Ε.Ε.: Η καλή μεταχείριση των ζώων στοιχείο ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων

16:00 7/7/2020 - Πηγή: meatnews

Ένα από τα στοιχεία της αειφορίας στα συστήματα παραγωγής τροφίμων, για την οποία πολύς λόγος γίνεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η καλή μεταχείριση των ζώων. Ο όρος animal welfare έχει για τα καλά μπει στη ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια, όμως φαίνεται ότι αποκτά νέες πλευρές, καθώς γίνεται πλέον συστατικό στοιχείο της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», που έχει εξαγγείλει η Κομισιόν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

ΤοΕυρωκοινοβούλιο, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα, ασχολήθηκεπρόσφατα στην ολομέλειά του και οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να συστήσουν

μια ΕξεταστικήΕπιτροπή για να ερευνήσει καταγγελίες για παραβιάσεις των κανόνων καλήςμεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά εντός και εκτός της Ε.Ε. Δηλαδή θα εξετάσειεάν εφαρμόζονται ελλιπώς οι κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με τον χώρο και τον χρόνομεταφοράς ζώων, την παροχή νερού και τροφής, το σύστημα θερμοκρασίας καιεξαερισμού κατά τη μεταφορά, κ.ά.

Ανταγωνιστικό χαρτί

Η Ε.Ε.διαθέτει μερικά από τα υψηλότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων παγκοσμίως,και αυτό είναι πλέον ένας παράγων που καθορίζει και το σκηνικό στο παγκόσμιοανταγωνιστικό τοπίο: αφενός με την έννοια ότι αποτελεί στοιχείο ποιότητας και διαφοροποίησης,αλλά και αφετέρου με την έννοια ότι δημιουργεί όρους κόστους τέτοιους που τελικάκαθιστούν μη-ανταγωνιστικό το προϊόν.

Δεν είναιτυχαίο ότι σε όλες τις μεγάλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που συνάπτει η Ε.Ε.με άλλα κράτη και γκρουπ κρατών, η μεγάλη ανησυχία των κτηνοτρόφων και τουκλάδου κρέατος είναι αν θα κατοχυρωθούν οι ίσοι όροι του παιχνιδιού. Αν δηλαδή ηεκάστοτε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα επιτρέπει την ευρεία εισαγωγή κρεάτωναπό χώρες όπου οι κανόνες της ευζωίας των ζώων είναι χαμηλότερου επιπέδου (καιάρα κόστους παραγωγής).

Κανόνες εδώ και δεκαετίες

Για τηνιστορία, σημειώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την καλή διαβίωση τωνζώων εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, με μερικά από τα καλύτερα πρότυπα παγκοσμίως.

Οι πρώτοικανόνες της Ε.Ε. για την προστασία των ζώων εκτροφής χρονολογούνται από τηδεκαετία του 1970. Έκτοτε καθιερώθηκαν γενικά πρότυπα για την προστασία όλωντων ζώων που εκτρέφονται για την παραγωγή τροφίμων, μαλλιού, δέρματος, γούνας. Οικανόνες αντικατοπτρίζουν τις λεγόμενες πέντε ελευθερίες:

Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα Ελευθερία από δυσφορία Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς Ελευθερία από φόβο και αγωνία

Άλλοικανόνες της ΕΕ καθορίζουν πρότυπα καλής μεταχείρισης για τα ζώα εκτροφής κατάτη διάρκεια της αναισθητοποίησης και της σφαγής, καθώς και για τις συνθήκεςαναπαραγωγής για συγκεκριμένεςκατηγορίες ζώων, όπως μοσχάρια, χοίροι και όρνιθες ωοπαραγωγής .

Επιπλέον, οικανόνες για την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά εγκρίθηκαν το 2004. Ωστόσο, σε ψήφισμα πουεγκρίθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019, το Κοινοβούλιο ζήτησε καλύτερη εφαρμογή,κυρώσεις και μειωμένους χρόνους ταξιδιού.

Σύμφωνα εξάλλου με την παρουσίαση της νέας Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η Κομισιόν αξιολογεί επί του παρόντος όλη τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων ζώων.

Δείτε σχετικά βίντεο εδώ και εδώ. [Ελληνικοί υπότιτλοι με κλικ στο κάτω μέρος του βίντεο και επιλογή "ελληνικά"]

The post Ε.Ε.: Η καλή μεταχείριση των ζώων στοιχείο ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα