“Άμεσα μέτρα για την κτηνοτροφία, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και μετά τον κορωνοϊό”

Την ανάγκη νασυμπεριληφθεί και ο πρωτογενής τομέας και ειδικά η κτηνοτροφία, στα πακέτα στήριξηςπου εξαγγέλλει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση, υπογραμμίζει η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών(ΕΕΕΒΦΒ).

Οι συνέπειες απότην παγκόσμια εξάπλωση του CoViD-19 είναι πολλέςκαι σημαντικές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι η απειλή τουυπέρτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής, προφανώς βρίσκεται πάνω από οτιδήποτεάλλο. Εν τούτοις, θα υπάρξει και η μετά CoViD εποχή, στην οποία θα πρέπει η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου νασυνεχιστεί για όλους, αναφέρει η Ένωσης, σημειώνοντας

στην ανακοίνωσή ότι:

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, δυστυχώς δεν περιέλαβαντον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του. Ειδικά οι κτηνοτροφικέςεκμεταλλεύσεις, αφορούν σε δραστηριότητες οι οποίες δεν κλείνουν, δενπεριορίζονται, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μείνει στο σπίτι και οι απαιτήσειςτους διαρκούν 365 μέρες το χρόνο. Με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση τηςκατανάλωσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων κυρίως στην εστίαση, αλλά και την«χαμένη» πασχαλινή περίοδο, είναι βέβαιο ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας θαβρεθεί σε οικονομική πίεση, χωρίς τη δυνατότητα κλεισίματος ή περιορισμούδαπανών».

Συνεπώς,συνεχίζει η ΕΕΕΒΦΒ, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μέτρα στήριξηςγια την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του CoViD-19 και για την κτηνοτροφία. «Συγκεκριμέναγια τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπούμε και γνωρίζουμε, προτείνουμε τα εξής:

Άμεση πληρωμή των «ζωικών» συνδεδεμένων ενισχύσεων.Άμεση εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων του 2019.Άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς.Άμεση εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019.Άμεση εξόφληση παλαιών οφειλών προς τους κτηνοτρόφους (π.χ. εξισωτική 2013-2014, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης κλπ.).Καμία οφειλή των αγροτών προς το κράτος (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) να μην θεωρείται ληξιπρόθεσμη μέχρι το τέλος του έτους. Να μην εφαρμοστεί κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς τις τράπεζες, για κάθε είδους δανεισμού των «αρχηγών» αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μέχρι το τέλος του έτους.Αναθεώρηση του τρόπου εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών προς το ελαστικότερο, από το αυστηρότερο που βρίσκεται σήμερα, όσον αφορά τις δεσμεύσεις και τις κυρώσεις των παραγωγών για την εφαρμογή των μέτρων του ΠΑΑ, αλλά και του πρώτου πυλώνα.Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που, τις τελευταίες μέρες, προκάλεσαν δυσλειτουργίες έως και διακοπή λειτουργίας σφαγείων σε ορισμένες περιοχές της χώρας.Άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω σημαντικής πτώσης του τζίρου, ή περεταίρω πτώσης των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας, γάλα).

Επιπλέον, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, το ΥΠΑΑΤθα μπορούσε να ασχοληθεί με τα πάγια και δίκαια αιτήματα του κλάδου όπως:Ελληνοποιήσεις, κόστος ενέργειας, νέα ΚΑΠ, γραφειοκρατία, διαχειριστικά σχέδιαβόσκησης κ.α.Νομίζουμε ότι πλέονείναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι σοβαρή και στιβαρή οικονομία χωρίς πρωτογενή τομέακαι ειδικά κτηνοτροφία δεν υφίσταται. Ας το λάβουμε όλοι υπ’ όψη και με αφορμήαυτή τη δύσκολη κατάσταση που προκαλεί η πανδημία, ας πάρουμε αποφάσεις».

The post “Άμεσα μέτρα για την κτηνοτροφία, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και μετά τον κορωνοϊό” appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα