Διαβούλευση και νέα Απόφαση για τους όρους λειτουργίας τους ζητούν οι Διεπαγγελματικές από τον Υπουργό ΑΑ&Τ

Κοινό Μέτωπο από τις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμικού τους ρόλου, φαίνεται να δημιουργείται, ύστερα από τη σύσκεψη την οποία πραγματοποίησαν την Πέμπτη 11 Ιουλίου οι 9 Διεπαγγελματικές Οργανώσεις της χώρας. Στην εν λόγω σύσκεψη μάλιστα αποφασίστηκε ομόφωνα και η αποστολή κοινού υπομνήματος στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την αναστολή εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία και αναγνώριση των Διεπαγγελματικών

Οργανώσεων (δες εδώ σχετικά). Υπενθυμίζουμε ότι τις ενστάσεις της για τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση είχε διατυπώσει και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος. 

Την αναστολή της συγκεκριμένης ΥΑ οι Διεπαγγελματικές τη θεωρούνμάλιστα αναγκαία, καθώς η Απόφαση αποτελεί τροχοπέδη για την εύρυθμη λειτουργίατων Δ.Ο. στη χώρα μας. Επιπλέον, ζητούν διαβούλευση για την κατάρτιση νέαςΥπουργικής Απόφασης στο πλαίσιο αναγνώρισης του θεσμικού ρόλου και τηςαναγκαιότητας ύπαρξης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών φορέων.

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσαν οιΔιεπαγγελματικές μετά τη σύσκεψη, αναφέρουν:

«Την περαιτέρωαναβάθμιση του ρόλου τους, με την αναγνώρισή τους ως θεσμικών συνομιλητών τηςΠολιτείας στην προοπτική διαμόρφωσης σύγχρονων αναπτυξιακών κλαδικών πολιτικών,διεκδικούν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις της χώρας.

Το θέμα συζητήθηκεεκτενώς σε σύσκεψη της 11-7-2019, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 9Διεπαγγελματικές Οργανώσεις.

Ο θεσμικός ρόλος τωνδιεπαγγελματικών και η συντεταγμένη λειτουργία με τον κρατικό φορέα στη διαμόρφωσημιας σύγχρονης πολιτικής ανά προϊόν, τονίστηκε ιδιαίτερα από τους συμμετέχοντεςότι προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ παράλληλα είναι συνυφασμένος μετην ίδια τη φύση της αποστολή τους.

Για το ζήτημα καθώςκαι για τις επιμέρους πτυχές που έχουν να κάνουν με τη αναγνώριση καιλειτουργία των Εθνικών Διεπαγγελματικών, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων από τηνοποία προέκυψε η άμεση αναγκαιότητα για αναστολή της πρόσφατης εκδοθείσας υπουργικής απόφασης Αριθμ.1493/142299/2019 (ΦΕΚ 2424/Β/20-6-2019) για τον «καθορισμό των αναγκαίωνσυμπληρωματικών μέτρων …. σχετικά με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις σε εθνικόεπίπεδο…».

Η απόφαση αυτήεκδόθηκε αιφνιδιαστικά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, χωρίς καμία διαβούλευσηούτε καν απλή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων. Από τα επιχειρήματα πουπαρουσιάστηκαν από τον καθένα ξεχωριστά φάνηκε καθαρά ότι η απόφαση αυτή είναιανεφάρμοστη και θα επιδράσει ανασταλτικά στη λειτουργία των διεπαγγελματικώνοργανώσεων στη χώρα μας.

Έτσι αποφασίστηκεομόφωνα να σταλεί κοινό υπόμνημα στο νέοΥπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, με το οποίο θα ζητείται αναστολήεφαρμογής της απόφασης και διαβούλευση για την κατάρτιση νέας Υπουργικήςαπόφασης στο πλαίσιο αναγνώρισης του θεσμικού ρόλου και της αναγκαιότηταςύπαρξης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών φορέων».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: ΓιάννηςΒογιατζής, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου.Γιαννούλης Μανώλης, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου.Πίτας Γεώργιος, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και ΠροϊόντωνΚυψέλης. Γίτσας Ελευθέριος, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής ΟργάνωσηςΚρέατος. Γιαννακάκης Χρήστος, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής ΟργάνωσηςΠυρηνόκαρπων. Νταούκας Στέφανος, Εκπρόσωπος της Διεπαγγελματικής ΟργάνωσηςΒάμβακος. Ντούτσιας Γεώργιος, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής ΟργάνωσηςΕπιτραπέζιας Ελιάς. Οικονόμου Γιώργος, Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ. ΤριανταφυλλοπούλουΜαίρη, Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Κορδοπάτης Παρασκευάς, Διευθυντήςτης ΚΕΟΣΟΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα