ELPEN: H ελληνική «δύναμη» στην έρευνα, την καινοτομία, τις εξαγωγές

της Παναγιώτας Καρλατήρα

Μια αμιγώς ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με σημαντική δραστηριότητα αδιαλλείπτως τα τελευταία 52 χρόνια, που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο "φαρμακευτικό χαρτοφυλάκιό" της: καλύπτει όλες τις βασικές θεραπευτικές κατηγορίες, και σημειώνει υψηλές επιδόσεις στους τομείς της Καρδιολογίας και της Πνευμονολογίας.

Παράλληλα, η εταιρία αποτελεί αναγνωρίσιμη "δύναμη" και εκτός ελληνικών συνόρων, καθώς πραγματοποιεί εξαγωγές σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και σε 60 παγκοσμίως. Έντονη είναι και η επιστημονική

της σφραγίδα μέσω του Προτύπου Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου, το πρώτο εργαστήριο που έλαβε προσφατα πιστοποίηση για το εκπαιδευτικό του έργο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ELPEN, κ. Θεόδωρος Τρύφων περιγράφει πως, παρά το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η εταιρία εντείνοντας την κυκλοφορία νέων σκευασμάτων όχι μόνο κρατήθηκε όρθια στη χώρα μας αλλά εισήλθε δυναμικά και στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής της φαρμακευτικής πολιτικής -"πρέπει να απελευθερωθεί από τις αγκυλώσεις που της επιβάλουν οι θεσμοί" εξηγεί - ώστε να εξασφαλίζεται βιωσιμότητα του συστήματος περίθαλψης και ανάπτυξη στον φαρμακευτικό κλάδο. Σε ό,τι αφορά τους στόχους για το επόμενο έτος, ο διευθύνων σύμβουλος της ELPEN προαναγγέλλει νέα προϊόντα αλλά και νέες επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.

Πώς αποτιμάτε την πορεία της εταιρείας σας τη δύσκολη χρονιά που ολοκληρώνεται;

Η ELPEN συνέχισε και το 2017 να υπηρετεί με την ίδια συνέπεια τις αξίες που την έχουν καθιερώσει εδώ και 52 χρόνια στη συνείδηση της ιατροφαρμακευτικής κοινότητας και των ασθενών. Παρά το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον με τις εξαντλητικές επιβαρύνσεις σε βάρος του κλάδου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, διατήρησε και φέτος την οργανική της ανάπτυξη, διασφαλίζοντας τη σιγουριά των εργαζομένων της και τη συμβολή της στη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία. Τα φάρμακα της ELPEN βρίσκονται σε κάθε ελληνική οικογένεια. Πρόκειται για μια μακροχρόνια σχέση, που έχει οικοδομήσει στη βάση της ποιότητας και της εμπιστοσύνης με τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς. Κι είναι αυτή που την κράτησε όρθια για μια ακόμη χρονιά, παρά τα αντιαναπτυξιακά μέτρα που έπληξαν και το 2017 τον κλάδο μας.

Ειδικότερα, στη διάσταση της εγχώριας αγοράς η ELPEN προχώρησε το 2017 σε μια σειρά νέων λανσαρισμάτων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση που σημειώθηκε φέτος στην προτίμηση των ασθενών σε ποιοτικά Ελληνικά Φάρμακα, της επέτρεψε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και τις εταιρικές δομές της.

Στο πλαίσιο αυτό, η αυξημένη διείσδυση που πέτυχε το 2017 στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τη θυγατρική εταιρεία που διαθέτει εδώ και πέντε χρόνια στη Γερμανία, της έδωσαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες που προέκυψαν από τις εξοντωτικές επιβαρύνσεις και τον ανεπαρκή δημόσιο προϋπολογισμό.

Πώς εκτιμάτε τα νέα μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνηση στον κλάδο σας;

Οι παρεμβάσεις που τελικά εφαρμόζονται - με επιμονή των Θεσμών- εστιάζουν μονομερώς στον λογιστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης με μέτρα όπως οι συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και οι υποχρεωτικές επιστροφές (rebates και clawback). Σήμερα, έπειτα μια οκταετία συνεχών παρεμβάσεων, οι δραματικές μειώσεις τιμών και οι υποχρεωτικές επιστροφές πόρων από τη φαρμακοβιομηχανία στο δημόσιο - που έχουν φθάσει πλέον σε πρωτοφανή επίπεδα - τιμωρούν κάθε έννοια υγιούς επιχειρηματικότητας, στερώντας πολύτιμό αναπτυξιακό οξυγόνο από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακευτικές μονάδες εξακολουθούν δυστυχώς να πληρώνουν έναν υπερβολικό λογαριασμό που δεν τους αναλογεί, καλούμενες να διαχειριστούν μία συνολικά λανθασμένη πολιτική, η οποία όχι μόνο ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική αλλά φθάνει πλέον να θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα τους. Θεωρούμε πως η φαρμακευτική πολιτική πρέπει να απελευθερωθεί από τις αγκυλώσεις που της επιβάλουν οι θεσμοί. Οφείλει να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης και, παράλληλα, να αντιμετωπίζει τη φαρμακευτική δαπάνη και ως μοχλό ανάπτυξης.

Ποιους στόχους έχετε θέσει για το 2018 σε επίπεδο σκευασμάτων και επιχειρηματικής ανάπτυξης;

Οι σχεδιασμοί μας για το 2018 αφορούν στην απόκτηση νέων μεριδίων αγοράς με λανσαρίσματα νέων προϊόντων στους τομείς της Καρδιολογίας και της Πνευμονολογίας. Παράλληλα, προγραμματίζεται η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας μας στις διεθνείς αγορές, κάτι που μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε και στο δυσμενές εγχώριο περιβάλλον. Συγχρόνως, σχεδιάζουμε την ενίσχυση των επενδύσεών μας σε έρευνα και ανάπτυξη, εστιάζοντας σε φαρμακευτική τεχνολογία αιχμής και στοχεύοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Και φυσικά, η διασφάλιση της οικονομικής ρευστότητας και ευρωστίας δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα και προϋπόθεση για κάθε σχεδιασμό σε επίπεδο επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Ποια είναι η συμβολή της εταιρίας στο επίπεδο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;

Η φιλοσοφία με την οποία αναπτύχθηκε η ELPEN είναι πως το επιχειρείν πρέπει να συνδυάζεται με ουσιαστική προσφορά προς την κοινωνία. Η αποφασιστική συμβολή της στην ενίσχυση της απασχόλησης, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η στήριξη του τομέα της έρευνας και ανάπτυξης στοιχειοθετούν σε μεγάλο βαθμό το έντονο κοινωνικό της αποτύπωμα.

Το προσωπικό του ομίλου ξεπερνά σήμερα τους 1.000 εργαζόμενους, ενώ περισσότερες από 130 είναι οι υποτροφίες που έχουν δοθεί σε έλληνες επιστήμονες. Και φυσικά, η ELPEN μένει και επιμένει Ελλάδα, παρά τις σειρήνες αποβιομηχάνισης που επικρατούνστη χώρα μας, συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση αναπτυξιακών ρυθμών.

Μεγάλη είναι όμως και η δραστηριότητα που αναπτύσσεται εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αποδεικνύοντας, πως η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνική ευημερία. Στην παρούσα φάση δίνεται έμφαση στη διοργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη ασθενειών, καθώς επίσης και στην κάλυψη αναγκών που εντοπίζονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται η «Κίνηση Μαστ» μια πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και εξετάσεων με στόχο την πρόληψη του καρκίνου του Μαστού, καθώς επίσης και η συνεργασία που διατηρούμε εδώ και αρκετά χρόνια με το σωματείο «Σύμπλευση», την «Ομάδα Αιγαίου» και το «Διάζωμα».

Πρότυπο Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο ELPEN: ένα κέντρο επιστημονικής αριστείας

Περισσότερο από το 8% του ετήσιου τζίρου της ELPEN - το 2016 ήταν 125, 2 εκατ. ευρώ- επενδύεται σε ερευνητικά προγράμματα, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Το Πρότυπο Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο, που διατηρεί η φαρμακευτική εταιρία από το 1996, αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο ερευνητικό πεδίο. Το Πρότυπο Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο της ELPEN αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικής πρωτοβουλίας εργαστήριο Πειραματικής – Μεταφραστικής Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Noτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης, είναι το πρώτο εργαστήριο στην Ελλάδα και το μόνο ιδιωτικό, που έλαβε πρόσφατα πιστοποίηση για το εκπαιδευτικό του έργο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτο έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 850 ελληνικά και διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία συνοδεύτηκαν από πρακτική άσκηση. Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί 350 ξεχωριστοί τίτλοι ερευνητικών προγραμμάτων, εκ των οποίων οι 130 έχουν υποστηριχθεί ως Υποτροφίες, που παρείχε η εταιρεία. Η επιστημονική γνώση που έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια στις ερευνητικές εγκαταστάσεις της ELPEN έχει αποτυπωθεί σε περισσότερες από 430 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα