Σε κατ’ αρχήν εμπορική συμφωνία κατέληξαν Ε.Ε. και Mercosur – Τι προβλέπει για αγροδιατροφικά, γεωγραφικές ενδείξεις

12:00 2/7/2019 - Πηγή: meatnews

Σε συμφωνία, και παρά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων αγροτών και συνεταιριστών (εδώ σχετικές αναρτήσεις), κατέληξαν την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες Mercosur. Το νέο εμπορικό πλαίσιο —μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των δύο περιοχών— θα εδραιώσει, όπως ανακοινώνει η Κομισιόν, μια στρατηγική πολιτική και οικονομική εταιρική σχέση και θα δημιουργήσει και για τις δύο πλευρές σημαντικές ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών της ΕΕ και των ευαίσθητων οικονομικών της τομέων.

Η Ε.Ε. είναιο πρώτος σημαντικός

εταίρος που συνάπτει εμπορική συμφωνία με τη Mercosur, μιαομάδα χωρών που περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και τηνΟυρουγουάη ως μόνιμα μέλη και επίσης 7 χώρες ως συνδεδεμένα μέλη και άλλες 2 ωςπαρατηρητές (η συμμετοχή της Βενεζουέλας τελεί σε αναστολή). Η συμφωνία πουσυνήφθη θα καλύψει πληθυσμό 780 εκατομμυρίων ατόμων και θα παγιώσει τις στενέςπολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών της Mercosur. Ησυμφωνία αποτυπώνει τη σαφή δέσμευση αμφότερων των περιοχών στο διεθνές εμπόριοπου βασίζεται σε κανόνες και θα δώσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες σημαντικόπροβάδισμα σε μια αγορά με τεράστιο οικονομικό δυναμικό. Θα προωθήσει τιςσημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού πουβρίσκονται σε εξέλιξη στις χώρες της Mercosur. Η συμφωνία ενστερνίζεται ταυψηλότερα πρότυπα όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία τωνκαταναλωτών, καθώς επίσης την αρχή της πρόληψης για την ασφάλεια των τροφίμωνκαι τους περιβαλλοντικούς κανόνες, και περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ταεργασιακά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένηςτης εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και των συναφών κανόνωνεπιβολής.

Κύριαχαρακτηριστικά της συμφωνίας

Ηδιαπεριφερειακή συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος τωνδασμών στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Mercosur και θα καταστήσει τις εταιρείεςτης ΕΕ πιο ανταγωνιστικές, καθώς θα τις απαλλάξει από δασμούς ύψους 4δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Όσον αφορά τους βιομηχανικούς τομείς της ΕΕ, η συμφωνία θα συμβάλει στην τόνωση των εξαγωγών ενωσιακών προϊόντων που αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα υψηλούς και, μερικές φορές, απαγορευτικούς δασμούς. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα (δασμός 35%), τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων (14-18%), τα μηχανήματα (14-20%), τα χημικά προϊόντα (έως 18%), τα φαρμακευτικά προϊόντα (έως 14%), τα είδη ένδυσης και υπόδησης (35%) ή τα πλεκτά υφάσματα (26%).Ο τομέας των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ θα επωφεληθεί από τη μείωση των υφιστάμενων υψηλών δασμών που επιβάλλει η Mercosur στα εξαγωγικά προϊόντα της ΕΕ, και συγκεκριμένα στις σοκολάτες και τα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), τα κρασιά (27%), τα οινοπνευματώδη ποτά (20-35%) και τα αναψυκτικά (20 έως 35%). Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την άνευ δασμών πρόσβαση, με την επιφύλαξη ποσοστώσεων, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ (σημερινός δασμολογικός συντελεστής 28%), ιδίως για τα τυριά.

Οι χώρες τηςMercosur θα θεσπίσουν επίσης νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν από τιςαπομιμήσεις 357 ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής και ποτά υψηλής ποιότηταςπου αναγνωρίζονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, όπως είναι το Tiroler Speck(Αυστρία), το Fromage de Herve (Βέλγιο), η Münchener Bier (Γερμανία), το Comté(Γαλλία), το Prosciutto di Parma (Ιταλία), η Polska Wódka (Πολωνία), το QueijoS. Jorge (Πορτογαλία), το Tokaji (Ουγγαρία) ή το Jabugo (Ισπανία).

Η συμφωνίαθα ανοίξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Mercosur για τις εταιρείες της ΕΕπου πωλούν προϊόντα στο πλαίσιο κρατικών συμβάσεων, καθώς και σε παρόχουςυπηρεσιών στους τομείς της τεχνολογίας των πληροφοριών, των τηλεπικοινωνιώνκαι των μεταφορών, μεταξύ άλλων. Θα απλοποιήσει τους συνοριακούς ελέγχους, θαμειώσει τη γραφειοκρατία και θα περιορίσει τη χρήση εξαγωγικών φόρων απότις χώρες της Mercosur. Οι μικρότερες εταιρείες και των δύο πλευρών θαωφεληθούν επίσης χάρη σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παρέχει εύκοληπρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Πέραν τουότι παρέχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, η συμφωνία προάγει επίσης υψηλάπρότυπα. Η ΕΕ και η Mercosur δεσμεύονται να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τη συμφωνίατου Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος. Ένα ειδικό κεφάλαιο για τη βιώσιμηανάπτυξη θα καλύψει θέματα όπως η βιώσιμη διαχείριση και διατήρηση τωνδασών, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η προώθηση της υπεύθυνηςεπιχειρηματικής συμπεριφοράς. Παρέχει επίσης στις οργανώσεις της κοινωνίας τωνπολιτών ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας,συμπεριλαμβανομένων τυχόν κοινωνικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών καθώς καιανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμφωνία θα δημιουργήσει επίσης ένανέο φόρουμ στενής συνεργασίας για μια πιο βιώσιμη προσέγγιση της γεωργίας, ενώ,στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που θα αναπτυχθεί βάσει της συμφωνίαςσύνδεσης, θα αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των αυτοχθόνωνκοινοτήτων. Η συμφωνία διασφαλίζει επίσης το δικαίωμα της ΕΕ και τηςMercosur να προβαίνουν σε ρυθμίσεις προς το δημόσιο συμφέρον και διατηρείτο δικαίωμά τους να οργανώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες τους με τον τρόπο πουκρίνουν κατάλληλο.

Τα ενωσιακάπρότυπα ασφάλειας των τροφίμων θα παραμείνουν αμετάβλητα και όλες οι εισαγωγέςθα πρέπει να συμμορφώνονται με τα αυστηρά πρότυπα της ΕΕ, όπως συμβαίνεισήμερα. Οι συμφωνηθείσες διατάξεις για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγείατων ζώων και των φυτών θα ενισχύσουν τη συνεργασία με τις αρχές τωνχωρών-εταίρων και θα επιταχύνουν τη ροή πληροφοριών σχετικά με ενδεχόμενουςκινδύνους μέσω ενός πιο άμεσου και αποδοτικού συστήματος ενημέρωσης καικοινοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, η συμφωνία θα αυξήσει την αποτελεσματικότητάμας ως προς την κατοχύρωση της ασφάλειας των προϊόντων που αποτελούναντικείμενο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur.

Η εμπορικήσυμφωνία που επιτεύχθηκε αποτελεί μέρος μιας συνολικής νέας συμφωνίαςσύνδεσης που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών τηςMercosur. Αποτελείται από έναν πολιτικό και συνεργατικό πυλώνα —στον οποίο οιδιαπραγματευτές κατέληξαν σε γενική συμφωνία τον Ιούνιο του 2018 στοΜοντεβιδέο— και από τον εμπορικό πυλώνα. Εκτός από το εμπόριο, η συμφωνία θαενισχύσει τον πολιτικό διάλογο και θα εντείνει τη συνεργασία σε τομείς όπως ημετανάστευση, η ψηφιακή οικονομία, η έρευνα και η εκπαίδευση, τα ανθρώπιναδικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών, ηεταιρική και κοινωνική ευθύνη, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση τωνωκεανών και επίσης η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της νομιμοποίησης εσόδωναπό παράνομες δραστηριότητες και του κυβερνοεγκλήματος. Θα προσφέρει επίσηςπερισσότερες δυνατότητες συνεργασίας σε πολυμερές επίπεδο. Η συμφωνία σύνδεσηςθα ολοκληρώσει το δίκτυο των συμφωνιών σύνδεσης στην Αμερική και θα εδραιώσειτις σχέσεις μας με τους σημαντικούς μας εταίρους στην περιοχή, υποστηρίζονταςτις θέσεις της ΕΕ σε πολλά παγκόσμια θέματα.

Επόμενα βήματα

Και οι δύο πλευρές θα προβούν σε νομική αναθεώρηση του συμφωνηθέντος κειμένου, για να καταλήξουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας σύνδεσης σε όλες τις εμπορικές της πτυχές. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα μεταφράσει τη συμφωνία σύνδεσης σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα την υποβάλει προς έγκριση στα κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΥΠΑΑΤ: Πλήρης προστασία για τη Φέτα και άλλες 20 ΓεωγραφικέςΕνδείξεις της χώρας μας

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη 2 Ιουλίου, «πλήρη προστασία για την ΠΟΠ Φέτα και άλλες 20 γεωγραφικές ενδείξεις της χώρας μας περιλαμβάνει το κείμενο της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) για την οποία επετεύχθη πολιτική συμφωνία έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν συνολικά 20 χρόνια περίπου. Συγκεκριμένα έπειτα από επταετή περίοδο εξάλειψης εμπορικών ονομασιών (phasing out period) θα προστατευθεί πλήρως η ονομασία ΦΕΤΑ για τη χώρα μας ενώ με τη Συμφωνία προστατεύονται επίσης άλλες 20 σημαντικές ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασίες όπως ΟΥΖΟ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ, οι οίνοι (ΡΕΤΣΙΝΑ ΑΤTΙΚΗΣ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ, ΝΕΜΕΑ, ΝΑΟΥΣΑ, MANTINEIA, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και ΣΑΜΟΣ), τα Ελαιόλαδα (ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΣΗΤΕΙΑ, ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ και ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ) καθώς και η ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ, ο ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, η ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, η ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΑΜΦΙΣΣΗΣ, η ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ, το ΜΑΝΟΥΡΙ και η ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΒΟΣΤΙΤΣΑ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης: «Άλλη μια σοβαρή διαπραγματευτική προσπάθειατης χώρας μας καταλήγει σε μια ακόμα σημαντική επιτυχία για τα προϊόντα τηςπατρίδας μας. Τα προϊόντα ποιότητας της χώρας μας θα αποκτήσουν όχι μόνοπροστασία αλλά και ευνοϊκή πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά όπως αυτή των χωρώντης Μερκοσούρ. Θέλω να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους συνεργάτες μουκαι τα στελέχη του Υπουργείου μου αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία για αυτή τηνπροσπάθεια που και μακρόχρονη και επίπονη ήταν αλλά είχε αίσιο και ελπιδοφόροτέλος για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας και της Ευρ. Ένωσης, Ηπολιτική μας για την προστασία, προώθηση και αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντωνκαι τροφίμων της χώρας μας παραμένει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη και αυτότο αποδεικνύουμε στην πράξη».

Σημειώνεται ότι ο τομέας των αγροδιατροφικώνπροϊόντων της ΕΕ θα επωφεληθεί από τη μείωση των υφιστάμενων υψηλών δασμών πουεπιβάλλει η MERCOSUR στα εξαγωγικά προϊόντα της ΕΕ,και συγκεκριμένα στις σοκολάτες και τα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), τους οίνους(27%), τα οινοπνευματώδη ποτά (20-35%) και τα αναψυκτικά (20 έως 35%). Ησυμφωνία θα προβλέπει επίσης την άνευ δασμών πρόσβαση, με την επιφύλαξηποσοστώσεων, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ (σημερινός δασμολογικόςσυντελεστής 28%), ιδίως για τα τυριά.

Οι χώρες της MERCOSUR θαθεσπίσουν επίσης νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν από τις απομιμήσεις 357ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής και ποτά υψηλής ποιότητας που αναγνωρίζονται ωςγεωγραφικές ενδείξεις, όπως είναι η Φέτα (Ελλάδα) το Tiroler Speck (Αυστρία), το Fromage de Herve (Βέλγιο), η Münchener Bier (Γερμανία), το Comté (Γαλλία), το Prosciutto di Parma (Ιταλία), η Polska Wódka (Πολωνία), το Queijo S. Jorge (Πορτογαλία), το Tokaji (Ουγγαρία) ή το Jabugo (Ισπανία).

Η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα νέο φόρουμστενής συνεργασίας για μια πιο βιώσιμη προσέγγιση της γεωργίας. Τα ενωσιακάπρότυπα ασφάλειας των τροφίμων θα παραμείνουν αμετάβλητα και όλες οι εισαγωγέςθα πρέπει να συμμορφώνονται με τα αυστηρά πρότυπα της ΕΕ, όπως συμβαίνεισήμερα. Οι συμφωνηθείσες διατάξεις για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγείατων ζώων και των φυτών θα ενισχύσουν τη συνεργασία με τις αρχές τωνχωρών-εταίρων και θα επιταχύνουν τη ροή πληροφοριών σχετικά με ενδεχόμενουςκινδύνους μέσω ενός πιο άμεσου και αποδοτικού συστήματος ενημέρωσης καικοινοποίησης.

Η συμφωνία θα απελευθερώσει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο αγαθών. Όσον αφορά ιδιαίτερα στα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα οι δασμοί θα εξαλειφθούν σταδιακά στο 93% των δασμολογικών κλάσεων που αφορούν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ. Οι γραμμές αυτές αντιστοιχούν στο 95% της αξίας των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Η ΕΕ αντίστοιχα θα ελευθερώσει το 82% των γεωργικών εισαγωγών, ενώ οι υπόλοιπες εισαγωγές θα υπόκεινται σε μερικές δεσμεύσεις ελευθέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των δασμολογικών ποσοστώσεων για πιο ευαίσθητα προϊόντα με πολύ μικρό αριθμό προϊόντων που αποκλείονται συνολικά.

Ο κύριος όγκος των γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε. θα έχει το υψηλότερο επίπεδο προστασίας κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χορηγήθηκαν μεταβατικές περίοδοι στους τοπικούς παραγωγούς για να σταματήσουν τη χρήση του ονόματος εντός συμφωνημένου αριθμού ετών. Υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός εξαιρέσεων, σύμφωνα με την αποκαλούμενη αρχή περί κεκτημένων δικαιωμάτων, οι οποίες χορηγήθηκαν σε προκαθορισμένους παραγωγούς που είχαν ήδη πωλήσει προϊόντα με αυτά τα ονόματα στην οικεία αγορά για ένα συγκεκριμένο αριθμό ετών.»

Keywords
εμπορικη, συμμετοχή, ουγγαρια, νέα, ηλεκτρονική, υπαατ, ποπ, φετα, πγε, ουζο, τσιπουρο, ρετσινα, αμυνταιο, νεμεα, ναουσα, σαντορινη, καλαματα, λυγουριο, ελια, ελλαδα, γαλλια, συγκεκριμένο, Jorge Luis Borges, Καλή Χρονιά, κοζανη, κοινωνικη συμφωνια, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, πγε, ουρουγουαη, σητεία, χωρες, ηλεκτρονική, αργεντινη, αυτοκινητα, βραζιλια, ογκος, οικονομια, ονοματα, πλαισιο, σαντορινη, υφασματα, αγορα, αμερικη, αμυνταιο, ανθρωπινα δικαιωματα, ανταλλακτικα αυτοκινητων, βιωσιμη αναπτυξη, βρισκεται, δημοσιο, δωσει, δικτυο, δυναμικο, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, ελια, εξελιξη, επιτυχια, ερευνα, ετων, ευθυνη, ζωων, υπηρεσιες, κεφαλαιο, κειμενο, κλιμα, κρασια, λυγουριο, μειωση, μικρο, ναουσα, νεμεα, νομικη, ουζο, περιβαλλον, ροη, ποπ, ποτα, ρυθμισεις, ρολο, σεβασμος, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, τριτη, τσιπουρο, φετα, χημικα, ψηφιακη, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, ειδη, εξαγωγες, ενωση, γλωσσες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, πληροφοριες, σοκολατες, τυρια, θελω να, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα