Νέα εστία Αφρικανικής Πανώλους στη Βουλγαρία, ανακοίνωση εγρήγορσης από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιζωοτία της νόσου της Αφρικανικής Πανώλουςτων Χοίρων στη γειτονική Βουλγαρία, με τελευταίο κρούσμα να επιβεβαιώνεται στις19 Ιουλίου σε μεγάλη εμπορική εκμετάλλευση με 17.000 χοίρους, πλησίον των συνόρωνμε τη Ρουμανία, στο χωριό Νικόλοβο κοντά στη συνοριακή πόλη Ρούσε.

Ύστερα και από αυτές τις εξελίξεις, και με τη νόσο να εκδηλώνεται σεπεριοχές που βρίσκονται πλησιέστερα στην Ελλάδα, σε αναλυτική ενημερωτικήανακοίνωση προέβη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής

Μακεδονίας.Στη χθεσινή της, Τρίτη 23/7, ανακοίνωση αναφέρει ότι η επιζωοτία της νόσουστη Βουλγαρία είναι σε εξέλιξη, με κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους,αγριόχοιρους και σε μία εκμετάλλευση μεγάλης εμπορικής αξίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ΤονΑύγουστο του έτους 2018 επιβεβαιώθηκε η 1η εστία της νόσου σεοικόσιτους χοίρους στην περιφέρεια της Βάρνας. Για το έτος 2019, συνολικά μέχριστιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 15 εστίες σε οικόσιτους χοίρους, εντός τουΙουλίου (9 στην περιοχή Pleven, 1 στην περιφέρεια Burgas, 1 στην περιοχήVratsa, 1 στην περιοχή Targovishte και 3 στην περιοχή Ruse), 19 σεαγριόχοιρους με τις 4 τελευταίες εστίες να έχουν καταγραφεί από 15/07 έως18/07 στις περιοχές Dobrich, Targovishte και Ruse και μία εστία στις 19Ιουλίου σε μεγάλη «εμπορική χοιροτροφικήμονάδα» στην περιφέρεια Ruse (υπ' αριθ. πρωτ. 1795/182966/19.07.2019εγκύκλιος), «στα σύνορα με Ρουμανία»στην οποία από τους 17.590 χοίρους, πέθαναν οι 191 λόγω της νόσου, ενώ οιυπόλοιποι θανατώθηκαν, σύμφωνα με το ισχύον για τη χώρα σχέδιο αντιμετώπισηςέκτακτης ανάγκης.

Σημαντικόείναι το γεγονός ότι η 9η εστία βρέθηκε νοτιανατολικά και σε μεγάληχιλιομετρική απόσταση (~235-240 χλμ.) από τις προηγούμενες, χωρίς να έχουνεπιβεβαιωθεί και δηλωθεί ενδιάμεσα κρούσματα από τις αρμόδιες αρχές. Η νόσοςβρίσκεται πλέον κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας (~29 χλμ.) και σεαπόσταση ~100 χλμ από τα σύνορα της Ελλάδας από Έβρο και ~350 χλμ. από τονΠρομαχώνα Σερρών. Η συγκεκριμένη εστία απέχει ~86 χλμ. από την πρώτη εστία του2018 (31/08 στην περιφέρεια της Βάρνας) που εμφανίστηκε σε οικόσιτουςχοίρους, δηλ. η νόσος μετακινήθηκε σε διάστημα μικρότερο του χρόνου 86χλμ. Επίσης απέχει ~100 χλμ. από την 1η εστία του 2019 (2οςμήνας) που εμφανίστηκε σε αγριόχοιρο, δηλ. η νόσος μετακινήθηκε 100χιλιόμετρα σε διάρκεια 5 μηνών.

Για την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα και στην Περιφέρειάμας, είναι απαραίτητη η συνεργασία υπηρεσιών, η επαγρύπνηση κτηνιάτρων(ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), κατόχων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων καιοικόσιτων χοίρων, υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων, κυνηγών, φορέων διαχείρισηςαπορριμμάτων των αεροδρομίων και των λιμένων, κυνηγετικών συλλόγων, θηροφυλάκων, δασικών υπηρεσιών,ορειβατικών συλλόγων, ΦορέωνΔιαχείρισης βιοτόπων, ομίλων πεζοπορίας και συλλόγων κτηνοτρόφων, προς άμεση ενημέρωση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής για οποιαδήποτε υποψίαΑφρικανικής Πανώλης σε εκμεταλλεύσεις χοίρων (εντατικών, ημιεκτατικών εκτροφώνμαύρων χοίρων, οικόσιτων χοίρων για ιδιωτική χρήση), ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρατου Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση τηςΑφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Υ.Α. 260918/22.01.2009 (ΦΕΚ Β’ 75).

Κριτήρια όπως «η δυναμικότητα, η εμπορική δραστηριότητα, τα μέτρα βιοασφάλειας, ο πληθυσμός των χοίρων, η πυκνότητα των εκμεταλλεύσεων σε μια περιοχή, η παρουσία παραγόντων κινδύνου (ποτάμια, λίμνες, υδατοσυλλογές)» λαμβάνονται υπόψη για την εκτίμηση της επικινδυνότητας μιας εκμετάλλευσης ή περιοχής, στο πλαίσιο της επαγρύπνησης και εντατικής επιτήρησης για τη νόσο, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και διερεύνηση οποιασδήποτε υποψίας της νόσου.

Στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης της νόσου, θα πρέπει να διενεργείται λήψη δειγμάτων αίματος (ολικού και ορού) σε ζώντα ζώα και λήψη δειγμάτων από το σπλήνα, λεμφογάγγλια, οστών (για εξέταση του μυελού των οστών) από νεκρά ζώα, με συμβατή κλινική εικόνα. Η δειγματοληψία και αποστολή των δειγμάτων θα πρέπει να διενεργούνται πάντα σε συνεννόηση με το αρμόδιο εργαστήριο (Κτηνιατρικό Κέντρο Αθηνών)».

[Photo by Annie Spratt on Unsplash]

Keywords
Τυχαία Θέματα