Θεσσαλονίκη: Τρεις δήμοι «ψάχνονται» για σύσταση ενεργειακής κοινότητας

του Νίκου Αβουκάτου

Τρεις δήμοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο δήμος Θέρμης, ο δήμος Καλαμαριάς και ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, ενώνουν τις δράσεις για την ενεργειακή τους αποδοτικότητα και την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «ΕNERJ - Joint Actions for Energy Efficiency», συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ. Σε αυτό συμμετέχουν συνολικά 11

εταίροι από χώρες της Μεσογείου.

Αυτό προέκυψε από την ημερίδα με θέμα «Ο Ρόλος των Ενεργειακών Κοινοτήτων ως μέσο Κοινών Δράσεων των Δήμων για χρήση των ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας» που διοργάνωσαν η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., και ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, σήμερα στο δημαρχείο Πανοράματος. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα, οι προοπτικές που ανοίγονται από τη συμμετοχή των Δήμων, οι καλές πρακτικές και οι εξελίξεις στον τομέα των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Κατά την παρουσίαση του έργου ENERJ, του προγράμματος INTERREG MED, o Δρ Κώστας Κωνσταντίνου, υπεύθυνος του έργου, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μια κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή χρήσιμων δεδομένων. Το έργο έχει συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο.

Σε αυτά τα δεδομένα θα έχουν πρόσβαση οι δήμοι τους επόμενους μήνες όπου σε αυτή την πλατφόρμα θα μπορούν να εισάγουν νέα δεδομένα και να τα επικαιροποιούν ανά κατηγορίες.

Ήδη για 278 κτήρια υπάρχουν τα απαιτούμενα δεδομένα και για το περίπου 25% υπάρχουν και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Απρίλιο με προοπτική παράτασης ενός ακόμη εξαμήνου.

Τις δυνατότητες που δίνουν οι ενεργειακές κοινότητες ανέλυσε ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα ΑΠΕ και Ηλεκτρικής Ενέργειας Δημήτρης Τσέκερης.

Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν οι βουλευτές Θοδωρής Καράογλου, Γιώργος Αρβανιτίδης και Γιώργος Λαζαρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα