ΥΠΑΑΤ: Ετοιμότητα και άμεση δράση μετά τα κρούσματα κορωνοϊού σε εκτροφές γουνοφόρων ζώων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών πουπραγματοποιεί το Υπουργείο για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της υγείαςτων ζώων, με αφορμή τα κρούσματα της νόσου COVID19 που έχουν εντοπιστεί τόσο σεεργαζόμενους όσο και σε ζώα σε μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων τωνΠεριφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας, έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τιςαρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αποτροπήςμετάδοσης της νόσου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώνει τοΥΠΑΑΤ, έχει ήδη ενεργοποιηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα

Ανίχνευσης SARS-CoV-2σε μονάδες εκτροφήςμινκ το οποίο έχει εκπονήσει η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου σεσυνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και προβλέπει τηδιενέργεια εντατικών ελέγχων στις μονάδες εκτροφής στις οποίες έχουν πρωτίστωςεντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους που απασχολούνται στις μονάδεςαυτές.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκεστις 11 Νοεμβρίου σε μονάδα εκτροφής μινκ στο Καλονέρι Δήμου Βοΐου Κοζάνης,εντοπίστηκαν κρούσματα σε 2 εργαζόμενους και πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε9 ζώα στις 12 Νοεμβρίου. Ακολούθησε εργαστηριακή εξέταση την ίδια ημέρα από τοΕθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης όπου διαπιστώθηκε ότι και τα 9ζώα είναι θετικά και δρομολογήθηκε η θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων τηςσυγκεκριμένης μονάδας.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία τουΕΟΔΥ έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους μονάδας εκτροφής μινκστη Σιάτιστα (Πουρλέτι) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης (2 κρούσματα) καθώς και στιςπεριοχές του Κρανοχωρίου (1 κρούσμα) , του Καλοχωρίου (1 κρούσμα) και τηςΜεσοποταμιάς/Αγίας Κυριακής (5 κρούσματα) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.Στις συγκεκριμένες μονάδες έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί άμεσα έλεγχοςτων αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μετάδοσητης νόσου και στα ζώα και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Εν τωμεταξύ, το πρωί της Παρασκευής 13Νοεμβρίου η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε, στην οποία συμμετείχαν οΓενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, κ. Γιώργος Στρατάκος, ο κ. ΣπύροςΓεωργίου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο προϊστάμενος τηςΓενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και οι αρμόδιοι Υπηρεσιακοί, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικό Κέντρο Έρευναςκαι Τεχνολογικής Ανάπτυξης, κ. Αναγνώστης Αργυρίου και ο αναπληρωτής Διευθυντής ΚτηνιατρικήςΠεριφέρειας Δυτικής Μακεδονίας , κ.Σωκράτης Ηλιάδης, με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών για την διαχείριση της κρίσης καιτη θέση σε εφαρμογή του «μηχανισμούαντιμετώπισης πρωτοεμφανιζόμενου νοσήματος» σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο μηχανισμός αφορά στη λήψη μέτρων, τόσο γιατην προσβεβλημένη εκμετάλλευση και τη ζώνη ελέγχου γύρω από αυτήν, όσο και γιατις εκμεταλλεύσεις με υπόνοια κρούσματος.

Στόχος όπως είπε, η κ. Υφυπουργός είναι «στην αρχή του φαινομένου ο συντονισμός όλωντων εμπλεκομένων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε άλλες μονάδες καιη θωράκιση πάνω απ΄ όλα της υγείας των εργαζομένων για την οποία επιλαμβάνονταιαρμοδίως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Γενική ΓραμματείαΠολιτικής Προστασίας». Μάλιστα συμφωνήθηκε με την ΓΓΠΠ η διενέργεια 600 rapid τεστ σε όλους τουςεργαζόμενους όλων των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων από τον ΕΟΔΥ.

Τα εφαρμοζόμενα μέτρα ως προς την προσβεβλημένη εκμετάλλευση- εκτροφή, προβλέπουν:

Δημιουργίαζώνης ελέγχου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων γύρω από την εκτροφή, λαμβάνονταςυπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο, την πυκνότητα και τη χωροταξική κατανομή τωνλοιπών εκμεταλλεύσεων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.Άμεσηαπογραφή και επιτόπια θανάτωση όλων των γουνοφόρων ζώων της εκμετάλλευσης, υπόεπίσημη κτηνιατρική εποπτεία και κατά τρόπο που να αποτρέπεται ο κίνδυνοςμετάδοσης του ιού Sars-Cov-2.Καταστροφήμε υγειονομική ταφή και υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία των πτωμάτων των ζώωντης εκμετάλλευσης. Διεξαγωγήεπιζωοτιολογικής διερεύνησης.Απαγόρευσηεισόδου και εξόδου κατοικίδιων θηλαστικών δίχως την άδεια της αρμόδιαςκτηνιατρικής αρχής, με εξαίρεση τα κατοικίδια θηλαστικά που έχουν πρόσβασηαποκλειστικά στους χώρους διαμονής των ανθρώπων.

Ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το δόγμα της Ενιαίας Υγείας, το οποίο προβλέπει τη στενή συνεργασία του ΥπΑΑΤ με το Υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνση θωράκισης της Δημόσιας Υγείας και τονίζει τη στενή συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις  κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ινστιτούτο Παστέρ και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

The post ΥΠΑΑΤ: Ετοιμότητα και άμεση δράση μετά τα κρούσματα κορωνοϊού σε εκτροφές γουνοφόρων ζώων appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα