Στη Βουλή η μη αδειοδότηση των πέντε μονάδων βιοαερίου στα Ιωάννινα

Διαστάσεις που φτάνουν μέχρι και τη Βουλή λαμβάνει το ζήτημα της δημιουργίας πέντε μονάδων βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, καθώς η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη σε αυτήν την επένδυση χωρίς όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, που κάνει τις σχετικές αδειοδοτήσεις, να έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της.

Για το ενδεχόμενο εγκατάστασης των μονάδων αυτών στη ΒΙΠΕ

Ιωαννίνων έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας.

Παράλληλα, την κατηγορηματική αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου επανέλαβε ξανά πριν από λίγες ημέρες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε τοποθέτηση που έκανε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι «εάν και δεν λέμε συχνά όχι σε επενδυτικά σχέδια, στο συγκεκριμένο είπαμε "όχι" στην Επιτροπή Περιβάλλοντος», γιατί, όπως είπε, για να μπορέσουν να δουλέψουν οι πέντε μονάδες θα έπρεπε να έχουν εξασφαλίσει έκταση για την εναπόθεση των υπολειμμάτων ίση με όλο τον κάμπο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

«Όταν δεν υπάρχει απάντηση για το πού θα βρεθεί η πρώτη ύλη και πού θα πάνε τα υπολείμματα, δεν είναι εύκολο να υπογράψει κάποιος θετική γνωμοδότηση για τέτοιου είδους επιχειρήσεις», εκτίμησε ο κ. Καχριμάνης.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κ. Τασούλας κατέθεσε για το θέμα ερώτηση στην Βουλή υπογραμμίζοντας ότι οι 5 μονάδες παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου με σκοπό τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος θα μπορούν να διαχειρίζονται τεράστιες ποσότητες αποβλήτων (πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων, τυρόγαλα και φυτικά ενσιρώματα), προερχόμενες από όλη τη Δυτική Ελλάδα.

«Τόσο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ζίτσας, όσο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησαν με εμπεριστατωμένο τρόπο αρνητικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για σειρά σοβαρότατων λόγων προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, οι Τοπικές Κοινότητες Ροδοτοπίου, Γαρδικίου και Ζωοδόχου είναι αντίθετες στην εν λόγω επένδυση, όπως αντίθετη είναι και η «Ένωση Βιομηχάνων-Βιοτεχνών και Επαγγελματιών ΒΙΠΕ Ιωαννίνων», που την χαρακτηρίζει "περιβαλλοντική βόμβα" για την ευρύτερη περιοχή» καταλήγει ο κ. Τασούλας.

Να σημειωθεί ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για πολλά σημεία στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα οποία ενέτειναν τους προβληματισμούς των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας για επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα