Καλύτερη πρόσβαση των ελληνικών τροφίμων στην αγορά της Αυστραλίας ζήτησε ο Αραχωβίτης ενόψει της εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε.

Με τριμελή αυστραλιανή αντιπροσωπεία συναντήθηκεχθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης,προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση της ΣυμφωνίαςΕλευθέρου Εμπορίου (FTA) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αυστραλίας.

Από την αυστραλιανή πλευρά συμμετείχαν η AlisonBurrows, επικεφαλής διαπραγματεύτρια, η Kate Logan, Πρέσβης της Αυστραλίας στηνΕλλάδα και ο Andrea Carlo Biggi Αναπληρωτής Επικεφαλής της ΑυστραλιανήςΠρεσβείας. Από την ελληνική πλευρά, συμμετείχε και ο Γενικός ΓραμματέαςΑγροτικής Πολιτικής

και Διεθνών Σχέσεων, Χαράλαμπος Κασίμης, συνεργάτες τουΥπουργού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η Ελλάδα ζήτησε, διά στόματος του Υπουργού,καλύτερη πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων και ενιαία αντιμετώπιση τωνευρωπαϊκών προϊόντων σε ό,τι αφορά την εισαγωγή τους στην αγορά της Αυστραλίας.

Επίσης, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι είναι υπέρτης επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Αυστραλίας, καθιστώντας ωστόσο σαφέςστην αυστραλιανή πλευρά ότι πρέπει, μέσω της συμφωνίας, να προστατευτούν πλήρωςοι πιο σημαντικές μας γεωγραφικές ενδείξεις, όπως η Φέτα ΠΟΠ. Επισήμανε ότι τοθέμα της προστασίας της φέτας μέσω των διεθνών συμφωνιών είναι ζωτικής σημασίαςγια τη χώρα μας λαμβάνοντας υπόψη ότι το προϊόν αυτό στηρίζει πολλές χιλιάδεςοικογένειες κτηνοτρόφων.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός έθεσε και το πρόβλημα πουέχει δημιουργηθεί με την παραπλανητικήχρήση των όρων «ελληνικό γιαούρτι - Greek Yogurt» και «γιαούρτι ελληνικού στυλ -Greek style Yogurt».

Από την πλευρά της Αυστραλίας, τονίστηκε ότισκοπός της επίσκεψης της κ. Burrows σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ τωνοποίων και η Αθήνα, είναι να αποκτήσει ιδία άποψη για τα ενδιαφέροντα των Κρατών-Μελών επί της Συμφωνίας και ναδώσει βεβαίως και το στίγμα της Αυστραλίας.Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι ο λόγος, που η αυστραλιανήπλευρά θέλει να συνάψει συμφωνία με την Ε.Ε., είναι για να διευρύνει τηνπρόσβαση των προϊόντων της Αυστραλίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Η κυβέρνησητης χώρας έχει αντιληφθεί ότι συμφωνία χωρίς προστασία των γεωγραφικώνενδείξεων της Ε.Ε. δεν μπορεί να επιτευχθεί. Τονίστηκε ωστόσο ότι κάποιοιτομείς της βιομηχανίας τους δεν είναι δεκτικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα