Αραμπατζή: Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας περνά μέσα από την «έξυπνη» γεωργία

«Η “έξυπνη” γεωργία δεν είναι τομέλλον, είναι το παρόν. Μπορεί να γίνει το δικό μας παρόν»,επισήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζήμιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα για τα «Έξυπνα» γεωργικά προϊόντα - SmartΔιατροφή» στο πλαίσιο του 15ου συνεδρίου «Καινοτομία &Ανάπτυξη».

«Δεν μας ταιριάζει να είμαστεlaggards, δηλαδή βραδυκίνητοι στην υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Με τοεξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας, την ισχυρή στήριξη–στην πράξη– από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τουςχρηματοδοτικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας (72 δισ. από Ταμείο Ανάκαμψηςκαι ΕΣΠΑ για τα επόμενα χρόνια) μπορούμε να είμαστε και innovators και σίγουραearly adopters ώστε να επωφεληθούμε από το λεγόμενο “πλεονέκτημα του πρωτοπόρου”»,υποστήριξε η Υφυπουργός.

Ηκ. Αραμπατζή χαρακτήρισε την ανάπτυξη της «έξυπνης» γεωργίας «στρατηγικήπροτεραιότητα της Κυβέρνησης» και τη συνέδεσε με δύο στρατηγικές επιλογές της:

-Την ψηφιοποίηση του κράτους με πρωτόγνωρους ρυθμούς καθώς, όπως είπεχαρακτηριστικά, «η “έξυπνη” γεωργίαπροϋποθέτει κι “έξυπνο” κράτος σε όλες τις λειτουργίες του και προφανώς δενσυνάδει με τις λογικές του… φαξ και της συγκέντρωσης “βουνών” πιστοποιητικών»,

-Την βαρύτητα στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας, όπως είναιτης Microsoftστην Αττική, της Pfizerκαι της Ciscoστη Θεσσαλονίκη.

«Δείξε μου το επίπεδο τηςτεχνολογίας σου για να διαπιστώσω το επίπεδο της οικονομίας σου, λένε σήμεραστις αγορές. Η Ελλάδα αλλάζει. Περνά στην πρώτη γραμμή της σύγχρονηςτεχνολογίας κι αυτό μπορεί να ωφελήσει ποικιλότροπα τον Αγροδιατροφικό Τομέα»,τόνισε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

«Έξυπνη» γεωργία: Υπάρχουν λύσειςγια όλους τους παραγωγούς»

Ηκ. Αραμπατζή ξεκαθάρισε όσον αφορά στην «έξυπνη» γεωργία ότι «υπάρχουν λύσειςγια όλους τους παραγωγούς» εξηγώντας ότι:

«Το βασικό εργαλείο για την “έξυπνη”γεωργία σήμερα είναι αυτό που έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί στην τσέπητους: το “έξυπνο” κινητό, το smartphone. Διατίθενται ήδη στην αγορά κιεξελίσσονται διαρκώς πάρα πολλές εφαρμογές, που είναι εξαιρετικά χρήσιμες γιατην ορθολογική διαχείριση της παραγωγής τους.

Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε γιαμια προσέγγιση “one size fits for all”. Πιστεύω, πάντως, πως η γεωργίαακριβείας μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη, το έναυσμα για την ένταξη τωνπαραγωγών σε συλλογικές μορφές, κάτι που αποτελεί άλλωστε εθνικό στόχο αφού θασυμβάλει σε αλλαγή υποδείγματος της ελληνικής γεωργίας μέσω της επίτευξηςοικονομιών κλίμακος, της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών στηναγορά, της καθετοποίησης της παραγωγής τους και της κοινής χρήσης υπηρεσιώνόπως μάρκετινγκ και branding».

«Η “έξυπνη” γεωργία νοηματοδοτείταιως επιχειρηματική γεωργία», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. ΦωτεινήΑραμπατζή και τόνισε:

«Πιστεύω ότι για να αξιοποιήσουμετην “έξυπνη” γεωργία στο μέγιστο βαθμό δεν έχει νόημα να την προσεγγίσουμεξεκομμένη από την αγροτική επιχειρηματικότητα. Διότι, για να τονώσουμε τηνεπιχειρηματικότητα, διαμετρικά αντίθετα με την επιδοματοκεντρική μορφή Γεωργίαςτων προηγούμενων 4,5 χρόνων, πρέπει νααυξήσουμε τα έσοδα στρεφόμενοι σε νέες αγορές. Δηλαδή, να αυξήσουμε τις εξαγωγές όχι μόνο ωςποσότητα αλλά και ως αξία προϊόντος, καθώς είναι διαφορετικό για παράδειγμα ναπουλάς γάλα από το να πουλάς τυρί και μάλιστα ΠΟΠ, που έχει παραχθεί μάλιστα και με περιβαλλοντικά φιλικέςμεθόδους. Με άλλα λόγια να αυξήσουμε την αξία, άρα να γίνουμε πιοανταγωνιστικοί τόσο μέσω της βέλτιστης χρήσης των εισροών όσο και ως προς την προστιθέμενηαξία. Και η ανταγωνιστικότητα περνάει αναγκαστικά μέσα από την Έξυπνη Γεωργία»,ανέφερε.

The post Αραμπατζή: Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας περνά μέσα από την «έξυπνη» γεωργία appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews