Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός στη Μονή Λοζέν «Αγ. Πέτρος και Παύλος»

21:04 30/6/2023 - Πηγή: dogma

Την παραμονή του Αγίου Πέτρου, 28 Ιουνίου, στην Παναγία Μονή «Αγ. αποστόλων Πέτρου και Παύλου», κοντά στο χωριό Dolni Lozen τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός με την Πεντηκοστή.
Με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Σόφιας και Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Velbazhda Ισαάκ, δεύτερος εφημέριος του Μητροπολίτη Σόφιας, ο οποίος εισήλθε για πρώτη φορά στην πύλη της Μονής ως Εφημέριος Σόφιας. Τον συνάντησε η Ηγουμένη Μαρίνα, η οποία τον υποδέχθηκε

θερμά.

Σε συνεργασία μαζί του ο μπάτλερ Ivan Pleshtov, προϊστάμενος της εκκλησίας «St. Νικόλαος» στην πόλη Ελίν Πελίν, αρχιερέας Zaharii Dimitrov, εφημερίς της μονής Lozen, αρχιερέας Kostadin Trenev, ιερέας Ιωάννης από την εκκλησία «Αγ. Απ. Πέτρος και Παύλος», αρχιερέας Alexander Neshev, ιεροδιάκονος Βαρθολομαίος και διάκονος Daniel Sirakov.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους που αποτίουν φόρο τιμής στους Αγίους Πρώτους Υπέρτατους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο τέλεσαν ο Αρχιερέας Petar Slavov και ο κ. Angel Mladenov, γραμματέας της Μητροπόλεως Σόφιας.

Στην εκκλησία, όμορφα στολισμένη με λουλούδια, είχαν συγκεντρωθεί χριστιανοί από τη Σόφια και το κοντινό χωριό Λόζεν. Η Μοναχή Μαρίνα, ηγουμένη της μονής, παρακολούθησε τη λειτουργία με προσευχή.
Ένα βροχερό απόγευμα του Ιουνίου, η παράσταση της εκκλησίας πρόσφερε ένα ύμνο και μια θερμή προσευχή στους αγίους αρχιαπόστολους Πέτρο και Παύλο. Κατά τον εσπερινό τελέστηκε η ιεροτελεστία της Πεντάτευχης, προς υγεία και ευλογία των κατοίκων της ιεράς κατοικίας και όλων των εορταζόντων της αποστολικής εορτής.

Στο τέλος του εσπερινού ο Επίσκοπος Ισαάκ εκφώνησε πανηγυρική ομιλία στην οποία υπενθύμισε την κλήση των πρώτων ανώτατων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τη μαρτυρία και την υπηρεσία τους στον Θεό.

«Είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ, σε αυτή την ιερή κατοικία, για να τιμήσουμε τη μνήμη των προστάτων της, των αγίων αρχιαπόστολων Πέτρου και Παύλου, δύο από τους μαθητές του Κυρίου. Ο ένας άμεσος μαθητής και μάρτυρας όλων εκείνων των σωτήριων γεγονότων που έκανε ο Κύριος Ιησούς Χριστός να μας λυτρώσει όχι με χρυσάφι ή ασήμι, αλλά όπως λέει ο άγιος απόστολος Πέτρος «με το πολύτιμο αίμα του» Ο άλλος, ο απόστολος Παύλος, αν και αργότερα κλήθηκε στη διακονία, έγινε ένας από τους μεγάλους δασκάλους της Εκκλησίας. Θυμόμαστε την παραμονή της εορτής όχι μόνο για τη ζωή, το έργο, τα έργα των αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, αλλά θυμόμαστε και τα βάσανά τους, για το πώς πήγαν πολύ μακριά για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο στους ανθρώπους. ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να δεχτούν τον Σωτήρα και να ακολουθήσουν τον δρόμο Του», είπε στην ομιλία του ο Επίσκοπος Ισαάκ.
Συνεχάρη τις ηγουμένες της ιεράς μονής και τους τίμιους προσκυνητές για την εορτή, ευχόμενος πνευματική δύναμη να συνεχίσουν να αποτελούν το καλό παράδειγμα για τους πιστούς που επισκέπτονται τη μονή.
Ο εφήμερος της ιεράς μονής π. Ζαχαρίας ευχαρίστησε τον επίσκοπο εκ μέρους της αδελφότητας και ευχήθηκε να συγκεντρωθούμε και πάλι όλοι για πνευματική γιορτή στην ιερά μονή. Ο Επίσκοπος Ισαάκ μοίρασε στους πιστούς ένα κομμάτι από τον αγιασμένο πεντάρτο και η Ηγουμένη Μαρίνα κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους στην τραπεζαρία της μονής να μοιραστούν το υλικό τραπέζι.
Με ευχές για συχνότερους πνευματικούς εορτασμούς στο ιερό μοναστήρι, κληρικοί και λαϊκοί χωρίστηκαν και ευχήθηκαν να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία υπό την προστασία των αγίων αποστόλων.

The post Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός στη Μονή Λοζέν «Αγ. Πέτρος και Παύλος» appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα