Και το 2021 μέτρα στήριξης των αγροτών λόγω κορωνοϊού

Στην άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και η Υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή (φωτο αρχείου).

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η κατάστασητων αγορών υπό τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού και ο κ. Βορίδηςκατά τη διάρκεια της παρέμβασής του -με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου τηςΚομισιόν, Φρανς Τίμερμανς περί απόσυρσης της πρότασης της

Επιτροπής για τη νέαΚοινή Αγροτική Πολιτική, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχει πάρει λάθοςκατεύθυνση ως προς την περιβαλλοντική φιλοδοξία της Ένωσης- επεσήμανε τηνανάγκη να τηρηθούν όσα αποφασίστηκαν στο προηγούμενο Συμβούλιο για τημεταρρύθμιση της ΚΑΠ, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας στουςαγρότες.

Μάλιστα, ο Υπουργός ζήτησε νααποσταλεί σχετική επιστολή εξ ονόματος του Συμβουλίου προς τον κ. Τίμερμανς καιεξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν ανασφάλεια στους Ευρωπαίους αγρότες, αλλάκαι σε όλους εμάς που εμπλεκόμαστε στη μεταρρύθμιση της μελλοντικής ΚΑΠ».Παράλληλα, τόνισε ότι αυτές «δεν βοηθούνστη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος, αντιθέτως, υπονομεύουν τις προσπάθειεςπροόδου στις διαπραγματεύσεις, δεδομένου δε και του στενού χρονικού περιθωρίουπου έχουμε πλέον στη διάθεσή μας».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΕυρωπαίοιΥπουργοί κατέληξαν μετά από δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων στον καθορισμότης Κοινής τους Πολιτικής (ΚΑΠ) με γνώμονα την ευρεία ενίσχυση των Ευρωπαίωναγροτών για την προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης αναφερόμενοςστην ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη με τα μινκ, που έχουνπροσβληθεί από τη νόσο Covid-19, έσπευσε να ευχαριστήσει τα κράτη μέλη τηςΈνωσης που μοιράστηκαν με τη χώρα μας τις εμπειρίες τους, προσφέρονταςπολύτιμες πληροφορίες. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε την ταχύτατη αντίδραση πουεπέδειξε η Ελλάδα στη λήψη αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές μινκ, μετην παράλληλη ενδυνάμωση των κτηνιατρικών ελέγχων και τόνισε ότι οι υπηρεσίεςτου Υπουργείου παρακολουθούν στενά την κατάσταση και, βάσει των πιο επίκαιρωνεπιστημονικών εξελίξεων, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, παρέχουν κατάλληληκαθοδήγηση σε όλους τους εμπλεκομένους.

«Σεσυνεργασία με τις υγειονομικές αρχές πραγματοποιείται ένα συνδυασμένοδιαγνωστικό σχήμα που στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση στονανθρώπινο πληθυσμό και τα γουνοφόρα ζώα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργόςκαι διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες με στόχο τονπεριορισμό της διασποράς του ιού προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία τηςΔημόσιας Υγείας.

Επέκτασημέτρων στήριξης και του χρόνου

Εν τω μεταξύ η Υφυπουργός, κ. ΦωτεινήΑραμπατζή, που συμμετείχε στην απογευματινή συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου, μεθέμα την κατάσταση των αγορών υπό τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, ζήτησετην επέκταση των πρωτοβουλιών και των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τηνστήριξη των παραγωγών αγροτικών προϊόντων και το 2021, αναφέρονταςχαρακτηριστικά: «Οι περιορισμοί που έχουνεπιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 έπληξαν και εξακολουθούν να πλήττουν καιστο 2ο κύμα σημαντικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και ηεστίαση, τομείς με κρίσιμο ρόλο στην κατανάλωση γεωργικών προϊόντων. Η σημερινήδύσκολη κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς οι προοπτικέςκατανάλωσης γεωργικών προϊόντων στον τομέα HORECA είναι αμφίβολες και στενάεξαρτώμενες από την εξέλιξη της πανδημίας. Επιπλέον, εν όψει της περιόδου τωνΧριστουγέννων, είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικήςαλυσίδας στην Ένωση, με ό,τι αυτό προϋποθέτει».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της και στοντομέα της κτηνοτροφίας. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε την προσοχή και προτεραιότηταστον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, που όπως είπε μετάαπό μια μείωση τιμών τα τελευταία χρόνια, «μόνοπρόσφατα στη χώρα μας παρουσιάζουν τάση ανάκαμψης, που δεν πρέπει να ανακοπείεξαιτίας της κρίσης. Συνεπώς είναι πολύ σημαντική η παρακολούθηση του Τομέα καιη έγκαιρη, ενδεχόμενη παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας και σε αυτόν τονκλάδο». Σε ό,τι αφορά στον τομέα του χοίρειου κρέατος και τον τομέα τωνπουλερικών ζήτησε τη λήψη έκτακτων μέτρων ανακούφισης.

Επέκταση των μέτρων στήριξης και για το2021 ζήτησε και για τον αμπελοοινικό κλάδο, τόσο για τους οινοποιούς όσο καιγια τους αμπελουργούς της χώρας υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα της ΚΟΑ καισυγκεκριμένα η «απόσταξη κρίσης» και ο «πράσινος τρύγος» αξιοποιήθηκαν σεμεγάλο βαθμό αλλά επιβάλλεται η επέκταση τους λόγω της σπουδαιότητας του κλάδουενώ συμπλήρωσε «Τέλος, δεν παύει να μας ανησυχεί και ο τομέαςελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, που είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μου,κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας των εξαγωγών».

Για την συμφωνία της Ε.Ε. με τις χώρες Mercosur, η Υφυπουργός, αναγνώρισετην οικονομική και γεωπολιτική σημασία της συμφωνίας αλλά τόνισε ότι δενμπορούν να ισχύουν άλλα, αυστηρότερα, standards γιατους Ευρωπαίους αγρότες και άλλα για τους αγρότες των Τρίτων Χωρών και τάχθηκε υπέρτων αυξημένων ελέγχων στην είσοδο. «Είχαμεως χώρα επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες μας για την κατάργηση τουσυστήματος των τιμών εισόδου για τα οπωροκηπευτικά, μια παραχώρηση η οποία δενθα πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Σε κάθεπερίπτωση, προέχει πάντα η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τουςΕυρωπαίους παραγωγούς και η προστασία τους από αθέμιτες πρακτικές, ενώ ηδιατήρηση υψηλών περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτύπων πρέπει να είναι ψηλάστην ατζέντα μας κατά τη σύναψη των συμφωνιών» ανέφερε η κ. Αραμπατζή.

Στο άτυπο Συμβούλιο των ΥπουργώνΓεωργίας και Αλιείας συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικήςκαι Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

The post Και το 2021 μέτρα στήριξης των αγροτών λόγω κορωνοϊού appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα