Τούβλα από ανακυκλωμένα τσιγάρα για πράσινη δόμηση

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Tούβλα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα τσιγάρα, μονωτικά από ανακύκλωση πλαστικού ή γυαλιού και γυψοσανίδες που παράγονται από τεχνητό γύψο, που αποτελεί υπόλειμμα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα εργοστάσια λιγνίτη.

Τα παραπάνω υλικά δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι απολύτως υπαρκτά, φιλικά προς το περιβάλλον και προάγουν τη βιώσιμη και «πράσινη» δόμηση.

Τούβλα από ανακυκλωμένες γόπες

Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ο κ. Νικόλαος Μπουλούκος, Τεχνικός και Προϊοντικός Διευθυντής της KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΪΑ Α.Β.Ε.Ε., όλο και περισσότερα κτήρια και σχέδια ενσωματώνουν «πράσινη» τεχνολογία στη διαδικασία κατασκευής.

Η οικολογική κατασκευή είναι ένας τρόπος οικοδόμησης έργων με περιβαλλοντικά υπεύθυνο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ενώ καλύπτει από το σχεδιασμό έως την κατασκευή, τη συντήρηση και την κατεδάφιση.

«Στην Ευρώπη, όπου το 50-60% των σπιτιών που χρησιμοποιούνται σήμερα κατασκευάστηκαν πριν από το 1970, υπάρχει μεγάλη απαίτηση για βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης των υφιστάμενων αποθεμάτων κατοικιών.

Σε συνδυασμό με την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής εμφάνισης του κτηρίου, η κατάσταση είναι συχνά αρκετά διαφορετική από αυτή του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αντίθετα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, το 50% της νέας κατασκευής στον κόσμο θα είναι στην Κίνα. Ως εκ τούτου, αποφασιστικής σημασίας για την ικανότητα της Κίνας να επιτύχει τους δικούς της στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και της ενέργειας θα είναι η εφαρμογή υψηλών προτύπων κατασκευής στη χώρα» τόνισε ο ίδιος.

Μαζί με τις «πράσινες» μεθόδους κατασκευής, παρατηρείται αύξηση της έρευνας για «πράσινα» δομικά υλικά και ανάπτυξη νέων οικοδομικών τεχνικών και διαδικασιών.

Η βιώσιμη κατασκευή μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, με γνώμονα την κοινωνική πρόοδο και τον πολιτισμό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κτήρια οικοδομημένα με τρόπους για να φθάνει το φυσικό φως στη μέση του κτηρίου, μειώνοντας έτσι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ή κτίρια που επαναχρησιμοποιούν νερό από τους νεροχύτες στις τουαλέτες.

«Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει σαν χώρα για μείωση των εκπομπών και τα κίνητρα που δίνονται για βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης των υφιστάμενων αποθεμάτων κατοικιών, ωθούν τις βιομηχανίες δομικών υλικών στην ανάπτυξη προϊόντων και συστημάτων δόμησης για την ενεργειακή ανακαίνιση ακινήτων. Συστήματα θερμομόνωσης, που εξασφαλίζουν θερμοκρασιακή άνεση χειμώνα καλοκαίρι και εξοικονόμηση ενέργειας. Ηλιακά ανακλαστικά επιχρίσματα για χρήση σε θερμότερα κλίματα, που αντανακλούν το υπέρυθρο τμήμα του ηλιακού φάσματος, έτσι ώστε το κτήριο να μη θερμαίνεται τόσο πολύ και ως εκ τούτου να μειώνεται το κόστος κλιματισμού. Χρώματα προσόψεων με αυτοκαθαριζόμενη δράση, στα οποία η πολύ μειωμένη πρόσφυση των σωματιδίων των ρύπων οδηγεί στην απομάκρυνση τους κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης. Αυτές οι λύσεις αποτελούν ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο προσπαθούμε να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες που προσφέρουν βιώσιμα οφέλη στους πελάτες μας και αποτελούν μέρος της προσέγγισής μας στην αειφορία του πλανήτη» τόνισε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα