Κορονοϊός: Ιταλός μαραθωνοδρόμος μετέδωσε τον ιό σε 13 άτομα

Ιταλός μαραθωνοδρόμος θεωρείται ότι είναι η πρώτη πηγή μετάδοσης του νέου κορονοϊού COVID-19 στην Ιταλία.

Πρόκειται για τον 38χρονο Ματία, ο οποίος μόλυνε 13 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι η έγκυος σύζυγός του, δύο γιατροί, τρεις θαμώνες σε μπαρ, καθώς και μια 77χρονη γυναίκα, με την τελευταία να χάνει τη ζωή της από τον ιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ο 38χρονος Ιταλός για πρώτη φορά παραπονέθηκε για συμπτώματα στις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο υποβλήθηκε σε τεστ έξι ημέρες

αργότερα.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο 38χρονος Mατία επισκέφθηκε το νοσοκομείο στο Codogno της βόρειας Ιταλίας με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, προτού τελικά οι γιατροί διαγνώσουν ότι νοσεί από τον COVID-19.

Εκεί το λάθος των γιατρών ήταν καταστροφικό, αφού τον έστειλαν στο σπίτι του με αντιγριπικά, χωρίς να υποπτεύονται ότι θα μπορούσε να έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό για το λόγο του ότι δεν είχε μεταβεί στην Κίνα.

Όλες εκείνες που ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι να γίνει η εξέταση για τον ιό του κορονοϊού, ο Ματία κυκλοφορούσε ανενόχλητος και ανυποψίαστος.

Τριάντα έξι ώρες είναι ο χρόνος που μεσολάβησε από την επιστροφή του 38χρονου Ματία στα επείγοντα (όπου είχε ήδη πάει την προηγούμενη ημέρα) μέχρι να κάνει την εξέταση. Ο Ματία εισήλθε στα επείγοντα για δεύτερη φορά στις 19 Φεβρουαρίου.

Το τεστ για τον κορoνοϊό έγινε τελικά στις 20 Φεβρουαρίου, αφότου ο μαραθωνοδρόμος είχε περάσει μία μέρα στο νοσοκομείο. Είχε ήδη έρθει σε επαφή με συγγενείς, φίλους, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους ασθενείς.

Στην πραγματικότητα, οι κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας της 22ας Ιανουαρίου σχετικά με το ποιος πρέπει να υποβληθεί στο τεστ έλεγαν πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύποπτη περίπτωση «ένα άτομο που παρουσιάζει μια ασυνήθιστη ή απροσδόκητη κλινική πορεία, ιδιαίτερα μια ξαφνική επιδείνωση παρά την κατάλληλη θεραπεία».

Όμως σύμφωνα με τη διάγνωση των γιατρών, ο Ματία είχε πνευμονία με αποτέλεσμα να μην αποτελεί «ύποπτη περίπτωση».

Όσο ο Ματία παρέμεινε στο νοσοκομείο για 36 ώρες, χωρίς να γνωρίζει κανείς ότι νοσούσε από τον κορoνοϊό, δεν λήφθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα