Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Επισκοπικό Καθεδρικό Ναό στη Ντέβα

22:37 30/6/2023 - Πηγή: dogma

Ανήμερα της μνήμης των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου – προστάτων της πόλης Ντέβα, στον Επισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Ντέβας τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν ο Επίσκοπος Σεβερίν και Στρεχαίας με τον Σεβασμιώτατο π. Αντρέι τον Επίσκοπο Covasna και Harghita, με τον Σεβασμιώτατο π. Νέστορα, τον Επίσκοπο Deva και Hunedoara, και με τον Σεβασμιώτατο Πατέρα Gherontie Hunedoreanul, Αρχιεπίσκοπο της Επισκοπής Deva και Hunedoara, μαζί με το συμβούλιο των ιερέων και των διακόνων. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη

δέηση για τον άξιο Επίσκοπο Gurie Georgiu και για τους ιδρυτές και υπηρέτες του καθεδρικού ναού, οι οποίοι μετέβησαν στους αιωνίους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Laurențiu έδωσε το διδακτικό λόγο, μιλώντας για την ιδιαίτερη δραστηριότητα που πραγματοποίησαν οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος για το κήρυγμα και την υπεράσπιση της αληθινής πίστης, αν και αρχικά ο πρώτος απαρνήθηκε, αλλά μετανόησε και έκλαψε με πικρία, καταπιεσμένος από ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός με την συντροφιά των Αγίων Αποστόλων και ο Άγιος Παύλος από διώκτης των Χριστιανών έγινε «Απόστολος των Εθνών», κηρύττοντας τον Λόγο του Θεού στα πέρατα του κόσμου.

Ο Επίσκοπος Νέστορας απηύθυνε ευχαριστήριο λόγο στους ιεράρχες που ήταν παρόντες στον αγιασμό του καθεδρικού ναού, στο υπουργικό συμβούλιο, στους εκπροσώπους των δημοσίων αρχών και φορέων και σε όλους τους πιστούς.

Κατόπιν πρότασης του ιεράρχη της Hunedoara, ο Μητροπολίτης Laurentiu επέδωσε το Τάγμα του «Άγιου Ιεράρχη Andrei – Μητροπολίτη Τρανσυλβανίας» στον δήμαρχο της Deva, Nicolae Florin Oancea, και στον πρόεδρο του Συμβουλίου της κομητείας Hunedoara, Laurentiu Nistor, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στήριξη που δόθηκε στα έργα της Επισκοπής Deva και Hunedora

Ημέρες Πίστεως και Πολιτισμού

Μεταξύ 25-29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Ντέβα η σειρά πολιτιστικών-θρησκευτικών εκδηλώσεων με τίτλο «Ημέρες Πίστεως και Πολιτισμού», η 8η έκδοση, με αφορμή τον εορτασμό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, των πνευματικών προστάτων του πόλη Deva, εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την Επισκοπή Deva και Hunedoara.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 25 Ιουνίου στο θέατρο του Θεάτρου Τέχνης στην Ντέβα, όπου δόθηκε παράσταση από τους ηθοποιούς των θεάτρων τέχνης σε Ντέβα και Πετροσάνι, με το έργο «Ένα χαμένο γράμμα» του Ι.Λ. Καραγιάλε. Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Drăgan Muntean» στη Ντέβα, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική λαογραφική παράσταση από τη Χορωδία «Sacerdotes», με τη συνοδεία της ορχήστρας του επαγγελματικού συνόλου «Drăgan Muntean» από Deva, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Gheorghe Câlțea. Στη συναυλία συμμετείχαν οι ερμηνευτές Nineta Popa, Gheorghe Roșoga, Călin Brăteanu, Vasile Conea, Nicolae και Nicușor Muresan.

Την Τρίτη 27 Ιουνίου, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Drăgan Muntean» στη Ντέβα, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Γεωπολιτική της Ορθοδοξίας σήμερα. Εθνική και θρησκευτική ταυτότητα στις διεθνείς σχέσεις», με την υποστήριξη του καθ. Ο Δρ. Dan Dungaciu από τη Σχολή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

The post Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Επισκοπικό Καθεδρικό Ναό στη Ντέβα appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, Επισκοπικό Καθεδρικό Ναό, Ντέβα,polyarchieratiko sylleitourgo, episkopiko kathedriko nao, nteva