Εφ’ όλης της (αγροτικής και συνεταιριστικής) ύλης συνάντηση Βορίδη με ΣΑΣΟΕΕ

Εκπροσώπους του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) δέχθηκε, το πρωί της Τετάρτης 24/7, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Οιεκπρόσωποι του Συνδέσμου ενημέρωσαν τον υπουργό για τη δημιουργία και τηλειτουργία του, τονίζοντας την επιθυμία τους για καλή συνεργασία. Παράλληλα εστίασανστα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τα διαρκώςαυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, το μείζονζήτημα των παρανόμων ελληνοποιήσεων καθώς και τα θέματα που διαρκώς ανακύπτουναπό τον ισχύοντα συνεταιριστικό

νόμο.

Ο κ Βορίδηςέκανε σαφές ότι η σύνταξη νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς αποτελεί βασικήπροτεραιότητα της κυβέρνησης θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Επιθυμούμε ένα συνεταιριστικό νόμο ο οποίοςθα βάλει τέλος στην παλιά εποχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλααναφέρθηκε μετ’ επιτάσεως στο ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων τονίζονταςότι προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη μελέτη του υπάρχοντος κυρωτικού πλαισίουαλλά και στον τρόπο λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού σε συνδυασμό και μετις τεχνολογικές δυνατότητες που πλέον παρέχονται για την καλύτερη περιφρούρησητης ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Σε ό,τιαφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότιαναγνωρίζεται ως σημαντικό πρόβλημα από το σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων μας,γεγονός που αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα και ενόψει της νέας ΚΑΠ προκειμένουνα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Ο υπουργός ΑΑ&Ταυπογράμμισε επίσης ότι η στρατηγική της Κυβέρνησης κινείται στην κατεύθυνση τηςοργάνωσης των παραγωγών με βάση τη νέα ΚΑΠ με στόχο την πράσινη αγροτικήανάπτυξη και την ευφυή γεωργία. «Οφείλουμενα προσαρμοστούμε στο διεθνές περιβάλλον» ανέφερε σχετικά ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά του ο ΣΑΣΟΕΕ σε σχετική ανακοίνωση πουεξέδωσε, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ΣΑΣΟΕΕ και στην όξυνση του φαινομένουτης «μαύρης» οικονομίας στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα -λόγω κυρίως τωνμεγάλων βαρών από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές- καθώς και στιςαθρόες ελληνοποιήσεις στην κτηνοτροφία, ελλείψει ουσιαστικών ελέγχων στηναγορά.

Επίσης ο ΣΑΣΟΕΕ έθεσε και το θέμα της ανταγωνιστικότητας τωνελληνικών αγροτικών προϊόντων εστιάζοντας στις υψηλές τιμές τωνφυτοπροστατευτικών προϊόντων και της ενέργειας, αλλά και της υψηλής φορολογίαςτων αγροτών.

Τέλος, στη συνάντηση έγινε αναφορά από τους εκπροσώπους του ΣΑΣΟΕΕστο θέμα των χρεών που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνεταιρισμοί, με τον Σύνδεσμο ναζητάει ταχύτερες διαδικασίες των εκκαθαρίσεων, όρους εξυπηρέτησης των οφειλώνστα πρότυπα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και αναστολή των δικαστικών διώξεωνόσο διαρκεί η εκκαθάριση.

Ο κ. Βορίδης έδειξε ενημερωμένος για τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χιλιάδες αγρότες και το συνεταιρίζεσθαι, ενώ ζήτησε από τον ΣΑΣΟΕΕ να αποτελέσει έναν αξιόπιστο σύμβουλο του υπουργείου, καταθέτοντας τις προτάσεις του για κάθε μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία».

Στη συνάντηση με τον υπουργό συμμετείχαν εκ μέρους του Συνδέσμου, ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ Αλέξανδρος Κοντός, οι αντιπρόεδροι Νικήτας Πρίντζος και Διονύσης Κακολύρης, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Κατσούλης, ο ταμίας Διονύσης Φόλιος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ανδρέας Στρατάκης, Χρήστος Γιαννακάκης και Δημήτρης Ντούρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα