Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια: Κάντε «πράσινες» και ασφαλείς επιλογές

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Drop, κουρτίνα, δίχτυ, σε σειρά, φωτοσωλήνας… Όλα αυτά δεν παραπέμπουν σε τίποτε άλλο παρά μόνο στα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια κάθε είδους, σχήματος, χρώματος και για πάσα χρήση.

Πόσο όμως οικολογική είναι η χρήση τους και τι πρέπει να προσέχουμε με κριτήριο τόσο την εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και την ασφάλεια;

Όπως επισήμανε στο Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Θεσσαλονίκης Άγγελος Κουντουργιάννης, τα Χριστουγεννιάτικα

λαμπάκια γενικά καταναλώνουν λίγο ρεύμα, αλλά έχουν και αυτά τις πιο «πράσινες» εκδοχές τους.

Τα φωτάκια LED είναι πιο φωτεινά από τα πυρακτώσεως, πιο ακριβά στην τιμή τους, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν περίπου το 1/10 της ενέργειας που καταναλώνουν τα φώτα πυρακτώσεως.

Επί της ουσίας, οι λάμπες LED όχι μόνο για Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, αλλά και ευρύτερα, αποτελούν την πιο «πράσινη» επιλογή φωτισμού για σχεδόν κάθε χρήση και με κόστος, το οποίο συρρικνώνεται σταδιακά όλο και περισσότερο.

«Το ζήτημα της ασφάλειας στα λαμπάκια για τις εορτές είναι πολύ μεγαλύτερο από το θέμα της ενεργειακής κατανάλωσης. Ο γενικός κανόνας για τα λαμπάκια είναι ένας και αυτονόητος: μην τα αγοράζετε από τον δρόμο και από πλανόδιους, αλλά από εξουσιοδοτημένα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών ή από τα πολυκαταστήματα που πωλούν όλων των ειδών τα στολίδια για τις εορτές. Έτσι οτιδήποτε και να συμβεί με τα λαμπάκια στο επίπεδο της ασφάλειας, θα ξέρετε από που να αναζητήσετε ευθύνες», σημειώνει ο κ. Κουντουργιάννης.

Εάν τα λαμπάκια είναι προβληματικά, τότε οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολύ μεγάλοι και μπορεί να προκληθεί έως και φωτιά, ενώ δεν τα αφήνουμε ποτέ αναμμένα όταν πηγαίνουμε για ύπνο ή όταν βγαίνουμε από το σπίτι.

Πάντως σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου η Χριστουγεννιάτικη φωταγωγία είναι πολύ πιο διαδεδομένη, η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται από τα εορταστικά λαμπιόνια ξεπερνά κατά πολύ την ετήσια κατανάλωση ενέργειας φτωχών χωρών της Αφρικής.

Τα λαμπάκια που κοσμούν κυρίως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις και ολόκληρα σπίτια στις ΗΠΑ, καταναλώνουν 6,63 δισ. κιλοβατώρες, που μπορεί να είναι μόνο το 0,2% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας μέσα σε έναν χρόνο, αλλά η ενέργεια αυτή θα αρκούσε για να λειτουργήσουν 14 εκατομμύρια ψυγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα