Mοίραζαν εκατ. χωρίς αποτέλεσμα

22:32 2/2/2018 - Πηγή: iApopsi

Συνεχίζονται οι εξελίξεις για την υπόθεση του σκανδάλου της Kάρτας Υγείας που κόστισε στην ΕΠΟ 28 εκατομμύρια ευρώ.

«Ορφανή» από μάρτυρες κατηγορίας η δίκη εξελίσσεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης.

Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο και κυρίως ο εισαγγελέας της έδρας κ. Τζώνης σφυροκόπησε τον πρώτο μάρτυρα υπεράσπισης, που είναι πρώην διευθυντής της ΕΠΣ Πειραιά,

ο οποίος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η ΕΠΟ πήρε την απόφαση να φτιάξει δικά της ιατρεία παρά το γεγονός ότι δεν το επέτρεπε η πολιτεία. Οι σκληρές ερωτήσεις του εισαγγελέα προκάλεσαν την αντίδραση του κατηγορουμένου πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, που πετάχτηκε από το εδώλιο και ζήτησε να παρέμβει λέγοντας: «Κύριε πρόεδρε, ακούμε πράγματα απραγματοποίητα. ΟΤΙ οι πρόεδροι των ενώσεων θα κάνανε εξετάσεις. Μην το ξανακούσουμε. Ο κύριος Εισαγγελέας συνεχίζει επί πέντε συνεδριάσεις να λέει το ίδιο».

Τι κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης

Στο μεταξύ, ο μάρτυρας Δημήτρης Νατσούλης που εξετάστηκε, κατέθεσε ότι: «Χρειάζεται αδειοδότηση για τα ιατρεία της ΕΠΟ. Ποτέ δεν μου είπε ο κ. Ανασόπουλος ότι από τη σύμβαση βλάπτεται η ΕΠΟ. Ο κ. Ανασόπουλος μετά τη σύνταξη υπηρέτησε τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο».

Εισαγγελέας Τζώνης: «Ήσασταν διευθυντής στην ΕΠΣ Πειραιά. Όταν ήρθαν τα μηχανήματα στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, πόσο χώρο κατέλαβαν;»

Μάρτυρας: «Έπιαναν ένα δωμάτιο».

Εισαγγελέας: «Καλά, όταν είδατε τα μηχανήματα, που κατέλαβαν τόσο μεγάλο χώρο, δεν αναρωτηθήκατε πώς θα λειτουργήσουν; Ήταν ένα μικρό ιατρείο. Δεν καταλάβατε τίποτα; Δεν αναρωτηθήκατε και είστε και απόφοιτος Νομικής; Διευθυντής υπηρεσιών ήσασταν, δεν αναρωτηθήκατε;»

Μάρτυρας: «Αφού στάλθηκαν με απόφαση της ΕΠΟ σε όλες τις ενώσεις της χώρας, με απόφαση της ΕΠΟ και με απόφαση της γενικής συνέλευσης ΕΠΟ».

Εισαγγελέας: «Εσείς έχετε σπουδάσει Νομική. Είναι δυνατόν να υπογράφεται τέτοια σύμβαση, με τόσα εκατομμύρια, και να λέτε ότι δεν έχει ευθύνη η ΕΠΟ;»

Μάρτυρας: «Εγώ για τον κ. Ανασόπουλο μόνο μπορώ να σας πω. Είμαι κατηγορηματικός ότι δεν είχε ευθύνη».

Εισαγγελέας: «Αφού τα σωματεία δεν ήταν σύμφωνα με αυτό το σύστημα, γιατί υπεγράφη η σύμβαση για την Κάρτα Υγείας;»

Μάρτυρας: «Η ΕΠΟ είχε εντολή από τη γενική συνέλευσή της».

Εισαγγελέας: «Μα η ΕΠΟ επέλεξε να πληρώσει τόσα χρήματα, όταν τα σωματεία διαφωνούσαν; Γιατί υπεγράφη η σύμβαση;»

Μάρτυρας: «Ο κ. Ανασόπουλος διαφώνησε».

Εισαγγελέας: «Άρα, διαχώρισε τη θέση του ο κ. Ανασόπουλος. Είπατε ότι το έφερε βαρέως ο κ. Ανασόπουλος. Αφού διαχώρισε τη θέση του, τότε γιατί δεν παραιτήθηκε; Οκτώ χρόνια που ήταν εν ισχύι η σύμβαση, γιατί δεν παραιτήθηκε; Διαχώρισε τη θέση του ο κ. Ανασόπουλος. Είπατε το έφερνε βαρέως και γιατί δεν παραιτήθηκε».

Μάρτυρας: «Από την αρχή διαχώρισε τη θέση του. Πώς μιλάνε τα σωματεία, κύριε Εισαγγελέα; Με αποφάσεις μιλάνε».

Εισαγγελέας: «Πώς διαχώρισε τη θέση του;»

Μάρτυρας: «Δεν την εφάρμοσε στον Πειραιά. Και επειδή ήταν υπέρογκο το ποσό για εξετάσεις, ήρθε σε κατευθείαν συμφωνία με το ΠΙΚΠΑ Πειραιά, να εξετάζονται δωρεάν».

Εισαγγελέας: «Πιστεύετε ότι οι τοπικές ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας;»

Μάρτυρας: «Η πολιτεία μπορούσε να το λύσει».

Εισαγγελέας: «Αφού οι υπουργοί δεν συμφώνησαν ούτε εκ των προτέρων ούτε εκ των υστέρων».

Μάρτυρας: «Ο νομάρχης Πειραιά είπε ότι χρειάζεται άδεια για να λειτουργήσουν τέτοια ιατρεία. Το 2005, όταν υπεγράφη η σύμβαση, κανείς δεν ήξερε ότι χρειάζεται άδεια».

Εισαγγελέας: «Όταν ένα ποδοσφαιρικό σωματείο κάνει ιατρείο, χρειάζεται άδεια. Δεν το γνωρίζετε;»

Μάρτυρας: «Ήταν απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ».

Εισαγγελέας: «Έχετε καταθέσει ότι θα παρίσταντο και οι υπουργοί. Ποιες ήταν οι διεργασίες που γίνονταν σε αυτό το επίπεδο; Αφού ήταν σαν η πολιτεία να μη συμφωνεί με αυτό το πλαίσιο. Με βάση αυτά που λέτε, υπήρχε πρόβλημα θεσμικού πλαισίου».

Συνήγορος υπεράσπισης: «Ο μάρτυρας είπε ότι υπήρχε θεσμικό πλαίσιο».

Πρόεδρος: «Υπήρχε πρόβλημα με τους σταθμούς τηλεμετρίας. Με την αδειοδότησή τους».

Μάρτυρας: «Η ΕΠΟ το διαπίστωσε εκ των υστέρων».

Πρόεδρος: «Άρα, υπήρχε θέμα αδειοδότησης, γι’ αυτό και η ΕΠΟ απευθύνθηκε στους δήμους».

Μάρτυρας: «Απάντησε τότε ο υπουργός ότι θα το δει το θέμα».

Πρόεδρος: «Να αφήσουμε το οικονομικό. Εδώ εστιάζουμε σε άλλο σημείο. Εάν γίνονταν διεργασίες για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Τις γνώριζε η ΕΠΟ και τι έκανε η πολιτεία; Χρειάζονταν προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν ιατρεία. Πέραν των στοιχείων της κατηγορίας, το ήξερε η ΕΠΟ. Υποστηρίζετε ότι δεν το γνώριζε η ΕΠΟ;»

Μάρτυρας: «Γι’ αυτό και απευθύνθηκε στους δήμους».

Εισαγγελέας: «Είπατε προηγουμένως ότι οι υπουργοί έδιναν διαβεβαιώσεις ότι θα το κάνουν».

Μάρτυρας: «Ο κ. Ιωαννίδης έλεγε ότι θα το δει και θα δει τι μπορεί να κάνει. Ο άλλος, ο κ. Αβραμόπουλος, έλεγε ότι θα παραστεί και στην τελετή».

Πρόεδρος: «Μήπως ξέρετε γιατί ματαίωσε την παρουσία του; Μήπως αυτό σχετίζεται με την υπόθεση σήμερα;»

Μάρτυρας: «Δεν το ξέρω».

Εισαγγελέας: «Από πού θα εξετάζονταν οι αθλητές με το νέο σύστημα;»

Μάρτυρας: «Από τα δημόσια νοσοκομεία».

Εισαγγελέας: «Ακριβώς! Όχι από τα ποδοσφαιρικά σωματεία».

Μάρτυρας: «Μα η απόφαση έλεγε και από ιδιώτες γιατρούς».

Σε αυτό το σημείο πετάχτηκε από το εδώλιο ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, και ζήτησε να παρέμβει:

Γκαγκάτσης: «Κύριε πρόεδρε, ακούμε πράγματα απραγματοποίητα. ΟΤΙ οι πρόεδροι των ενώσεων θα κάνανε εξετάσεις. Μην το ξανακούσουμε. Ο κύριος Εισαγγελέας συνεχίζει επί πέντε συνεδριάσεις να λέει το ίδιο».

Δικαστής: «Έχουμε παράταση της σύμβασης το 2007. Τι θέση πήρε ο κ. Ανασόπουλος;»

Μάρτυρας: «Δεν υπέγραψε, δεν έδωσε ποτέ την έγκρισή του».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Φεβρουαρίου με την εξέταση του ίδιου μάρτυρα, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του.

«Ωσεί παρούσα» η πολιτική αγωγή

Από τον περασμένο Οκτώβριο που ξεκίνησε η δίκη, η πολιτική αγωγή της ΕΠΟ δεν έβγαλε άχνα. Ενώ οι μοναδικοί μάρτυρες κατηγορίας, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, είτε σιώπησαν είτε επικαλέστηκαν συμπτώματα αμνησίας. Η πρώτη εμφανίστηκε και είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα, ενώ ο δεύτερος επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα και εξαφανίστηκε.

Και εδώ αρχίζει η κωμωδία: Αντί το δικαστήριο να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κληθεί ο μάρτυρας έστω και με βίαια προσαγωγή, προχώρησε στην εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης χωρίς να εξετάσει ούτε έναν μάρτυρα κατηγορίας. Και αυτό, ενώ ο εκδότης τής «Α», που προ περίπου 10 ετών είχε φέρει στην επιφάνεια όλη την κακοφτιαγμένη ποδοσφαιρική κομπίνα, είχε ενημερώσει το δικαστήριο εγγράφως ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει καταθέτοντας, τελικά δεν κλήθηκε από το δικαστήριο.

Ο μάρτυρας υπεράσπισης του Νίκου Ανασόπουλου, κάτω από το βάρος των καταιγιστικών ερωτήσεων του εισαγγελέα της έδρας, κ. Τζώνη, παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Κάρτας Υγείας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η ΕΠΟ, ενώ γνώριζε από το 2005 που υπεγράφη η σύμβαση ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρότζεκτ, όχι μόνο πλήρωσε 12.300.000 ευρώ, αλλά με πρόεδρο τον κ. Πιλάβιο το 2010 επέκτεινε και τη σύμβαση;

Keywords
Τυχαία Θέματα