Πάνω από 300 καφέ κάδοι για κομποστοποίηση στη Θεσσαλονίκη έως το τέλος του 2019

του Νίκου Αβουκάτου

Τα επόμενα βήματα στη διαχείριση αποβλήτων και της ανακύκλωσης απασχόλησαν την ημερίδα με θέμα «Διαχείριση αστικών απορριμμάτων - Ανακύκλωση - Πράσινες Πόλεις» που πραγματοποιήθηκε χθες από τον δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

«Σκοπός του δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο διπλασιασμός του ποσοστού ανακύκλωσης τον επόμενο

χρόνο και, για την επίτευξη του στόχου αυτού, η στρατηγική της νέας διοίκησης εστιάζεται στη νέα γενιά», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Θεόφιλος Σφέτκος, διευθυντής της Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Και πρόσθεσε: «Κύριος στόχος μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα και στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και την κομποστοποίηση. Μέχρι το τέλος του έτους θα τοποθετήσουμε περισσότερους από 300 έως 400 καφέ κάδους για τα οργανικά απόβλητα, σε επιλεγμένα σημεία» ανακοίνωσε ο κ. Σφέτκος.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Νίκος Ζεϊμπέκης αναφέρθηκε στις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την καθαριότητα και στις δράσεις για την ανακύκλωση.

«Η ανακύκλωση αποτελεί επιτακτική ανάγκη και παρέχει επενδυτικές ευκαιρίες για τη χώρα. Η επιτυχία της θα κριθεί από τη συμμετοχή των πολιτών και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στοχεύει ο δήμος μας», πρόσθεσε ο κ. Ζεϊμπέκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί η αύξηση του ποσοστού των στερεών αποβλήτων, ενώ έχει δρομολογηθεί ο προγραμματισμός για τη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων μετά από την εγκατάσταση του καφέ κάδου.

«Το επόμενο βήμα στη νέα φιλοσοφία διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε είναι η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, μετά από τη διαλογή και την επεξεργασία τους, δηλαδή την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση», τόνισε, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας.

Ο κ. Γιουτίκας ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Περιφέρεια θα ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τη χρησιμότητα και τη σκοπιμότητα των Πράσινων Σημείων.

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων και Μενεμένης σημείωσε ότι «πρέπει να κατέχουμε την αλήθεια και να μην είμαστε υποκριτές. Αφού γίνει η ανακύκλωση, η επανάκτηση, η επανάχρηση και η κομποστοποίηση, πρέπει να προχωρήσουμε στην ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος για την παραγωγή ζεστού νερού και ρεύματος, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης».

Ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε ότι «είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Εμείς από την Κεντρική Μακεδονία στέλνουμε το μήνυμα προς όλη τη χώρα ότι θα λειτουργήσουμε όπως η Ευρώπη».

Μάλιστα, ο κ. Γεράνης ανακοίνωσε από το βήμα της ημερίδας ότι από τις 9 Οκτωβρίου θα αρχίσει η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στις Σέρρες.

Ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, υπεύθυνος marketing και επικοινωνίας με τους ΟΤΑ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ΑΕ παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση στη χώρα για το 2018.

Την ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος της Greenagenda.gr, Νίκος Αβουκάτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα