Σύννεφα στο Χρηματιστήριο και τα ομόλογα από τα πρώτα «φάλτσα» των αγορών

Του Δημήτρη Παφίλα

Τα πρώτα «φαλτσαρίσματα» άρχισαν να ακούγονται στις διεθνείς αγορές καθώς την περασμένη εβδομάδα αποτυπώθηκαν στην πτώση των μετοχών και στις απότομες κινήσεις στις τιμές των ομολόγων (χρέους).

Όπως θα δούμε, και οι δυο παράγοντες εκπέμπουν κινδύνους για τις ελληνικές μετοχές, αλλά και για την επικείμενη ελληνική έξοδο στις αγορές. Όταν θα αυξάνει διεθνώς ο κίνδυνος για το χρέος, η Ελλάδα θα ζητήσει νέο δανεισμό. Μπορεί λοιπόν

τα κεφάλαια διαχειριστών από αναδυόμενες αγορές που εισέρρευσαν τον Ιανουάριο στην Αθήνα, να καθοδήγησαν την άνοδο, αλλά κάποιοι θα σπεύσουν να πάρουν τα κέρδη τους και σε μετοχές και σε ομόλογα, με ότι αυτό σημαίνει.

O Dow jones έχασε 2,54% και 665 μονάδες σε μια συνεδρίαση, ύστερα από την κακή εικόνα στην Ευρώπη, ενώ οι Ασιατικές αγορές μετά την πτώση του Αμερικανικού S&P κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση εδώ και 14 μήνες. Αν και η JP Morgan συμπεραίνει ότι, η πτώση δεν είναι η απαρχή μιας γενικευμένης πτώσης, άλλοι διαχειριστές σημειώνουν ότι η πτώση πιθανότατα να έχει κι άλλη διάρκεια, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως η αύξηση επιτοκίων από την Fed θα είναι μεγαλύτερη απ ότι αναμενόταν.

Μάλιστα, το ανησυχητικό για τους διεθνείς επενδυτές είναι οι απότομες κινήσεις στα ομόλογα (λ.χ ΗΠΑ) όπου η απόδοση βρέθηκε στο 2,87%, ενώ άλλοι σημειώνουν με νόημα την υπερβολική άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Στην Αθήνα, η χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε προς τις 873 μονάδες (1,25 %) με αφορμή την πτώση στην Γερμανία. Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει άνοδο 27% από τα χαμηλά στις 16 Νοεμβρίου με αιτίες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και την θετική αντίδραση των επενδυτών απέναντι στα πιο σκληρά stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Όταν, όμως, οι διεθνείς αγορές αρχίσουν να αποτυπώνουν μια διόρθωση 5 ή 10% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά κι η ελληνική αγορά δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη- όπως έδειξε και η πτώση της Παρασκευής. Το τελευταίο διάστημα, η οδός Αθηνών εντυπωσιάζει καθώς πρώτα κινήθηκαν οι τράπεζες και στην συνέχεια η άνοδος διαχύθηκε σ όλη την αγορά.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με υψηλότερο δείκτη τιμή/κέρδη γι΄αυτό και ενδέχεται να υποχωρήσουν, όταν κάποιοι θα παίρνουν τα κέρδη των τελευταίων μηνών.

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί απέναντι σ' ότι αρχίσει να αποτυπώνεται στα χρηματιστήρια και τις διεθνείς αγορές χρέους. Εφόσον οι κίνδυνοι αρχίσουν να συνεχίσουν να αποτυπώνονται στα ομόλογα τότε αυτό ενδεχομένως να αλλάξει και την πρόσφατη “δίψα” για ελληνικά assets.

Όταν η μουσική σταματά να παίζει στις αγορές, κανείς δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει ρίσκο γιατί απλά- σύντομα- δεν θα υπάρχουν φθηνά χρήματα στο τραπέζι. Η άνοδος των 10 τελευταίων ετών έχει προσφέρει άπλετη ρευστότητα, αλλά αυτή περιορίζεται όταν σταματά η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα