευτών που μαζί με τους χειριστές τους ψάχνουν να εντοπίσουν απαγορευμέναγεωργικά προϊόντα (τα οποία μπορούν να μεταφέρουν παράσιτα και ασθένειες) σεμεγάλα λιμάνια εισόδου των ΗΠΑ, σε αεροδρόμια και χερσαία σύνορα, καθώς και σεεγκαταστάσεις ταχυδρομείων και μεταφοράς φορτίων.

Η Ταξιαρχία των Λαγωνικών, που αποστολή της είναι η προστασία της αμερικανικής γεωργίας, αφιερώνει τώρα πια πολλές… εργατοώρες στον εντοπισμό ύποπτων αποσκευών που μπορεί να μεταφέρουν χοιρινό κρέας στο εσωτερικό των ΗΠΑ, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για είσοδο της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στη χώρα.

Η ασφάλεια της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος είναι ύψιστηπροτεραιότητα, όπως δηλώνει ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Σόνι Πέρντιου, πουεξηγεί ότι «η συνεργασία μας με την Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων αποδείχτηκεεπιτυχημένη όταν πρόσφατα ένας σκύλος-ανιχνευτής εντόπισε ψημένο κομμάτιχοιρινού σε ταξιδιωτική αποσκευή από το Εκουαδόρ». Αυτή η εξέλιξη απέτρεψε ένα πιθανόπρόβλημα και φώτισε ακόμη περισσότερο την ανάγκη για επαγρύπνηση, είπε ουπουργός.

Επί του παρόντος, επιχειρούν περί τις 120 ομάδεςσκύλων και χειριστών σε 88 αεροδρόμια των ΗΠΑ. Περίπου το 90% των σκύλων πουεκπαιδεύονται στο κέντρο προέρχονται από καταφύγια διάσωσης αδέσποτων, όπου τουςεντοπίζουν οι υπεύθυνοι και τους παίρνουν για εκπαίδευση στο Εθνικό ΚέντροΕκπαίδευσης Σκύλων-Ανιχνευτών, του Υπουργείου Γεωργίας.

Εκεί, αφού περάσουν την εκπαίδευση που στην ουσίαείναι ένα διαρκές παιχνίδι «απόκρυψης-αποκάλυψης-ανταμοιβής», αναλαμβάνουν…υπηρεσία. Χρησιμοποιώντας την ικανότητα όσφρησης αυτοί οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουνμε ακρίβεια, απαγορευμένα γεωργικά προϊόντα με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 85%, λένεοι εκπαιδευτές τους.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διαρκεί έως και 13 εβδομάδες και προσφέρει την ευκαιρία για τον σκύλο και τον χειριστή του να αποκτήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη. Με τον τρόπο αυτό ένας σκύλος-ανιχνευτής μπορεί να κάνει καριέρα μέχρι την υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης των εννέα ετών. Μετά τη συνταξιοδότησή τους, μερικά σκυλιά ζουν με τον τελευταίο χειριστή τους ως κατοικίδιο ζώο, και άλλα προσφέρονται για υιοθεσία.

[Με πληροφορίες από meatpoultry.com
Πηγή φωτογραφίας: USDA photo by Ken Hammond]

The post Μια Ταξιαρχία Λαγωνικών στη μάχη ενάντια στην αφρικανική πανώλη των χοίρων appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα