Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στο Χούσι επί την εορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου

19:45 30/6/2023 - Πηγή: dogma

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου ο Επισκοπικός Καθεδρικός Ναός στο Χούσι πανηγύρισε, με την ευκαιρία του εορτασμού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, των προστάτων του ιερού τόπου, που ίδρυσε ο Άγιος Βοεβόδας Στέφανος ο Μέγας το 1495.

Της Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο Andrei, Μητροπολίτης Cluj, Maramureş και Sălaj, μαζί με τον κ. Πέτρο, Μητροπολίτη Βεσσαραβίας και Έξαρχο Plaiurilor, τον π. Ignatie, Επίσκοπο Husi, τον Πατέρα Antonie, Επίσκοπο Bălți, και τον κ. Nichifor Botoşanean,

Επίσκοπος-Εφημέριος της Αρχιεπισκοπής Ιασίου, αναφέρει το γραφείο Τύπου της επισκοπής.

Οι προσκυνητές μπορούσαν να προσκυνήσουν τη λειψανοθήκη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και τα λείψανα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Chiriachi, τα οποία ήταν τοποθετημένα έξω, σε ειδικό κουβούκλιο, κοντά στο Βήμα του Επισκοπικού Καθεδρικού Ναού.

Τον διδακτικό λόγο είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αντρέι, ο οποίος μίλησε για το κάλεσμα στην αγιότητα, που απηύθυναν επίσης οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, παρουσιάζοντας από τις επιστολές τους τα βήματα με τα οποία φτάνουμε στη βελτίωση της ζωής: «Ο Άγιος Απόστολος Πέτρος, όντας πραγματιστής, μας δίνει και μια συνταγή για το πώς μπορούμε να γίνουμε άγιοι. Το πρώτο βήμα είναι η πίστη. Ο Άγιος Παύλος λέει ότι «χωρίς πίστη είναι αδύνατο να ευχαριστήσεις τον Θεό». Το δεύτερο βήμα είναι ο φόβος του Θεού. Όταν λέμε για έναν άνθρωπο ότι είναι θεοσεβούμενος, λέμε τα πάντα για αυτόν. Ο σοφός Σολομών λέει ότι «αρχή σοφίας είναι ο φόβος του Θεού». Το τρίτο βήμα είναι η ειλικρινής μετάνοια. Διορθώνουμε τα πράγματα στη ζωή μας μέσω της μετάνοιας. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ορίζει τη μετάνοια:

Το τέταρτο βήμα είναι το φρενάρισμα. Ο Άγιος Παύλος μας λέει ότι δεν πρέπει να ξαναπέσουμε στα ίδια παραπτώματα, γιατί «τότε γίνεται πολύ κακό. Ας απέχουμε από το κακό!».

Το πέμπτο βήμα είναι η ελπίδα. Στον ορίζοντα της ζωής μας ο Χριστός εμφανίζεται με το απαλό πρόσωπό Του, περιμένοντας να μας υποδεχτεί. Το έκτο βήμα είναι η ένωση με τον Χριστό. Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος μας καλούν να βελτιώσουμε τη ζωή μας».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Ιγνάτιος ευχαρίστησε εκ μέρους των ιερέων και πιστών της μητρόπολης τους ιεράρχες.

Ευχαρίστησε επίσης τις κεντρικές, νομαρχιακές και τοπικές αρχές και τους πιστούς για την παρουσία και την από κοινού προσευχή τους, φέρνοντας υπόψη ορισμένες πτυχές του πνευματικού προφίλ των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

The post Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στο Χούσι επί την εορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα