Αντριουκάιτις προς Αραχωβίτη: Επιλύθηκε το θέμα με το «ελληνικό γιαούρτι» Τσεχίας
Σε πολύ θετικό κλίμα συνεργασίας και με πνεύμα συνεννόησης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η συνάντηση του Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις και στελεχών του επιτελείου του, με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοινώνει το ΥΠΑΑΤ.
Σε συνέχεια της υπόθεσης«Ελληνικό Γιαούρτι» και της παράτυπης χρήσης του όρου από την Τσεχία, ο κ.Αντρουκάιτις ενημέρωσε τον Έλληνα Υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, ότι η Τσεχίαυπέβαλε εγκαίρως το σχέδιο αλλαγής της εθνικής νομοθεσίας της, προκειμένου νασυμμορφωθεί με το κοινοτικό δίκαιο, μετά από τις έντονες πιέσεις της ελληνικήςκυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει τον Οκτώβριο του 2017, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπήκαταγγελία κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας για το θέμα. Στις 20 Νοεμβρίου 2018 έγινεη πρώτη συνάντηση Αραχωβίτη και Αντρουκάιτις στις Βρυξέλλες, όπου η ελληνικήπλευρά έθεσε εκ νέου το ζήτημα και ζήτησε σχετικό χρονοδιάγραμμα από τηνΕπιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία είχε θεσπίσει σχετική νομοθεσία από το2016, για τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» καταστρατηγώντας τηνενωσιακή νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή.
Επίσης, οι δύο πλευρέςσυζήτησαν αναλυτικά τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τον κίνδυνο εξάπλωσηςασθενειών και παθογόνων, όπως η αφρικανική πανώλη που πλήττει τους χοίρους σεχώρες της Ευρώπης, η οζώδης δερματίτιδα, που είχε θέσει σε δοκιμασία τηνελληνική βοοτροφία και το βακτήριο Xylella Fastidiosa, που αφορά κυρίως τοντομέα της ελαιοκομίας.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετάτη συνάντηση, ο Υπουργός είπε: «ΑγαπητέΕπίτροπε, σας καλωσορίζουμε σήμερα στο Υπουργείο και είμαστε ιδιαίτεραχαρούμενοι που συζητήσαμε και διαπιστώσαμε την πρόοδο που είχαμε σε αρκετά απότα ζητήματα που συζητήσαμε την τελευταία φορά. Νομίζω ότι η τακτική επαφή πουπρέπει να έχουμε από εδώ και πέρα, μας δίνει τη δυνατότητα να επιλύουμεζητήματα, πριν αυτά πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Καταρχήν θέλουμε να σαςευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την προσπάθειά σας και τα αποτελέσματα που φέρατεγια την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού, σε σχέση με την Τσεχία. Με τηνπαρέμβαση του Επιτρόπου, κατάφερε η Επιτροπή να πείσει την Τσεχία ότι πρέπει ναπροσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να αλλάξει τη νομοθεσία της. Ήδη έστειλετο σχέδιο αλλαγής στην Επιτροπή, όπως μας ενημέρωσε, όπου θα αξιολογηθεί και θαπροχωρήσει στη νομοθέτησή του η Τσεχία.
Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για το θέμα της αφρικανικής πανώλης και ταμέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την προστασία της χοιροτροφίας, για να μηνέχουμε εισαγωγή της από τα βόρεια σύνορά μας και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπωςκαι η Xylella, που απειλούν την ελληνική παραγωγή. Διαπιστώσαμε την πρόοδο,εστιάσαμε στο ότι πλέον υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι τους οποίουςαξιοποιούμε στη μεταμνημονιακή εποχή και βέβαια στην πρόσληψη προσωπικού μεδιάφορους τρόπους, έτσι ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες πουεπιβάλλουν οι σύγχρονες εποχές και οι σύγχρονες ασθένειες.»
Με τη σειρά του, ο κ.Αντρουκάιτις δήλωσε: «Είμαι πολύχαρούμενος για τη σημερινή μας συνάντηση, διότι συζητήσαμε εκτενώς πολλάθέματα, ειδικά στον τομέα της πρόληψης της επέκτασης διαφόρων ασθενειών στηνελληνική επικράτεια, όπως της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, του Xylella, τηςοζώδους δερματίτιδας, όλα όσα μπορούν να επηρεάσουν τον πρωτογενή τομέα τηςΕλλάδας και τους αγρότες της.
Ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία και ειδικά για το θέμα του ελληνικού γιαουρτιού. Είμαι περήφανος για τις θέσεις σας, πρόκειται για ένδειξη χώρας προέλευσης και αυτή είναι η θέση μας. Με τον τρόπο αυτό και την εξέλιξη αυτή μπορούμε να δείξουμε πώς μπορεί να υπάρξει κοινή κατανόηση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. σε μια ενιαία αγορά, με διαφορετικές αγροτικές κληρονομιές.»
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε πέραν των προαναφερομένων το επείγον ζήτημα της περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων, η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για τα ζωικά υποπροϊόντα, η παρακολούθηση της υλοποίησης των συστάσεων σε συνέχεια των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Κτηνιατρικής, Υγείας Φυτών και Ζώων και Ασφάλειας Τροφίμων, το σχέδιο δράσης της χώρας μας επί του ζητήματος της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά, η σύνδεση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφική πολιτική, η σημασία ενός Ενιαίου Συστήματος Επίσημων Ελέγχων και η ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών.
Στη συνάντηση, από την πλευράτου Υπουργείου παραβρέθηκαν οι Υφυπουργοί, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ΒασίληςΚόκκαλης, οι δύο Γενικοί Γραμματείς, Νίκος Αντώνογλου και Χαράλαμπος Κασίμης, οπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Πολυχρόνης Πολυχρονίου, συνεργάτες του Γραφείου του Υπουργούκαι υπηρεσιακοί παράγοντες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έτσι την θέλουν την Ελλάδα...
- Ένας... Φρανκενστάιν 52 τρισ. δολ. στα θεμέλια του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος
- Oι αυτόματοι πωλητές κάνναβης έφτασαν στην Αθήνα
- Τι έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τα Σκόπια – Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; (το αντίθετο)
- Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Κέρδος η επανεκκίνηση της θετικής ατζέντας στα ελληνοτουρκικά
- Εκτοξεύτηκε επιτυχώς στο διάστημα ο νέος ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 4
- Eurostat: Σε καλή ή πολύ καλή κατάσταση η υγεία των Ελληνόπουλων
- Ο πρώτος αυτόματος πωλητής κάνναβης στο κέντρο της Αθήνας είναι γεγονός
- Την Παρασκευή η ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
- Σήμερα εκδικάζεται νέα αγωγή επενδυτών που έχασαν χρήματα από την Folli
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews
- Τελευταία Νέα meatnews
- Διευκρινίσεις για την αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης
- Οι Ειδικές Υπηρεσίες του ΠΑΑ 2014-2020 στην 11η ZOOTECHNIA 2019
- Με έμφαση στις ελληνοποιήσεις, συντονισμένοι έλεγχοι από Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης και ΕΦΕΤ
- Ένσταση κατά του φακέλου του ΣΕΒΕΚ για Γύρο ΕΠΙΠ θα υποβάλει η ΕΔΟΚ (video)
- Δραστήρια παρουσία Τελιγιορίδου στη Zootechnia
- Πρόστιμα σε 6 επιχειρήσεις τροφίμων επικύρωσε το Δ.Σ. του ΕΦΕΤ
- Απολογισμός για το 2018 με πρόστιμα 404,6 εκατ. ευρώ από τη Γ.Γ. Εμπορίου
- Λήγουν σήμερα 3/2 οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κρέατος
- Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το Συνέδριο Κρέατος του Meat News
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τι έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τα Σκόπια – Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; (το αντίθετο)
- Την Παρασκευή η ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
- Αλέξης Τσίπρας – Άγκυρα: Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε μέτρα αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο
- Θέμα μουφτήδων της Δυτικής Θράκης έθεσε ο Ερντογάν εάν θέλει η Ελλάδα τη Θεολογική Χάλκης
- To Google+ κλείνει για το ευρύ κοινό παραδεχόμενο την ήττα του από Twitter, Facebook, Instagram
- Πως είδε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν
- Η φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ δεν θα έχει επίσημο οικοδεσπότη
- H AEK προσλαμβάνει ξανά το Χιμένεθ ως προπονητή μετά την παραίτηση Ουζουνίδη
- Ακυρώθηκε ως μη νόμιμος διεθνής διαγωνισμός για την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο