Ναι από τους Ευρωβουλευτές στην ευρωκινεζική συμφωνία για προστασία Γεωγραφικών Ενδείξεων

Εγκρίθηκε τελικώς και από το Ευρωκοινοβούλιο η διμερής συμφωνίας Ε.Ε.-Κίνας για την εμπορική προστασία 200 τοπικών προϊόντων (100 από το κάθε μέρος).

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη από τις δύο πλευρές τον περασμένο Σεπτέμβριο, εγκρίθηκε με 645 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 18 αποχές.

Η εξέλιξηαυτή διασφαλίζει ότι εκατό προϊόντα της ΕΕ πουφέρουν γεωγραφικές ενδείξεις (συμπεριλαμβανομένηςτης φέτας, της ζιβανίας, των ελιών Καλαμών, των κρασιών Σάμου, του ελαιόλαδουΣητείας και της μαστίχας Χίου) θα προστατεύονται νομικά από απομιμήσεις καιπεριστατικά κατάχρησης της εμπορικής ονομασίας τους

στην Κίνα. Την ίδια στιγμή,εκατό κινεζικά προϊόντα θα απολαμβάνουν το ίδιοκαθεστώς προστασίας στην Ε.Ε.

Οιευρωβουλευτές συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συμφωνία σε άλλα 175 ευρωπαϊκά καικινεζικά προϊόντα εντός τεσσάρων ετών.

Οικοδόμησηεμπιστοσύνης

Σε ψήφισμαπου υιοθετήθηκε με 633 έναντι 13 κατά και 39 αποχών, το Κοινοβούλιο εκφράζειτην ικανοποίησή του για τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό βήμα γιατην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ΕΕ -Κίνας για μια διμερή επενδυτική συμφωνία.

Ταυτόχρονα,το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τις πρακτικές στρέβλωσης τηςαγοράς που χρησιμοποιούνται από κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις, τιςαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και άλλες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

ΤοΚοινοβούλιο εκφράζει επίσης βαθιά ανησυχία για τις καταγγελίες περίεκμετάλλευσης και κράτησης ατόμων της μειονότητας των Ουιγούρων σε εργοστάσιατης Κίνας.

Όπως δήλωσε σχετικά ο εισηγητής Iuliu Winkler (ΕΛΚ, Ρουμανία): «Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτηεμπορική και οικονομική σύμβαση που υπογράφεται με την Κίνα. Πέρα από την οικοδόμησηεμπιστοσύνης, έχει και συμβολική σημασία, ενώ αποσκοπεί στην ενίσχυση τωναγροδιατροφικών εξαγωγών από την ΕΕ στην Κίνα - οι οποίες ανήλθαν ήδη σε ύψος14,5 δισ. το 2019. Αποτελεί επίσης σαφή ένδειξη της πρόθεσης της Κίνας ναβελτιώσει το καθεστώς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων».

Μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο πρέπει τώρα να υιοθετήσει τη συμφωνία ώστε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Σημειώνεται ότι το 2019, η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης από την Ε.Ε., στα οποία συμπεριλαμβάνονται κρασιά, αλκοολούχα ποτά και γεωργικά ή αγροτικά προϊόντα διατροφής. Το 2018 και το 2019, ωστόσο, το 80% των ευρωπαϊκών κατασχέσεων παραποιημένων και «πειρατικών» εμπορευμάτων προερχόταν από την Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος, προκαλώντας απώλειες ύψους 60 δισ. ευρώ στους προμηθευτές της Ε.Ε.

The post Ναι από τους Ευρωβουλευτές στην ευρωκινεζική συμφωνία για προστασία Γεωγραφικών Ενδείξεων appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα