Τεράστια οικονομική ζημιά αναμένουν οι αιγοπροβατοτρόφοι λόγω Covid-19

Υπερεπάρκεια αιγοπρόβειου κρέατος για το Πάσχα και αναστολή εξαγωγών λόγω κορονοϊού φαίνεται να φέρνει πολύ κακά μαντάτα και για τους αιγοπροβατοτρόφους, που δηλώνουν επιπλέον όλων αυτών ότι θα υποστούν πρόσθετη επιβάρυνση αφού αναγκαστικά θα κρατήσουν ζώα στη μονάδα τους και θα συνεχίσουν να τα ταΐζουν για να τα διαθέσουν στην αγορά μερικούς μήνες αργότερα.

Τον προβληματισμό και τις εκτιμήσεις για πολύ μεγάλη οικονομική ζημιάμεταφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΑγροτικούΣυνεταιρισμού Δημητριακών

και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημ. Μόσχος, πουτονίζει ότι «η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια, εάν δεν υπάρξει μέριμνα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μόσχος αναφέρει ενδεικτικά ότι«ένας κτηνοτρόφος που θα διέθετε 500 αρνιά στις γιορτές του Πάσχα και θαπληρωνόταν με 50 ευρώ/ζώο, με τις περσινές τιμές των 5,80 ευρώ/κιλό χάνει, ούτελίγο ούτε πολύ, περί τα 25.000 ευρώ». «Σαν μην φτάνει αυτό», πρόσθεσε, «ο ίδιοςο κτηνοτρόφος θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 10.000 ευρώ, προκειμένου να κρατήσειτα ζώα στη μονάδα του και να συνεχίσει να τα ταΐζει ώστε να τα διαθέσει ύστερααπό δύο με τρεις μήνες και αν...».

Ως παράδειγμα, έφερε τον εαυτό του: «είμαι μέσα ήδη 2.500 ευρώ, αφού τρίτηεβδομάδα τώρα δεν γίνονται σφαγές ζώων και ήδη σε φυσιολογικές συνθήκες θα είχαδιαθέσει 45 αρνιά. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και εάν δεν ληφθεί μέριμνα θαφύγουν επιπλέον κτηνοτρόφοι από τον κλάδο και θα κλείσουν και άλλεςεκμεταλλεύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, την περίοδο του Πάσχα πέρυσι, έγιναν εξαγωγές 200.000αρνιών (βάρους έξι με επτά κιλών), κυρίως στις αγορές των Ιταλίας και τηςΙσπανίας και ορισμένων στη Γερμανία, ενώ εισήχθησαν 175.000 αρνιά από Ρουμανίακαι Βουλγαρία, βάρους δέκα κιλών. Τόνισε, δε, ότι ήδη το ζωϊκό κεφάλαιοκαταγράφεται μειωμένο σε ποσοστό 16% πανελλαδικά, με τις εκμεταλλεύσεις ναέχουν συρρικνωθεί κατά 20% περίπου.

«Το 70% της παραγωγής μας το εξάγουμε την τελευταία τριετία στις αγορές τηςΙταλίας και της Ισπανίας», ανέφερε, από την πλευρά του, ο γεωργοκτηνοτρόφος σταΝέα Σίλατα του δήμου Προποντίδας νομού Χαλκιδικής, Δημήτρης Παπαδάκης,διερωτώμενος «τι θα γίνουν τώρα τα 5.000-6.000 κιλά αρνί που στέλναμε στοεξωτερικό».

Ήδη, όπως είπε, στον δήμο Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής, την τελευταίατριετία έχουν μειωθεί σε 92 οι κτηνοτρόφοι (από 192). «Όχι μόνο χάνουμε τοεισόδημα από τη διάθεση των αρνιών στην αγορά του εξωτερικού, αλλά μπαίνουμεκαι μέσα, αφού θα πρέπει να τα ταΐζουμε τα ζώα για να τα διαθέσουμε σεμεταγενέστερο στάδιο. Κανείς, μάλιστα, δεν ξέρει αν και πότε θα διατεθούν»,υπογράμμισε.

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

The post Τεράστια οικονομική ζημιά αναμένουν οι αιγοπροβατοτρόφοι λόγω Covid-19 appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα