Γιατί ανέστειλε τις εισαγωγές καναδικού κρέατος η Κίνα

12:00 2/7/2019 - Πηγή: meatnews

Θόρυβο και ανησυχία προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι η Κίνα σταματά τις εισαγωγές καναδικού κρέατος, καθώς εικάζεται ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο. Η εξέλιξη αυτή ήρθε όταν 188 κτηνιατρικά πιστοποιητικά υγείας που εξέδωσαν οι κινεζικές Αρχές για Καναδούς παραγωγούς χοιρινού ανεστάλησαν αμέσως μόλις οι αρμόδιες Αρχές στο Πεκίνο ανακάλυψαν ότι τα πιστοποιητικά είχαν παραποιηθεί.

Σε ανακοίνωσή της η κινεζικήπρεσβεία στην Οττάβα ανέφερε ότι σε παρτίδα καναδικού χοιρινού κρέατος οέλεγχος βρήκε ρακτοπαμίνη, ουσία η οποία απαγορεύεται

στην Κίνα. Έτσι, ηκινεζική πλευρά ανέστειλε την εισαγωγή χοιρινού από τις καναδικές επιχειρήσεις πουβρέθηκαν εμπλεκόμενες και ζήτησε από τον Καναδά να διερευνήσει την υπόθεση, ναλάβει προληπτικά μέτρα και βεβαίως να αναστείλει την έκδοση πιστοποιητικών γιακρέατα που έχουν προορισμό την Κίνα.

«Ελπίζουμε ότι η καναδικήπλευρά θα δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το περιστατικό, θα ολοκληρώσει τηνέρευνα το συντομότερο δυνατόν και θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα για ναδιασφαλίσει την ασφάλεια των τροφίμων που εξάγονται στην Κίνα, με πιο υπεύθυνοτρόπο», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η κινεζική πρεσβεία, σημειώνονταςότι η υπόθεση δείχνει πως το καναδικό σύστημα εποπτείας των εξαγωγών κρέατοςπαρουσιάζει προφανή κενά ασφαλείας.

Από την πλευρά του το ΣυμβούλιοΚαναδικού Χοιρινού Κρέατος (CPC) αναφέρει σε δική του δήλωση ότι συνεργάζεταιστενά με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να εκτιμήσουν την κατάσταση και ναεντοπίσουν τα πιθανά επόμενα βήματα. «Γνωρίζουμε ότι οι Καναδοί κυβερνητικοίαξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με τους Κινέζους ομολόγους τους και ελπίζουμεότι αυτό θα οδηγήσει σε γρήγορη επίλυση», ανέφερε το CPC.

Η υπόθεση έρχεται σε μια στιγμήπου η Κίνα έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα στην παραγωγή χοιρινού εξαιτίας τωνσυνεπειών της εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, που την ωθεί νααναζητήσει προς εισαγωγή, μεγάλες ποσότητες χοιρινού σε όλο τον κόσμο. Μόλιςπριν από δύο μήνες μάλιστα, Καναδοί εκπρόσωποι του κλάδου χοιρινού κρέατοςδήλωναν ότι επιδιώκουν και ελπίζουν να αυξήσουν τις εξαγωγές χοιρινού στηνΚίνα. Και εκεί που οι Καναδοί εξαγωγείς ετοιμάζονταν να πάρουν θέση, έρχεται ηαναστολή εισαγωγών κρέατος από το Πεκίνο, για να τους αναστατώσει. Σημειωτέονότι την τελευταία δεκαετία η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικόςπροορισμός για το καναδικό χοιρινό κρέας, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία πουέχει η κινεζική αγορά για τους Καναδούς παραγωγούς.

Πάντως, διεθνείς αναλυτές δεν αποφεύγουνσυνδέσουν την υπόθεση αυτή με την ένταση που επέφερε από τον περασμένοΔεκέμβριο στις σινοκαναδικές σχέσεις η σύλληψη της Μενγκ Ουανγκζού, οικονομικήςδιευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού τωντηλεπικοινωνιών Huawei. Η Ουανγκζού συνελήφθη στοΒανκούβερ με διεθνές ένταλμα που εξέδωσαν οι ΗΠΑ με κατηγορίες παραβίασης τωνκυρώσεων κατά του Ιράν, και αυτή τη στιγμή τελεί υπό μερικό κατ 'οίκονπεριορισμό στο Βανκούβερ, αναμένοντας τις διαδικασίες έκδοσης στις ΗΠΑ. ΟιΚινέζοι βεβαίως διαμαρτυρήθηκαν εντόνως και μάλιστα συνέλαβαν δύο Καναδούςπολίτες με κατηγορίες για κλοπή κρατικών μυστικών. Πληθαίνουν λοιπόν οιενδείξεις ότι ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται και σε όλα αυτά ήρθε ναπροστεθεί και η υπόθεση με την απαγόρευση εξαγωγής καναδικού κρέατος στην Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα