Ισχυρή αύξηση εξαγωγών για το ευρωπαϊκό βόειο και το χοιρινό προβλέπεται το 2019

18:00 3/7/2019 - Πηγή: meatnews

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγέςχοιρινού, βόειου, ελαιολάδου και γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται ότι θα συνεχίσουννα αυξάνονται το 2019. Για το χοιρινό ειδικά, οι εξαγωγές οφείλονται κυρίωςστην κινεζική ζήτηση, ενώ η παραγωγή του αναμένεται να σταθεροποιηθεί. Αυτά περιλαμβάνονταιμεταξύ των βασικών διαπιστώσεις της Βραχυπρόθεσμης Επισκόπησης Αγροτικών Αγορώντης Ε.Ε., που δημοσίευσε στις 3 Ιουλίου 2019 η Κομισιόν.

Για το 2019 και το 2020, ηπαραγωγή δημητριακών αναμένεται

να ανακάμψει από το χαμηλό του περασμένου έτουςκαι να φτάσει στα 311 εκατομμύρια τόνους, αν διατηρηθούν οι καλές καιρικέςσυνθήκες. Η παραγωγή σιταριού αναμένεται να αυξηθεί κατά 11% και να ανέλθει σε142 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή κριθαριού και αραβοσίτου πρέπει θα αυξηθείαντίστοιχα κατά 7% και 0,5%, φτάνοντας τα 60 εκατομμύρια τόνους και 69εκατομμύρια τόνους.

Στον γαλακτοκομικό τομέα πρέπεινα σημειωθεί η διαρκής ζήτηση για ευρωενωσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονόςπου θα οδηγήσει σε αύξηση της κοινοτικής παραγωγής γάλακτος κατά 1% το 2019.Επιπλέον, η παγκόσμια ζήτηση αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη είναι υψηλή.

Όσον αφορά τον τομέα τουκρέατος, η παραγωγή βόειου αναμένεται να μειωθεί κατά 1,2% το 2019 λόγω τηςμείωσης του πληθυσμού των αγελάδων και του χαμηλού αριθμού βοοειδών. Αυτόοφείλεται κυρίως στον εξαιρετικά υψηλό αριθμό σφαγών το 2018 λόγω έλλειψης ζωοτροφών.Ωστόσο, οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 15%, την ίδια περίοδο.

Η παραγωγή κρέατος πουλερικώνθα συνεχίσει να αυξάνεται στην Ε.Ε. το 2019, με αύξηση 2,5% μετά την ήδη έντονηαύξηση της παραγωγής το 2018. Αυτή η διατηρήσιμη αύξηση οφείλεται στην καλήζήτηση και τις υψηλές τιμές.

Η ζήτηση χοιρινού κρέατος θαοδηγήσει σε αύξηση κατά 12% των εξαγωγών της Ε.Ε. το 2019. Αυτή η αύξηση τηςζήτησης προέρχεται κυρίως από την Κίνα λόγω της εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώληςτων Χοίρων στη χώρα. Παρ' όλα αυτά, η παραγωγή θα παραμείνει σταθερή την ίδιαπερίοδο, λόγω της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου αναπαραγωγής, αλλά και τωνπεριβαλλοντικών περιορισμών. Το 2020, η παραγωγή της Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθείγύρω στο 1,4%.Ελαφράανάκαμψη αναμένεται το 2019 για την παραγωγή πρόβειου κρέατος (+0,5%) χάρη κυρίωςστις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες την άνοιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα