Ενστάσεις της ΕΔΟΚ για το νέο πλαίσιο αναγνώρισης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

Την άποψή της για την Απόφαση Αραχωβίτη που ρυθμίζει εκ νέου τους όρους αναγνώρισης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, δημοσίευσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος – ΕΔΟΚ. Η ΕΔΟΚ υποστηρίζει ότι η οριζόντια θέσπιση προϋποθέσεων δεν θα συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία των Διεπαγγελματικών. Πιο ειδικά, όπως αναφέρει η Οργάνωση:

«Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η ΕΔΟΚ,γνωρίζοντας ότι εξετάζεται η επικαιροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, κοινοποίησεστους αρμόδιους φορείς τουΥπΑΑΤ τις θέσεις της σχετικά

με τη σπουδαιότητα τηςύπαρξης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, αλλά και την ανάγκηλειτουργικών προσαρμογών της νομοθεσίας που θα τις διέπει.

Θυμίζουμε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσίαθέτει ένα γενικό πλαίσιο για την αναγνώριση των Δ.Ο και την επέκταση τωνκανόνων στα μη μέλη, και αφήνει στην κρίση των κρατών-μελών τη θέσπιση τηςειδικότερης νομοθεσίας.

Ως εκ τούτου γίνεται εύκολα αντιληπτόότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο, η νομοθεσία που αφορά στις Δ.Ο. να καταρτίζεταιμε μεγάλη προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή εμπειρία, όπωςκαι τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά σε κάθε κράτος-μέλος.

Δυστυχώς, η πρόσφατη ΥΑ τουΥΠΑΑΤ σχετικά με τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση των ΔιεπαγγελματικώνΟργανώσεων, δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που υπέβαλαν οι υφιστάμενεςΔιεπαγγελματικές Οργανώσεις, όπως και η ΕΔΟΚ, που γνωρίζουν τιςσυνθήκες της αγοράς. Συγκεκριμένα, η ΥΑ δεν λαμβάνει υπόψη τη διαφορετικότητακάθε τομέα, όπου έχουμε για παράδειγμα προϊόντα εισαγόμενα, βιομηχανικά κλπ,και άρα διαφορετικές ανάγκες για τον προσδιορισμό των προϋποθέσεωναναγνώρισης κάθε Διεπαγγελματικής Οργάνωσης.

Με βάση τα ανωτέρω, κατά την άποψη τηςΕΔΟΚ, η οριζόντια θέσπιση προϋποθέσεων δεν θα βοηθήσει τις ΔΟ ναλειτουργήσουν αποτελεσματικά και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τουκάθε τομέα.Επιπλέον,η ΕΔΟΚ θα ήθελε να καταθέσει μια ακόμη παρατήρηση. Στην ίδια ΥΑαναφέρεται η κατάργηση προηγούμενων αποφάσεων, που επέβαλαν υποχρεωτικάανταποδοτικά τέλη σε κτηνοτρόφους μη μέλη των ΔΟ. Η υποχρεωτική καταβολήτελών από μη μέλη, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, μπορεί να ισχύσει μόνο ότανέχει γίνει η λεγόμενη «επέκταση κανόνων». Οπότεείναι μάλλον άτοπη η αναφορά σε υποχρεωτικά τέλη μη μελών, πόσω μάλλον για κατάργησημιας απόφασης, της επέκτασης κανόνων, που δεν έχει ληφθεί ακόμη».

Keywords
Τυχαία Θέματα