«Πράσινη» και πολύ οικονομική η θέρμανση με πέλλετ

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν, τόσο η θέρμανση έρχεται στο προσκήνιο και μαζί της και οι μεγάλες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα από την καύση του πετρελαίου και των ξύλων.

Ένας πιο οικολογικός τρόπος θέρμανσης αξιοποιεί ως καύσιμο τα pellet, που αποτελούνται από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία.

Η θερμιδική απόδοση

των pellet ανέρχεται στα 4500 kcal/kg και μπορούν να επιτύχουν οικονομία στην θέρμανση της τάξης του 50%, σε σχέση τουλάχιστον με το πετρέλαιο.

Τα pellet ανήκουν στην κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορούν να παραχθούν από υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου και αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και από καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Η καύση τους συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θείου, που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή.

Τα pellet χρησιμοποιούνται ως βιοκαύσιμο για οικιακή και βιομηχανική χρήση, ενώ αποτελούν ένα πολύ φθηνότερο καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο.

Οι καυστήρες pellet χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, δεν μολύνουν το περιβάλλον και ανάλογα με το μοντέλο μπορούν να παράγουν μεταξύ 10.000 και 60.000 Btu ανά ώρα.

Επειδή οι συγκεκριμένοι καυστήρες καίνε τα υπολείμματα ξύλου τόσο αποτελεσματικά, δεν χρειάζεται να υπάρχει μία κανονική καπνοδόχος, καθώς η εξαγωγή των καπνών μπορεί να γίνει μέσω μιας μικρής τρύπας στον τοίχο από ένα σωλήνα που καταλήγει σε εξωτερικό χώρο.

Οι καυστήρες pellet βασίζονται σε περίπλοκους υπολογιστές και ηλεκτρονικούς πίνακες κυκλωμάτων για να καθορίσουν το πόσα καύσιμα πέλλετ πρέπει να καούν. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν τουλάχιστον δύο λειτουργίες καύσης και μερικά μοντέλα χρησιμοποιούν θερμοστάτες για να ελέγξουν αυτή την καύση.

Ένα ακόμη από τα βασικά πλεονεκτήματα των καυστήρων pellet είναι ότι δεν χρειάζονται ανεφοδιασμό τόσο συχνά όσο άλλες συσκευές που καίνε ξύλα.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο ανεφοδιασμός με pellet μπορεί να ποικίλλει από μια φορά την ημέρα μέχρι και μία φορά την εβδομάδα ανάλογα με το μοντέλο καυστήρα και τις θερμαντικές ανάγκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα