Προσφυγικό: Ανήσυχη για τις πολλαπλές συνέπειες της έντασης στα νησιά η ΓΣΕΒΕΕ

Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στη διαχείριση του Προσφυγικού και τησυνεχιζόμενη ένταση στα νησιά του Β. Αιγαίου η Γενική ΣυνομοσπονδίαΕπαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

Η ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για πρόβλημα με ευρύτερες κοινωνικές, οικονομικές καιγεωπολιτικές προεκτάσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκτιμά ότι η ένταση πλήττειτην τοπική επιχειρηματικότητα

και την παραγωγική συγκρότηση των νησιών καικαλεί σε επανέναρξη του διαλόγου, καθώς «σε καμία κοινωνία και σε κανένα μεγάλοπρόβλημα δεν έδωσαν τη λύση τα ΜΑΤ, η αστυνομική επιβολή και οι εν γένειακρότητες».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ αναδεικνύει μια ψύχραιμη στάση, εν μέσω μιαςκατάστασης που δείχνει ότι μπορεί να ξεφύγει, παράγοντας πολλαπλές συνέπειες:

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο πουδιανύουμε, με ανοιχτές διεθνείς προκλήσεις και δυσεπίλυτα εθνικά θέματα, ηκυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να αντιληφθούν ότι η χώρα δεν έχει τηνπολυτέλεια να διχάζεται ούτε σε εθνικό, ούτε σε τοπικό επίπεδο. Η χώρα δεν έχειτην πολυτέλεια να υποκαθιστά τους κανόνες κοινωνικής συνύπαρξης με μηχανισμούςβίαιης επιβολής, χωρίς διάλογο και το κυριότερο χωρίς πειστικό μακρόπνοοεπιχειρησιακό σχέδιο. Δεν έχει την πολυτέλεια να παραμένει σιωπηλή έναντι τωνσυνυπεύθυνων εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη βορειοατλαντική συμμαχία(ΝΑΤΟ).

Η αναπαραγωγή λεκτικής και σωματικήςβίας που ασκείται στο νησιωτικό πληθυσμό του ΒΑ Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος),ο οποίος έχει επιδείξει σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια φιλόξενη διάθεσηκαι γενναιοδωρία απέναντι στο ανθρώπινο δράμα των προσφύγων και οικονομικώνμεταναστών- οι οποίοι με τη σειρά τους γίνονται αντικείμενο πολλαπλήςεκμετάλλευσης-, αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό ατόπημα, το οποίο θα πρέπειάμεσα να θεραπευθεί μέσα από δράσεις επανέναρξης διαλόγου και εξεύρεσης κοινώνλύσεων. Σε καμία κοινωνία και σε κανένα μεγάλο πρόβλημα δεν έδωσαν τη λύση ταΜΑΤ, η αστυνομική επιβολή και οι εν γένει ακρότητες.

Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι του ΒΑΑιγαίου που έχουν υποστεί τις συνέπειες και έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάροςτου προσφυγικού κύματος δεν μπορούν να θεωρούνται πολίτες β’ κατηγορίας. Οιπολίτες και οι επιχειρήσεις των περιοχών αυτών βρίσκονται εδώ και 5 χρόνια σεμια διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς να είναι υπεύθυνοι και χωρίς ναεισακούονται έγκαιρα για τα τοπικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το ανέλεγκτοκύμα προσφύγων. Επιπλέον, η συνέχιση αυτής της έντασης εν όψει της νέαςτουριστικής περιόδου που ξεκινά τους επόμενους μήνες θα οδηγήσει σε μαρασμό τηντοπική επιχειρηματικότητα και παραγωγική συγκρότηση των νησιών.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την κυβέρνηση και τουςεμπλεκόμενους φορείς να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια διαλόγου, μακριά απόιδεολογικό φανατισμό, ξενοφοβικές κορώνες και πολιτικές αντιπαλότητες. Ταεύλογα αιτήματα των κατοίκων των νησιών για ανακατανομή των προσφύγων,αποσυμφόρηση των νησιών, χρηματοδότηση υποδομών, ταχεία διεκπεραίωση τωναιτημάτων ασύλου, ισχυρότερη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου και φύλαξη τωνσυνόρων δεν μπορούν να αγνοούνται επιδεικτικά.

Η ισότιμη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεωνκαι η κατανόηση του προβλήματος από την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία πρέπεινα αποτελέσει προτεραιότητα. Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει άμεσα από τουςευρωπαίους εταίρους, σε μια έκτακτη σύνοδο την εξεύρεση μιας μόνιμης καιδιεξοδικής λύσης σχετικά με την κατανομή των προσφύγων, τη χρηματοδότηση των προγραμμάτωνενσωμάτωσης αλλά και τη δημιουργία όρων διεθνούς ειρήνης για την επιστροφή τουςστις χώρες προέλευσης.

Παράλληλα καλεί τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αναδείξουν όλες τις πτυχές του προβλήματος στις ευρωπαϊκές αρχές, το Ευρωκοινοβούλιο και τους διεθνείς οργανισμούς.

Η ΓΣΕΒΕΕ, αξιοποιώντας την εμπειρία από τη συμμετοχή της σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα μελέτης και διερεύνησης πεδίων του προσφυγικού ζητήματος, αναλαμβάνει να προωθήσει άμεσα δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών στους οποίους συμμετέχει ως ισότιμο μέλος όπως την SMEUnited, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή καθώς και προς άλλες διεθνείς αρχές προκειμένου να αναδείξει τη σοβαρότητα του προβλήματος, που έχει σαφώς μείζονες γεωπολιτικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις».

The post Προσφυγικό: Ανήσυχη για τις πολλαπλές συνέπειες της έντασης στα νησιά η ΓΣΕΒΕΕ appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα