Γεωπάρκο και στη Σύρο, το 6ο στην Ελλάδα

Με στόχο την ανάδειξη αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος προωθείται στη Σύρο η δημιουργία ενός Γεωπάρκου, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο παγκόσμιο δίκτυο Εθνικών Γεωπάρκων της Unesco και θα αποτελέσει το 6ο ανάλογο στην χώρα μας.

Η βάση του Γεωπάρκου της Σύρου θα είναι ο γεωλογικός πλούτος της περιοχής της Απάνω Μεριάς, ενώ ήδη το ενδεχόμενο υλοποίησης του εγχειρήματος απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Τα υφιστάμενα Γεωπάρκα στην Ελλάδα

είναι το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, το φυσικό πάρκο Ψηλορείτη (Κρήτη), το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού (Πελοπόννησος), ο εθνικός δρυμός Βίκου-Αώου (Ήπειρος) και το Γεωπάρκο Σητείας (Κρήτη).

Σύμφωνα με την UNESCO ως γεωπάρκα ορίζονται περιοχές ιδιαίτερης γεωλογικής σημασίας, σπανιότητας ή κάλλους, όπου η γεωλογική κληρονομιά προστατεύεται και αναπτύσσεται ταυτοχρόνως. Τα γεωπάρκα είναι περιοχές όπου εκτός από τις διάφορες γεωλογικές εμφανίσεις, μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως αρχαιολογικές, οικολογικές, ιστορικές ή/και πολιτιστικές αξίες και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, ενεργοποιώντας τον τουρισμό με τη μορφή του οικο-ή γεωτουρισμού.

Τα τρία κυρίαρχα χαρακτηριστικά, προκειμένου ένα Γεωπάρκο να αποτελέσει παγκόσμιο Γεωπάρκο της Unesco, είναι τα εξής:

Γεωλογική κληρονομιά παγκόσμιας αξίας: Η Σύρος με βάση το πλήθος των επιστημονικών εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί από ένα μεγάλο αριθμό ερευνητικών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο σε σχέση με τη γεωλογική της κληρονομιά, μπορεί με ιδιαίτερα ευνοϊκές πιθανότητες να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής αξιολόγησης σε σχέση με το κριτήριο αυτό.Διαχείριση του Γεωπάρκου: Απαιτείται η δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης που θα περιλαμβάνει όλους τους σχετικούς τοπικούς και περιφερειακούς εταίρους και θα εκπονήσει ένα σχέδιο διαχείρισης, το οποίο θα ικανοποιεί τις κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις του πληθυσμού και παράλληλα θα προστατεύει τα σημεία ενδιαφέροντος.Δικτύωση: Τα γεωπάρκα της UNESCO προωθούν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη κυρίως μέσω του γεωτουρισμού.

Για να προωθηθεί ο γεωτουρισμός το γεωπάρκο θα πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά δράσεων δημοσιότητας, προώθησης, διασύνδεσης με τις υπόλοιπες μορφές ενδιαφέροντος στην περιοχή (πολιτισμός, χλωρίδα, πανίδα κλπ.) σε συνεργασία με το δίκτυο Global Geoparks Network της UNESCO, από το οποίο θα αντλήσει καλές πρακτικές, τεχνογνωσία και κυρίως αναγνωρισιμότητα στην παγκόσμια κοινότητα ενδιαφέροντος για αυτές τις τοποθεσίες.

Έτσι, μπορεί να εξασφαλιστεί μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας κυρίως σε περιόδους χαμηλής προσέλευσης τουριστών (Απρίλιο, Μάιο και Σεπτέμβριο).

Keywords
Τυχαία Θέματα