Αραμπατζή: Ιστορική ευκαιρία για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής να διεισδύσουν σε νέες αγορές

11:00 8/7/2020 - Πηγή: meatnews

«Για τον ΑγροδιατροφικόΤομέα είναι μεγάλη η πρόκληση και ιστορική η ευκαιρία να αξιοποιήσει το θετικόμομέντουμ της εξαιρετικά θετικής προβολής της Ελλάδας σ’ όλο τον πλανήτη λόγωτης υποδειγματικής διαχείρισης της πανδημίας και να βελτιώσει την θέση του στηνπαγκόσμια αγορά, αυξάνοντας το μερίδιο σε αγορές, που βρισκόμαστε ήδη καιδιεισδύοντας σε νέες». Αυτά τόνισε η υφυπουργός ΑγροτικήςΑνάπτυξης & Τροφίμων, ΦωτεινήΑραμπατζή μιλώντας στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στηνΠάτρα.

Ηκ. Αραμπατζή

παρέθεσε τέσσερις βασικούς λόγους που καθιστούν την ευκαιρία ιστορική για τα ελληνικάτρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα:

- «Τη στροφή τωνκαταναλωτών παγκοσμίως σε προϊόντα με ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως τα ελληνικά,

- Το rebranding τηςΕλλάδας ως χώρας ασφαλούς και αξιόπιστης.

- Το διπλό αναπτυξιακόπακέτο που θα έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της τα επόμενα χρόνια, δηλαδή τουςπόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

- Τη νέα «πράσινησυμφωνία» που προωθεί η ΕΕ, δηλαδή το σχέδιο για να εξελιχθεί η Ευρώπη στηνπρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο».

ΗΥφυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «ηδυναμική που εμφανίζουν το πρώτο τετράμηνο του 2020 –μέσα στην κρίση– οιεξαγωγές φρούτων και λαχανικών δείχνουν ακριβώς πόσο μεγάλες είναι οιπροοπτικές», και παρέθεσε τα εξής στοιχεία από την πρόσφατη ανάλυση τηςΔιεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας

- «Ενώ το δίμηνοΜαρτίου – Απριλίου, λόγω της πανδημίας και των μέτρων καραντίνας, οι ελληνικέςεξαγωγές μειώθηκαν κατά 12% –εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών– οι εξαγωγέςτροφίμων αυξήθηκαν κατά 9%.

- Ενώ ο μέσος ρυθμόςαύξησης των εξαγωγών τροφίμων την τριετία 2017-19 ήταν 2%, το πρώτο 4μηνο του2020 οι εξαγωγές τροφίμων «έτρεχαν» με21%.

- Η Ελλάδα είναι η μόνηευρωπαϊκή χώρα που είχε ανοδικές εξαγωγικές παραγγελίες τροφίμων κατά το δίμηνοτης πανδημίας (Απρίλιος-Μάιος), γι’ αυτό και οι αναλυτές εκτιμούν ότι από φέτοςκαι μετά οι εξαγωγές τροφίμων μπορούν να ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ από 4,8 δισ.ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά25%», σημείωσε η κ. Αραμπατζήκαι ενέταξε τον στόχο για αύξηση των εξαγωγών τροφίμων «στο γενικότερο σχέδιοτης Κυβέρνησης, όπως το ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για αύξησητωνεξαγωγών από το 38% σήμερα στο 48% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή είναι και οευρωπαϊκός μέσος όρος».

Παράλληλα,αναφέρθηκε στον άλλο μεγάλο στόχο της Κυβέρνησης «να αυξηθεί το ποσοστό της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 9,5% σήμερα –πολύχαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 15%– στο 12% εντός της τετραετίαςκαι στο 15% εντός της δεκαετίας.» Αυτό δεν σημαίνει όπως είπε, μόνον άλλες 600.000 νέες θέσεις εργασίας,σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο αλλά απόλυτη στρατηγική εναρμόνιση με τηνσκοπούμενη αύξηση του κλάδου των τροφίμων, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο τελευταίος αποτελεί περίπου το ¼ τηςβιομηχανίας ενώ επισήμανε την πρόταση νατεθεί ανάλογος στόχος και για την αύξηση του ποσοστού της γεωργίας στο ΑΕΠ από3,9% σήμερα.

Ηκ. Αραμπατζή έκανε ειδική αναφορά στην ομιλία της στην «ευρεία γκάμα ουσιαστικών μέτρων, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ και 3,5δισ. ( σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού την Παρασκευή) που έλαβε ηΚυβέρνηση για να διατηρηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας» κιεξήγησε όσον αφορά ειδικότερα στους αγρότες:

- «Εξασφαλίσαμε μεταξύάλλων ειδικό κονδύλι 150 εκατ. ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό με τοπροσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων αλλά και δυνατότητα στήριξης από ταυπόλοιπα χρήματα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ2014-2020) και Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) υπό τη μορφή του cash flow με ενισχύσεις ύψους έως 7.000 ευρώανά φυσικό πρόσωπο και 50.000 ανά επιχείρηση.

- Μεταθέσαμε χρονικάμια σειρά υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα επιταχύναμε μια σειρά από πληρωμές.

- Ψηφίσαμε το Νόμο καιοσονούπω και οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια ύψους 25.000 ευρώ χωρίςφορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

- Επιλύσαμε το πρόβληματων μετακλητών εργατών γης τόσο με την ασφαλή είσοδό τους στη χώρα όσο και με την αμοιβή τους μεεργόσημο.

- Ρυθμίσαμε, για πρώτη φορά, τηνόμιμη εργασία των επιδοματούχων ανέργων στα χωράφια χωρίς να χάνουν το επίδομακάνοντας πράξη τη φιλελεύθερη πολιτική μας ότι επιδοτούμε την εργασία και όχιτην ανεργία,

αφού,προηγουμένως είχαμε λάβει μια σειρά από μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής,όπως η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών, η κινητροδότησηδημιουργίας των Συλλογικοτήτων και η απλούστευση των διαδικασιών για τη σύστασηΔιεπαγγελματικών Οργανώσεων».

Περιοδεία σε Αχαΐα και Ηλεία

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την ευκαιρία της ομιλίας της στο Συνέδριο, συναντήθηκε, την Παρασκευή 3 Ιουλίου,  με τη Διοίκηση της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και το Σάββατο 4 Ιουλίου, επισκέφθηκε τη σύγχρονη μονάδα προβατοτροφίας «ΜΙΛΙΟΡΑ ΦΑΡΜ» στο Καγκάδι, συνομίλησε με παραγωγούς καρπουζιών και είχε συνάντηση με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φρούτων και Λαχανικών «Η ΥΡΜΙΝΗ» –με ειδίκευση στις φράουλες– στη Βάρδα Ηλείας.

Νωρίτερα την Παρασκευή συναντήθηκε και συνομίλησε με τα μέλη του κόμματος της ΔΕΕΠ Αχαΐας.

The post Αραμπατζή: Ιστορική ευκαιρία για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής να διεισδύσουν σε νέες αγορές appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα