Θεσσαλονίκη: Ένα στα τρία δένδρα είναι επικίνδυνα και πρέπει να αντικατασταθούν (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σχεδόν ένα στα τρία δένδρα που έχουν φυτευθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι επικίνδυνα και πρέπει να αντικατασταθούν. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το λογισμικό «GreenTree», το οποίο αναπτύχθηκε για το ερευνητικό πρόγραμμα «Δημιουργία ολοκληρωμένου προτύπου συστήματος για την κυβερνητική στη διαχείριση της αστικής δασοπονίας και την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή», που υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα,

σύμφωνα με τον χειρισμό που προτείνει η πλατφόρμα διαχείρισης αστικού πρασίνου του δήμου, πρέπει να απομακρυνθούν 937 δένδρα, όλων των ειδών, ένα ποσοστό 2,25% επί του συνόλου των δένδρων που υπάρχουν στην πόλη. Σχεδόν 12.000 ακόμη δένδρα (11.912), ποσοστό 28,60%, θα πρέπει να αντικατασταθούν, συνολικά 18.974 (45,53%) πρέπει να συντηρηθούν, ενώ μόλις 9.849 (23,63%) μπορούν να διατηρηθούν ως έχουν.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας των δένδρων, νεκρά είναι 1.239 (2,98%), οι κενές δενδροδόχοι φτάνουν τις 2.785 (6,68%), χείριστη είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται 3.257 δένδρα (7,82%) και σε κακή είναι 6.236 (14,96%). Σε μέτρια κατάσταση βρίσκονται 9.537 δένδρα (22,88%), σε καλή 13.068 (31,35%) και σε άριστη 5.554 (13,32%).

Ενδεικτικά, μία χαρακτηριστική περίπτωση επικίνδυνου προς πτώση δένδρου, που μπορεί κάλλιστα να επιφέρει τραυματισμό και/ή υλικές ζημίες, είναι αυτή που καταγράφει ο φωτογραφικός φακός της Greenagenda.gr στην οδό Πολυτεχνείου, έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Όπως φαίνεται, μία τεράστια και μεγάλη σε ηλικία λεύκη παρουσιάζει ιδαίτερα έντονη κλίση, αφού έχει ξεριζωθεί μέρος της, μαζί με το οποίο και πλακάκια του πεζοδρομίου. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη ρωγμή στον κορμό, ενώ το δένδρο έχει ξεφλουδιστεί. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτό το δένδρο πρέπει να αντικατασταθεί... χθες.

«Μέσα από το λογισμικό GreenTree έχουμε προτείνει την απομάκρυνση δένδρων διότι ενέχουν πολλούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις όπου δεν είναι εμφανή τα προβλήματα κάποιων δένδρων, υπογράμμισε στη Greenagenda.gr ο διαχειριστής της εφαρμογής, Νίκος Γούναρης.

Πάνω από 400 κλήσεις στην Πυροσβεστική σε δύο χρόνια

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες είναι οι σχετικές κλήσεις πολιτών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 έως και τις 11 Δεκεμβρίου 2017, οι άνδρες του Σώματος στην πόλη κλήθηκαν να επέμβουν σε 412 κλήσεις πολιτών για επικινδυνότητα πτώσης δένδρων. Σύμφωνα με τον Πύραρχο, Υποδιοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Παχίδη, το 90% των συμβάντων αφορά κυρίως το πολεοδομικό συγκρότημα. «Εμείς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις εκκλήσεις των πολιτών διότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητά τους», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο κ. Παχίδης.

Τι λένε οι ειδικοί

Η καθηγήτρια της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, Θέκλα Τσιτσώνη, ανέφερε ότι κάποια είδη δένδρων, όπως η Λεύκη, ο Ευκάλυπτος και η Ψευδακακία, θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα από αλλά είδη, αφού, όπως εξήγησε, μετά από 12 με 15 χρόνια γίνονται επικίνδυνα. «Εμείς έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και πιστεύω να τις λάβουν υπόψιν τους στον δήμο», δήλωσε η κα. Τσιτσώνη.

«Σαφώς υπάρχει σοβαρό θέμα σταθερότητας ορισμένων δένδρων, για αυτό χρειάζεται καλύτερη και διαρκή παρακολούθηση και σε αρκετές περιπτώσεις αντικατάσταση των δένδρων», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και Διευθυντής Εργαστηρίου Δασοκομίας Θεοχάρης Ζάγκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα