Μειωμένη παραγωγή κρέατος το 2020 στην Ε.Ε. – μόνο το χοιρινό θα αυξηθεί, εκτιμά η Κομισιόν

16:00 7/7/2020 - Πηγή: meatnews

Μια λεπτομερή εικόνα των τάσεων και των προοπτικών για τα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα δίνει η καλοκαιρινή έκδοση της Επισκόπησης Αγροτικών Αγορών της Ε.Ε., που εξέδωσε στις 6 Ιουλίου η Κομισιόν.

Στην έκθεση επισημαίνονται οι πολλέςαβεβαιότητες σχετικά με την έκταση των συνεπειών που προκαλεί η πανδημία και ησυνακόλουθη οικονομική ύφεση. Σημειώνεται επίσης ότι με τη σταδιακή άρση των μέτρωνλοκντάουν αναμένεται ότι η ζήτηση, ιδιαιτέρως σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ, θααυξηθεί – αν και όχι στα επίπεδα του 2019, εξαιτίας της μειούμενης αγοραστικήςδύναμης των νοικοκυριών.

Έχει

πάντως τη σημασία της η προηγούμενηεκτίμηση της Κομισιόν ότι το ξέσπασμα της πανδημίας και τα μέτρα που ελήφθησανστα κράτη μέλη δημιούργησαν σοκ στη ζήτηση και όχι στην προσφορά. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις καλές προοπτικές παραγωγής για διάφορουςτομείς, μεταξύ των οποίων το χοιρινό κρέας.

Πιο αναλυτικά, η καλοκαιρινήέκδοση της Επισκόπησης Αγροτικών Αγορών της Ε.Ε., εκτιμά για τον κλάδο κρέατοςότι το 2020 η παραγωγή θα είναι μειωμένη για όλα τα είδη εκτός του χοιρινού (θααυξηθεί 0,5%). Στο β’ τρίμηνο του έτους σημειώθηκε πτώση (σφαγές) καθώς έκλεισανοι υπηρεσίες εστίασης. Ευρεία ανάκαμψη στην παραγωγή αναμένεται για το β’εξάμηνο του έτους, αλλά συνολικά το βόειο θα κλείσει με μείωση 1,7%, ταπουλερικά με μείωση 2% και το αιγοπρόβειο με μείωση 1,5%.

Εκτιμάται πάντως ότι ηαφρικανική πανώλη των χοίρων θα συνεχίσει να αποτελεί κίνδυνο για την παραγωγήχοιρινού, επιπροσθέτως των προβλημάτων που σώρευσε ο Covid-19.

Μετά την πτώση που επέφερε στιςτιμές το κλείσιμο των υπηρεσιών εστίασης, άρχισε μια ελαφρά ανοδική πορείακαθώς ανέκαμψε η καταναλωτική ζήτηση, ενώ στο μέτωπο των ευρωπαϊκών εξαγωγώναναμένεται αύξηση (με εξαίρεση τα πουλερικά). Η αύξηση εξαγωγών θα είναι ιδιαίτεραισχυρή για το χοιρινό, καθώς η κινεζική ζήτηση θα συνεχιστεί έντονη. Η κατάκεφαλή κατανάλωση κρέατος, από την άλλη, αναμένεται να μειωθεί στα 65,4 κιλά φέτος(-2,5%) εξαιτίας κυρίως της μειωμένης ζήτησης την περίοδο του λοκντάουν.

Πιο ειδικά:

- Η παραγωγή βόειου κρέατοςαναμένεται να μειωθεί κατά 1,7% το 2020, ως συνέπεια της μειωμένης ζήτησης στιςυπηρεσίες εστίασης λόγω των μέτρων λοκντάουν. Επιπλέον αιτία είναι και η περιορισμένηπροσφορά προϊόντος που οφείλεται στα μικρότερα κοπάδια αφενός και αφετέρου στηνπρόωρη σφαγή σε μικρότερα βάρη ζώων εξαιτίας της χαμηλότερης διαθεσιμότητας ζωοτροφών(ανοιξιάτικη ξηρασία).

- Η παραγωγή πουλερικώναναμένεται να μειωθεί κατά 2% το 2020, με τον κλάδο να προσαρμόζεται άμεσα στηχαμηλότερη ζήτηση και τις χαμηλότερες τιμές (που επηρεάζουν ιδιαιτέρως το κρέαςτων λοιπών πουλερικών αλλά όχι τόσο του κοτόπουλου). Τη μείωση εξηγούν επίσης οιαβεβαιότητες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών.

- Η παραγωγή χοιρινού αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς το 2020 κατά 0,5%, με αιτίες τις ευνοϊκές τιμές, την ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης, τις σταθερές εξαγωγικές προοπτικές και τις επενδύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο κλάδος.

- Στο αιγοπρόβειο, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 1,5% λόγω μείωσης της ζήτησης στη μαζική εστίαση αλλά και μείωσης της οικιακής κατανάλωσης στη διάρκεια του Πάσχα και του Ραμαζανιού.

The post Μειωμένη παραγωγή κρέατος το 2020 στην Ε.Ε. – μόνο το χοιρινό θα αυξηθεί, εκτιμά η Κομισιόν appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα