Δραματικές οι συνέπειες του κορωνοϊού και για την ελληνική βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος

Έως και 70% έχει μειωθεί εν μέσω πανδημίας ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παρασκευής παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας.

Συγκεκριμένα, στελέχη του ΣΕΒΕΚ περιγράφουν μεδραματικούς τόνους την κατάσταση στην οποία περιέρχεται ο κλάδος, καθώς η λήψη τωνμέτρων πρόληψης και προστασίας από τη διάδοση του νέου κορωνοϊού και κυρίως ηαναστολή λειτουργίας των καταστημάτων μαζικής εστίασης, των ξενοδοχείων,τουριστικών καταλυμάτων και συνολικά του τομέα HORECA, έχει επιφέρει σοβαρέςεπιπτώσεις

στην παραγωγή και στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων επεξεργασίαςκρέατος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι έμποροι στα τουριστικά νησιά επιστρέφουν τόνους προϊόντων στις επιχειρήσεις κρέατος, καθώς εστιατόρια και ξενοδοχεία έχουν κλείσει και μάλιστα με άδηλο το πότε θα ξανανοίξουν. Οι επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος παράγουν πλέον σύμφωνα με τις παραγγελίες που έχουν, οι οποίες είναι μειωμένες στο 50%, ενώ ακόμη και οι εξαγωγές έχουν διαταραχθεί, αφού σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί διεθνώς, αλλά και επειδή ακόμη και οι πληρωμές φαίνεται να πηγαίνουν όλο και πιο πίσω.

«Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι», λένε οι άνθρωποι τουκλάδου «και αυτό θα φανεί με το κλείσιμο του Μαρτίου», οπότε και τα ισοζύγια πουθα αποτυπώνουν τη φετινή σε σύγκριση με την περσινή εικόνα του μήνα θα δείξειτη δραματική κατάσταση.

Μετά το κλείσιμο του κλάδου εστίασης, ξενοδοχείωνκλπ., εξακολουθούν να έχουν μικρή κίνηση τα ψητοπωλεία με ντελίβερι (γύροι,σουβλάκια), αλλά ακόμη και αυτή έχει υποστεί μεγάλη μείωση, αφού ο εγκλεισμόςστο σπίτι και ο φόβος του ιού έχει στρέψει τα νοικοκυριά σε… παλιές συνήθειες, όπωςτο μαγείρεμα στο σπίτι. Όσες επιχειρήσεις κρέατος τροφοδοτούν σούπερ μάρκετ εννοείταιότι εξακολουθούν να έχουν ροή, όμως κι αυτό δεν έχει δυναμική, καθώς τα ψώνιατου νοικοκυριού μειώθηκαν μετά τις μέρες της… μεγάλης επιδρομής στα σούπερ μάρκετ.Ήταν βεβαίως αναμενόμενο, καθώς τέτοιες περιπτώσεις θυμίζουν αυτό πουαποκαλούμε «παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος»: τα νοικοκυριά προμηθεύτηκαν πολύμεγάλες ποσότητες που θα τις καταναλώσουν για μακρύ χρονικό διάστημα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κλάδος να υλοποιεί σχέδιαέκτακτης ανάγκης, «σενάρια επιβίωσης» όπως τα αποκαλούν, προκειμένου να μειωθείόσο γίνεται ο κίνδυνος για το προσωπικό και για τις επιχειρήσεις, αλλά καιταυτόχρονα να τροφοδοτούν την αγορά.

Ακόμη κι έτσι τα πράγματα έχουν γκριζάρει αρκετά. Ηκατάσταση αναγκάζει το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων του κλάδου στην εκπεριτροπής εργασία του απασχολούμενου προσωπικού, αλλά όλοι φοβούνται ότι θαακολουθήσει σε μεγάλο ποσοστό και η μείωση του αριθμού εργαζομένων.

Είναι ανάγκη, το συντομότερο δυνατόν, η Πολιτεία νασκύψει στα θέματα αυτά, λένε πηγές του ΣΕΒΕΚ, εξηγώντας ότι θα πρέπει άμεσα να ενταχθούν στους ΚΑΔ τωνπληττόμενων επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις που παράγουν παρασκευάσματακρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας, προκειμένου να τύχουν των μέτρωνστήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Οι κύριοι ΚΑΔ του κλάδου είναι:

10.11 > Επεξεργασία &συντήρηση κρέατος

10.13 > Παραγωγή προϊόντων κρέατος& κρέατος πουλερικών

15.13.00.00 > Παραγωγή προϊόντων απόκρέας ζώων & πουλερικών

46.32.00.00 > Χονδρικό εμπόριο κρέατος& προϊόντων κρέατος

52.10 > Αποθήκευση τροφίμων

Είναι προφανές ότι η πανδημία έχει αναστατώσει την οικονομία και την αγορά στο σύνολό τους. Είναι επίσης προφανές ότι η επόμενη μέρα, όταν αυτή έρθει, δεν θα πρέπει να βρει ερείπια. Για να αποφευχθεί αυτό, τώρα είναι η ώρα όχι μόνο για να «μένουμε σπίτι» αλλά και για να ληφθούν πρωτοβουλίες και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που εμφανώς υπολειτουργούν και πλήττονται από τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας.

The post Δραματικές οι συνέπειες του κορωνοϊού και για την ελληνική βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δραματικές,dramatikes