Ρυθμίσεις για κυνήγι αγριόχοιρων και εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων στο ν/σ του ΥΠΑΑΤ

14:00 2/7/2020 - Πηγή: meatnews

Νομοθετική ρύθμιση για το κυνήγι αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων καθ’ όλη τη διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται αυτή, περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ.

Η ρύθμιση εισάγεται «γιαλόγους επιτακτικού δημόσιουσυμφέροντος, προστασίας τηςυγείας των ζώων, καθώς και για λόγους προστασίας τηςαγροτικής παραγωγής και της εθνικής οικονομίας», όπως αναφέρεται στην ΑιτιολογικήΈκθεση.

Στόχος, σε εναρμόνιση και μετις κατευθυντήριες γραμμές

τηςΚομισιόν για τις περιοχές πουγειτνιάζουν με μολυσμένες περιοχέςή είναι ελεύθερες του νοσήματοςτης αφρικανικής πανώλης τωνχοίρων, είναι η σταδιακήμείωση της πυκνότητας του πληθυσμού τωναγριόχοιρων, με στοχευμένη θήρευση των ενήλικων και της ηλικιακής κατηγορίαςπου ορίζεται πριν από τηνκατηγορία των ενηλίκων(αρσενικά και θηλυκά σε ποσοστό 50% ανά φύλο). Ο στόχος θα επιτευχθεί με παράταση τηςκυνηγετικής περιόδου και αύξηση τηςκάρπωσης.

Επιπλέον, εισάγεταινομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία εγκαταστάσεωνχειρισμού θηραμάτων. Η ρύθμισηκρίνεται απαραίτητη αφενός μενγια την προστασία της δημόσιαςυγείας αφετέρου δε για τη διαχείριση της κρίσης της αφρικανικής πανώληςτων χοίρων στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, το κρέας των μεγάλων άγριων θηραμάτων μπορεί να διατεθεί στην αγορά μόνον εάν το σώμα μεταφερθεί σε εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων το συντομότερο δυνατό μετά από την εξέταση και επομένως, οι σχετικές προτεινόμενες υποδομές θα συμβάλλουν προς τον σκοπό αυτό. Για τη διαχείριση της κρίσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, απαραίτητο μέτρο αποτελεί η μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων μέσω της θήρας, ωστόσο μέχρι σήμερα, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών, δηλαδή των εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων, η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν ήταν εφικτή.

Η σχετική πρόβλεψη αναφέρει ότι «Επιτρέπεται η επέμβαση σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων, καθώς και των συνοδών αυτών έργων» και ότι δικαιούχος της ανωτέρω επέμβασης είναι ο εκάστοτε αρμόδιος φορέας ή το εκάστοτε αρμόδιο όργανο της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης ή της περιφέρειας ή ο οικείος ΟΤΑ, και οι αντίστοιχες κυνηγετικές ομοσπονδίες και σύλλογοι.

The post Ρυθμίσεις για κυνήγι αγριόχοιρων και εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων στο ν/σ του ΥΠΑΑΤ appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα