Ξύλευση: Η καταστροφή του πλανήτη

Σε διάφορα δημοσιεύματα διαβάζουμε τίτλους όπως: «Η καταστροφή των τροπικών δασών», «Ορατή από το διάστημα η καταστροφή του Αμαζονίου», «Κατακρεούργηση των δέντρων στον τόπο μας» και άλλα πολλά που δίνουν την εικόνα τεράστιας οικολογικής καταστροφής στον πλανήτη μας.

Εδώ και μισό αιώνα ξετυλίγεται μια ανυπολόγιστη τραγωδία για τα τροπικά δάση του κόσμου και όχι μόνο. Αυτά τα μοναδικά οικοσυστήματα, τα πιο πλούσια και αρχαιότερα του πλανήτη, καταστρέφονται με απρόβλεπτους ρυθμούς και επηρεάζουν όλη την ανθρωπότητα.

Τα τροπικά δάση ρυθμίζουν τη ροή του νερού και προστατεύουν τους υδάτινους

πόρους που χρησιμοποιούν οι γεωργοί που καλλιεργούν τροφή για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ρυθμίζουν το κλίμα, παράγουν οξυγόνο, ξυλεία και καυσόξυλα. Είναι κατοικία για αυτόχθονες και «άσυλο» σε άγνωστες ακόμα γενετικές πηγές που αξίζουν ανυπολόγιστα δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχουν υλοτομηθεί περισσότερες από τις μισές εκτάσεις παγκοσμίως. Έτσι βλέπουμε ότι τα δάση καταστρέφονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Μια καινούρια μελέτη γράφει πως για πρώτη φορά που έγινε εκτεταμένη χρήση δορυφόρων, (για να υπάρχει σφαιρική εικόνα) δείχνει ότι ο ρυθμός καταστροφής έχει αυξηθεί σε 20.500.000 εκτάρια τον χρόνο.

Πλέον τα τροπικά δάση εξελίσσονται σε πράσινες ερήμους. Αν ξεγυμνωθεί το δάσος από τα δέντρα, το έδαφος διαβρώνεται ταχύτατα από τις καταρρακτώδες βροχές που κατακλύζουν τα τροπικά δάση. Όταν σταματήσουν οι βροχές, ο ήλιος «ψήνει» το χώμα και δημιουργείται μια σκληρή μάζα. Σε αυτόν τον εκτεθειμένο χώρο δεν μπορεί να βλαστήσει τίποτα. Τα φυτά και τα ζώα εξαφανίζονται μαζί με τα δάση.

Ένα τυπικό κομμάτι χιλίων εκταρίων τροπικού δάσους, περιέχει 1.500 είδη φυτών που ανθίζουν, 750 είδη δέντρων, 400 είδη πουλιών, 200 είδη ερπετών, 60 είδη αμφίβιων και πολυάριθμα έντομα. Το «διεθνές ινστιτούτο για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ΗΠΑ» υποστηρίζει ότι 2.000 δασικά φυτά μπορούν να δώσουν απάντηση για την οριστική αντιμετώπιση του καρκίνου, ουσίες που χάνονται πριν καν ανακαλυφτούν.

Τα τελευταία χρόνια η σωτηρία των δασών που έχουν απομείνει έχει γίνει διεθνής σκοπός. Έχουν ληφθεί πολλές πρωτοβουλίες, δραστήρια σχέδια και έχουν υπογραφτεί συμφωνίες. Όλες οι χώρες όμως παγκοσμίως, (που οι περισσότερες βρίσκονται σε κρίση) πρέπει να πείσουν ότι θα υπάρξει σημαντική χρηματική βοήθεια προς αυτόν τον τομέα.

Παρ' όλα αυτά το ξύλο είναι ένας φυσικός πόρος σε ανεπάρκεια. Η ζήτηση έχει αυξηθεί δραματικά στις μέρες μας και αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 50 χρόνια. Η άμεση αντικατάσταση ή αλλιώς η «καλλιέργεια δάσους» για εκμετάλλευση ξυλείας, έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα το οποίο υποβαθμίζεται.

Η εκρίζωση των δασικών εκτάσεων, η αλόγιστη υλοτομία, μπουλντόζες που ανοίγουν δρόμους για την ξύλευση και καταστρέφουν αλόγιστα το περιβάλλον πρέπει να σταματήσει. Η ευθύνη είναι όλων.

του Παναγιώτη Δημόπουλου, Fonitisparou.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα