«Έβρεξε έναν ωκεανό στο όρος Πατέρα»

του Νίκου Αβουκάτου

«Έβρεξε έναν ωκεανό στο όρος Πατέρα». Τη συγκλονιστική δήλωση έκανε στη Greenagenda.gr υπάλληλος του δασαρχείου Αιγάλεω, αναφερόμενος στη μεγάλη θεομηνία που έπληξε στη δυτική Αττική και είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο -τουλάχιστον- 15 ανθρώπων και πάνω από 20 τραυματίες.

Αυτές οι τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν στο όρος, ως απόρροια της κακοκαιρίας «Ευρυδίκη», διαμοιράστηκαν προς τη Ν. Πέραμο και τη Μάνδρα. H καταστροφή του δάσους στο όρος Πατέρα από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα χρόνια, το μπάζωμα των ρεμάτων και η άναρχη δόμηση, αλλά

και η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης ήταν οι κύριοι λόγοι που προκάλεσαν την ανείπωτη καταστροφή.

Μετεωρολόγοι και δασολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου και καλούν την Πολιτεία να λάβει σοβαρά μέτρα προφύλαξης των ανοχύρωτων πόλεων. Όπως υποστηρίζουν, η εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων και η συχνή εμφάνισή τους συμβάλλουν καθοριστικά στην εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για το αστικό περιβάλλον.

«Κατά προσέγγιση, με τις πρώτες εκτιμήσεις μας, φαίνεται ότι περίπου 60 χιλιοστά νερού έπεσαν σε διάστημα μιας ώρας», επισήμανε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Βασίλης Λάλος.

«Χρειάζεται να τηρήσουμε τους κανόνες της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, σε όλον τον πλανήτη. Αυτό που συνέβη τα τελευταία 24ωρα δεν είναι μόνο θέμα κακοκαιρίας, αλλά δείχνει ότι είμαστε ανοχύρωτοι λόγω των αλλεπάλληλων αυθαιρεσιών», υπογράμμισε ο κ Λάλος.

Σύμφωνα με τον κ. Λάλο, από το καιρικό σύστημα που βρίσκεται στη χώρα θα έχουμε εκτεταμένα προβλήματα σε σημαντικό τμήμα της χώρας. Ο ίδιος συστήνει στους πολίτες να είναι προσεκτικοί καθώς θα πέσουν αρκετές ποσότητες νερού, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στην ΕΜΥ τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα, αφού οι κρατικές υπηρεσίες αλλά και οι δήμαρχοι ζητούν να μάθουν για την εξέλιξη του καιρικού αυτού συστήματος.

Σύμφωνα με το εργαστήριο της δασικής διαχειριστικής και τηλεπισκόπησης ΕΠαΔαΠ, (υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο Ιωάννης Γήτας), που ασχολείται με την άμεση χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων της χώρας, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, τον Ιούνιο του 2016 ξέσπασαν δυο μεγάλες δασικές πυρκαγιές με αποτέλεσμα να καούν συνολικά 15.000 στρέμματα, 5.559 στρέμματα δασικής έκτασης στο Όρος Πατέρα και 10.178 στρέμματα στα Δερβενοχώρια, που βρίσκονται βορείως της Μάνδρας Αττικής.

«Οι δασικές πυρκαγιές και η συχνή επανάληψή τους έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του προστατευτικού ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την άναρχη δόμηση συνέβαλαν στην μεγάλη καταστροφή», τόνισε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, η Ευαγγελία Δασκαλάκου, δασολόγος - ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα