Αραχωβίτης: Ούτε μία αναφορά στον Έλληνα κτηνοτρόφο δεν έκανε ο κ. Βορίδης

Σχόλια-απαντήσειςσχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου υπουργού Αγροτικής ΑνάπτυξηςΜάκη Βορίδη, διένειμε ο τ. υπουργός και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης τουΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης.

Οκ. Αραχωβίτης κατηγορεί τον υπουργό για αρκετά από αυτά που είπε, αλλά και γιαόσα δεν… είπε.

Συγκεκριμένα:

«Ο κ. Βορίδης, ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μίλησε για ανάπτυξη, γιαπεριβάλλον, για ευφυή αγροτική ανάπτυξη και για τη νέα

ΚΑΠ.

Με χαρά βλέπουμε να υιοθετεί τηστρατηγική που έχει διαμορφώσει η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων επί ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ΚΑΠ, δηλαδήπροστασία των μικροκαλλιεργητών από την ανάληψη πολύπλοκων δεσμεύσεων καιαπλοποίηση διαδικασιών. Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε και διαστόματος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ, χωρίς την οποία η νέαΚΑΠ δεν θα ικανοποιεί τους στόχους για την προστασία του εισοδήματος τωναγροτών και την αγροτική ανάπτυξη, δεν ακούσαμε καμία αναφορά από τον Υπουργόσε θέσεις γιαεπαρκή χρηματοδότησή της, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπροστά στον κίνδυνο μείωσης τουσυνολικού διατιθέμενου κονδυλίου για την Αγροτική πολιτική, πολύ δε περισσότερο μπροστά στονκίνδυνο επιπτώσεων από το Brexit, η αφωνία του Υπουργού πρέπει να ανησυχεί τοναγροτικό κόσμο της χώρας μας.

Ακομα δε περισσότερο,δεν ακούσαμε τιςθέσεις του νέου Υπουργού για την απόκρουση πιθανής εξωτερικής σύγκλισης. Η υιοθέτηση της εξωτερικήςσύγκλισης από τις χώρες-μέλη, μερικής και ιδιαίτερα ολικής, θα έχει τραγικέςεπιπτώσεις στη διασφάλιση του εισοδήματος για τους αγρότες της χώρας μας.

- Στην οργάνωση των παραγωγών δενακούσαμε την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η θεσμική εκπροσώπηση τωνπαραγωγών. Όσογια την οργάνωση σε επίπεδο παραγωγής, ο Υπουργός αναφέρθηκε μόνο στις ομάδεςπαραγωγών. Δεναναφέρθηκε καθόλου στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι η βασική οικονομικήοργάνωση των παραγωγών. Δεναναφέρθηκε στα κίνητρα συμμετοχής των παραγωγών. Δεν αναφέρθηκε στην αντιμετώπισητων προβλημάτων στους παλιούς συνεταιρισμούς που διαλύθηκαν επί των ημερώντους. Δεναναφέρθηκε καθόλου στη χρηματοδότησή τους και στην ρύθμιση των χρεών πουδημιουργήθηκαν μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας. Αλλά και συνολικότερα δεν αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της παραγωγής και της ρύθμισηςτων χρεών των αγροτών που είναι το βασικό πρόβλημα μετά το 2012. Η τοποθέτησήτου λοιπόν, ως προς την οργάνωση των παραγωγών και της παραγωγής αλλά και γιατη χρηματοδότηση, είναι μάλλον απλές επικεφαλίδες, χωρίς περιεχόμενο καικατεύθυνση.

- Σε ό,τι αφορά στιςελληνοποιήσεις, ο Υπουργός ξέχασε ότι οι ποινές έχουν ήδη αλλάξει προς το αυστηρότερο,σε σύνδεση με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης αλλά και λουκέτα στηνπερίπτωση υποτροπής της παράβασης. Επί των ημερών τηςκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε δημιουργηθεί συντονιστικό κέντρο που οδήγησε σεαυστηρούς ελέγχους και λουκέτα σε επιχειρήσεις με παραβάσεις. Επομένως, δενείναι ζήτημα νομοθετικού πλαισίου, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.

- Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις,ο ΕΛΓΑ πλέον πληρώνει το 70% σε λιγότερο από οκτώ μήνες και όχι δύο χρόνια πουγινόταν παλιά. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αλλαγής του κανονισμούασφάλισης που είναι από τη δεκαετία του 1980. Ο πρώην πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας έχει μιλήσει για τη δυνατότητα καταβολής ή προκαταβολής στους πληγέντεςαγρότες. Ο νέοςΥπουργός είπε για την είσοδο ιδιωτικής ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή.

Μην προσπαθείτε να κοροϊδέψετεξανά τους αγρότες. Ο αγρότηςξέρει ότι η ιδιωτική εταιρεία θα πρέπει να έχει κέρδη, σε αντίθεση με τοδημόσιο οργανισμό ασφάλισης που επιστρέφει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορώνστους αγρότες. Ο ιδιώτης για να παράξει κέρδη, προφανώς δεν θα αποζημιώσει στοσύνολό της τη ζημιά.

ΔΕΝΑΚΟΥΣΑΜΕ:

1. Είναι ο πρώτος υπουργόςπου στις προγραμματικές δηλώσεις του δεν κάνει αναφορά στο αγροτικόεισόδημα και με ποιό τρόπο αυτό θα προστατευθεί/ενισχυθεί καιταυτόχρονα δενυπάρχει ούτε μία αναφορά στο κόστος παραγωγής (εφόδια, ρεύμα, νερό). Ο πρώην πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας είχε προαναγγείλει την επαναφορά του αγροτικού πετρελαίου.

2. Δεν ακούσαμε για πολιτικές ήμέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

3. Δεν ακούσαμε κουβέντα για την αλιεία, γιατους παράκτιους αλιείς, για την επαγγελματικότητα και την προστασία τουεισοδήματός τους.

4. Είναι ο πρώτος υπουργός πουστις προγραμματικές δηλώσεις του δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στην κτηνοτροφία καιτους έλληνες κτηνοτρόφους.

5. Δεν ακούσαμε κουβέντα για τη δακοκτονία.Η ελαιοκαλλιέργεια είναι η σημαντικότερη καλλιέργεια στη χώρα.

6. Δεν ακούσαμε τίποτα επίσης γιατη φορολογία των αγροτών, για τη διατήρηση των τριών αφορολογήτων, για τημείωση του φορολογικού συντελεστή για φυσικά πρόσωπα αγρότες ήσυνεταιρισμούς. Δεν υπάρχει αναφορά για μείωση φορολογίαςστους συνεταιρισμούς (προεκλογική δέσμευση της ΝΔ δια στόματος κ. Μητσοτάκη). Ο πρώην πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει τη μείωση του τζίρου κατά 10% από το εισόδημααπό το ποσό που περνάει μέσα από τους συνεταιρισμούς. Είχε επίσης εξαγγείλειτην υιοθέτηση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος φορολόγησης.

7. Δεν ακούσαμε επίσης τίποτα γιατη μαύρη και παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, που καταστρέφει τοεισόδημα του αγρότη.

8. Δεν υπάρχει αναφορά για τιςμεγάλες επενδύσεις σε κάνναβη που δρομολογήθηκαν.

9. Τέλος δεν ακούσαμε καμία άλληθεσμική παρέμβαση για την προώθηση των εξαγωγών, για τη σύναψη επωφελών διεθνώνσυμφωνιών ούτε για την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής, αξιοποιώντας τασυγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα