Επανεμφανίστηκε το φυτοπλαγκτόν στον Όρμο Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Με εύτροφη λίμνη μοιάζει ο Όρμος Θεσσαλονίκης, από την Αρετσού μέχρι και το λιμάνι της πόλης, λόγω της νέας άνθισης φυτοπλαγκτού. Όπως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της Greenagenda.gr, αφροί καφέ χρώματος εμφανίστηκαν και πάλι στη Νέα Παραλία.

Η πρόσφατη δειγματοληψία του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

αποκάλυψε την κακή κατάσταση της ποιότητας του νερού στον Όρμο Θεσσαλονίκης.

Ως βασική αιτία των καφέ αφρών φαίνεται ότι είναι το διαλυμένο οργανικό υλικό που προκύπτει από το άφθονο φυτοπλαγκτόν.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε άνθιση φυτοπλαγκτού (μεγάλη συγκέντρωση μικροφυκών) στην οποία κυριάρχησαν είδη δινομαστιγωτών που έχουν καφετί χρώμα.

Η ανάλυση του νερού έδειξε επίσης μεγάλη ποικιλότητα, πολύ υψηλή αφθονία και βιομάζα φυτοπλαγκτού, και συμμετοχή γνωστών τοξικών ειδών. Τα πρωτόζωα (ετερότροφα δινομαστιγωτά) που συχνά σχηματίζουν ερυθρές παλίρροιες στον Όρμο (Noctiluca, Spatulodinium) καταγράφηκαν σε χαμηλούς σχετικά αριθμούς. Εντυπωσιακή ήταν η έντονη λειτουργία του πλαγκτικού τροφικού πλέγματος και η υπερπαραγωγή σωματιδιακού και διαλυμένου οργανικού υλικού, με βάση το φυτοπλαγκτόν και κορυφαίους καταναλωτές τους ζελατινώδεις ζωικούς οργανισμούς.

«Το τελευταίο διάστημα, το θαλάσσιο αστικό μέτωπο της Θεσσαλονίκης μοιάζει με τον Κήπο της Εδέμ: με την άνθιση δινομαστιγωτών (φυτοπλαγκτόν), την υπέρμετρη αύξηση πρωτοζώων και την εμφάνιση ζελατινωδών ζωικών οργανισμών (κτενοφόρα), καθώς και τις μέδουσες Rhizostoma pulmo (το μέγεθός τους κινείται από 30 έως 35 εκατοστά). Η εικόνα σε ορισμένες περιοχές μοιάζει με πρασινοκαφετί σούπα, σαν να πρόκειται για μια εύτροφη λίμνη», επισήμανε η Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

Η έρευνα του τμήματος για το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης υλοποιείται με τη στήριξη από διεθνείς συνεργασίες και υποτροφίες νέων επιστημόνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα