Διυπουργικός συντονισμός για να δοθεί ώθηση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Συσκέψεις για να δοθείαποφασιστική ώθηση στις εξαγωγές κρέατος και άλλων αγροτικών προϊόντων σε αγορές-στόχους,προανήγγειλε χθες η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ΦωτεινήΑραμπατζή.

Όπως δήλωσεη υφυπουργός, «Στόχος της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πολλαπλασιάσουμετις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστεσυντονισμένα και με σχέδιο για να αφαιρέσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και ναπροσθέσουμε νέες αγορές και ευκαιρίες για τους ποιοτικούς καρπούς της ελληνικήςγης».

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψεη κ. Αραμπατζή, μετά τη σύσκεψη που συγκλήθηκε

χθες με πρωτοβουλία της στοΥπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου γιατην οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, του ΓενικούΓραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Γρηγόρη Δημητριάδη, Πρέσβεωνκαι αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη σύσκεψη:

- καθορίστηκαν αγορές –στόχοι για μια σειρά από προϊόντα,

- συμφωνήθηκε ναεκπονηθεί ένας οδικός χάρτης επίλυσης των γραφειοκρατικών ζητημάτων προκειμένουακριβώς να «ανοίξουν» περισσότερες αγορές για περισσότερα προϊόντα,

- αποφασίστηκε ησυνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο Υπουργείων σε συνεργασία με τιςελληνικές διπλωματικές αρχές να είναι διαρκής,

Αναγκαίο κρίθηκε επίσηςνα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και η κοινή επιτροπή υπό τους δύο Υφυπουργούςπροκειμένου να επιλαμβάνεται θεμάτων που χρήζουν διευθέτησης σε υψηλό πολιτικόεπίπεδο.

«Στησημερινή σύσκεψη, την πρώτη καθώς βούλησή μας είναι η συνεργασία μας να είναισυνεχής και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Φραγκογιάννηκαι τον κ. Δημητριάδη, θέσαμε τις βάσεις εστιάζοντας σε νέες αγορές με έμφασηστα φρούτα. Μας ενδιαφέρουν κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά χώρες με μεγάλουςπληθυσμούς καθώς εκεί τα περιθώρια για τα ποιοτικά προϊόντα μας είναι πολύμεγάλα. Σύντομα θα έχουμε και νέα σύσκεψη για κρέας και ιχθυηρά και για άλλεςκατηγορίες προϊόντων, πάντοτε σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς»,τόνισε η κ. Αραμπατζή και πρόσθεσε:

«Ηεπίλυση τέτοιων γραφειοκρατικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα οι φυτοϋγειονομικέςαπαιτήσεις για να εισαχθεί ένα προϊόν σε μια αγορά, δεν δίνει πρωτοσέλιδα στον Τύπο,είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές τωνελληνικών προϊόντων.

Ηεξωστρέφεια του αγροτικού τομέα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τηνΚυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κατεύθυνση επίτευξης υψηλότερηςπροστιθέμενης αξίας για τα αγροτικά προϊόντα, άρα και μεγαλύτερου εισοδήματοςγια τους παραγωγούς. Αυτή είναι η δέσμευσή μας, αυτήν εργαζόμαστε ναυλοποιήσουμε».

Αγορές στόχοι ανάπροϊόν όπως παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη:

Ακτινίδιο: Βραζιλία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Ταϊβάν, Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΙνδίαΚεράσι: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Νότια Αφρική, Ταϊβάν, ΚορέαΠορτοκάλι: Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, ΙνδίαΜανταρίνι: Κίνα, Ταϊλάνδη, ΤαϊβάνΡοδάκινο: Κίνα, Ταϊλάνδη, ΤαϊβάνΝεκταρίνι: ΚίναΜήλο: ΗΠΑ, Ταϊλάνδη, ΤαϊβάνΔαμάσκηνο: Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Ταϊβάν, Κορέα, ΚίναΕπιτραπέζιο σταφύλι:  Νότια Αφρική, Κίνα, Ταϊλάνδη, ΤαϊβάνΦράουλα: Κίνα, Ταϊλάνδη, ΤαϊβάνΒερίκοκο: Κίνα, Ταϊλάνδη, ΤαϊβάνΑχλάδι: ΗΠΑΒαμβακόσπορος: Ιράν, Ουζμπεκιστάν

The post Διυπουργικός συντονισμός για να δοθεί ώθηση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα