Προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικών ιδεών για την αγροδιατροφή το πρόγραμμα Agroinnoeco

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Καινοτόμες ιδέες στην αγροδιατροφή μπορεί να υπάρχουν πολλές, αλλά το ποιες τελικά προχωρούν παραγωγικά και εμπορικά είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα, που πολλές φορές άπτεται της υποστήριξης που έχει μία επιχειρηματική ιδέα “στα σπάργανα”.

Αυτό ακριβώς το πρωταρχικό στάδιο της ωρίμανσης μίας καινοτομικής ιδέας στον αγροδιατροφικό τομέα έρχεται να υποστηρίξει με το εγχείρημα δημιουργίας μίας προθερμοκοιτίδας το πρόγραμμα Agroinnoeco.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών στον αγροδιατροφικό τομέα και η υποστήριξή τους, για

την μετατροπή τους σε επιχειρηματική προσπάθεια, θα αποτελέσουν το αντικείμενο σχετικού διαγωνισμού στο πλαίσιο του Agroinnoeco.

Το πρόγραμμα προωθεί την ωρίμανση και ενσωμάτωση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσα από την δημιουργία ενός Διαπεριφερειακού Οικοσυστήματος Καινοτομίας και εντάσσεται στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Balkan Med» (INTERREG Balkan-Mediterranean 2014-2020) με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ.

Οι υποψήφιοι, που θα επιλέγουν από τον διαγωνισμό καινοτομίας, θα υποστηριχθούν μέσα από το μοντέλο της προ-θερμοκοιτίδας, δηλαδή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με υπηρεσίες εκπαίδευσης, mentoring, συμβουλευτικής και δικτύωσης, που θα λειτουργήσει στον χώρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα θα οδηγεί στην κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου για κάθε ωφελούμενο, με σκοπό η καινοτόμος ιδέα του, να εξελιχθεί σε βιώσιμη επιχείρηση.

Η συγκεκριμένη δομή βασίζεται σε ένα δίκτυο περιφερειακών μηχανισμών καινοτομίας. Αυτοί στηρίζονται στην «τριπλή έλικα» και στους πυλώνες της (επιχειρηματικός τομέας, δημόσιος τομέας και ερευνητικά / ακαδημαϊκά κέντρα). Στη Δυτική Ελλάδα η τριπλή έλικα αποτελείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (δημόσιος τομέας), το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας (έρευνα/ακαδημαϊκό κέντρο) και το Επιμελητήριο Αχαΐας (επιχειρηματικός τομέας).

Από κοινού, όλοι μαζί θα υλοποιήσουν την ωρίμανση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στον συγκεκριμένο τομέα και κάθε περιφερειακός μηχανισμός καινοτομίας θα προσφέρει υπηρεσίες, όπως:

1. Προσδιορισμός των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών από νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες.
2. Αξιολόγηση των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών
3. Ωρίμανση επιχειρηματικών ιδεών και
4. Προετοιμασία επιχειρηματικών σχεδίων για την εφαρμογή τους

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ως επικεφαλής εταίρος, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βουλγαρίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Τιράνων και το Πανεπιστήμιο Τιράνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα