ΤΕΕ: Επεισοδιακή υπερψήφιση της τροπολογίας για τον αιγιαλό

Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, για το οποίο το ΤΕΕ με ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας που αφορά τον αιγιαλό, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε τα εξής:

«Όσα

συνέβησαν σήμερα στη Βουλή με την ψήφιση της τροπολογίας για τον αιγιαλό, δεν περιβάλουν με τιμή τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τη λειτουργία της Κυβέρνησης.

Ενώ σχεδόν όλα τα κόμματα ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας που καταργεί τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΤΕΕ από την επιτροπή που εισηγείται στον αρμόδιο Υπουργό για την έγκριση ή μη προσωρινών ή μόνιμων έργων και κατασκευών σε αιγιαλό και παραλία, η τροπολογία υπερψηφίστηκε!

Ακόμη και ο αρμόδιος, εισηγούμενος το νομοσχέδιο, Υπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης παραδέχθηκε δημοσίως από το βήμα της Βουλής ότι κακώς καταργείται η εκπροσώπηση του ΤΕΕ, αλλά η τροπολογία δεν απεσύρθη. Έγινε προσπάθεια, με νομοτεχνική βελτίωση, να αποκατασταθεί η λανθασμένη αυτή πρωτοβουλία, όπως διαφαίνεται και από τα πρακτικά που ήδη κυκλοφόρησαν και από τη μετάδοση της συνεδρίασης, αλλά ούτε αυτό ήταν τελικά εφικτό. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε διά της συναρμόδιας υφυπουργού Οικονομικών κ. Κ. Παπανάτσιου ότι θα επαναφέρει την εκπροσώπηση του ΤΕΕ όταν έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, χωρίς να ενημερώσει τη Βουλή για το χρόνο που θα συμβεί αυτό.

Και όλα αυτά συνέβησαν με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών επί 28 ώρες από τη στιγμή που το ΤΕΕ ανέδειξε το θέμα και πληροφόρησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κοινωνία, με επίσημη ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μάλιστα, εκπρόσωποι των κομμάτων θεωρούσαν ότι η τροπολογία έχει αποσυρθεί, ενώ η τροπολογία εισήχθη κανονικά προς ψήφιση και η ψηφοφορία διεκόπη για να διευκρινιστεί από τον αρμόδιο Υπουργό τί συμβαίνει τελικά. Η κυβέρνηση αποφάσισε εν τέλει να προχωρήσει.

Επομένως, μέχρι να αποκατασταθεί αυτή η πρόβλεψη για συμμετοχή του ΤΕΕ στην τεχνική αυτή επιτροπή, ενημερώνουμε την κοινή γνώμη ότι κάθε σχετική εισήγηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, για την έγκριση ή μη των κατασκευών, προσωρινών ή μόνιμων, σε τουριστικά δημόσια κτήματα σε αιγιαλό και παραλία, θα γίνεται με βάση τις απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων και μόνο, τους οποίους θα ορίσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί. Με βάση όμως τα όσα δημοσίως παραδέχτηκαν οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί, δεν θα πρέπει αυτή η επιτροπή να λειτουργήσει με τη σύνθεση που προβλέπει η τροπολογία. Επιμένουμε ότι χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΤΕΕ υποσκάπτεται η διαφάνεια και η ολιστική προσέγγιση των τεχνικών ζητημάτων.
Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε άμεσα από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της είτε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τον αιγιαλό (στην επιτροπή προετοιμασίας του οποίου το ΤΕΕ έχει ορίσει εκπρόσωπο αλλά δεν έχει ποτέ προσκληθεί να συμμετάσχει) είτε, καλύτερα, στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή για να προλάβει η Πολιτεία τυχόν τεχνικά έωλες εισηγήσεις της επιτροπής».

Keywords
Τυχαία Θέματα