84η ΔΕΘ: Παζλ από ανακυκλωμένες μητρικές υπολογιστών αναπαριστά την Ινδία (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα πολύχρωμο παζλ από 27 κομμάτια χαλασμένων μητρικών πλακετών υπολογιστών, που βρήκαν ξανά ζωή, αναπαριστά την Ινδία, την τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ. Η έμπνευση της διακοσμήτριας με τη zero waste φιλοσοφία, Λιζέττας Φώτογλου, έχει ενθουσιάσει όσους επισκέπτονται το περίπτερο του δήμου Θεσσαλονίκης στη Διεθνή Έκθεση.

Όσοι έχουν υπομονή και τους αρέσουν

τα παζλ έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και να ταιριάξουν το κάθε κομμάτι.

Τα εξαρτήματα αυτά δεν θα πρέπει να καταλήγουν στις χωματερές, γιατί είναι πολύ βλαβερά για το υπέδαφος. Η κα. Φώτογλου τα επαναχρησιμοποιεί και τα μετατρέπει σε χρήσιμα αντικείμενα, κυρίως κοσμήματα.

Ο εξοπλισμός υπολογιστών για τις δημιουργίες της αφορά συνήθως πλακέτες υπολογιστών, ρούτερ, αποκωδικοποιητές, tablet, τροφοδοτικά, μετασχηματιστές κ.ά. Προμηθεύεται υλικό όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Αγγλία.

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια ανακύκλωσης ρούχων και ηλεκτρικών ειδών που λειτουργούν στο περίπτερο προσελκύουν μικρούς και μεγάλους. Στο περίπτερο του δήμου βρίσκονται ακόμα η έκθεση του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ) για την καθαριότητα, το λούνα παρκ Ανακύκλωσης από την ΕΕΑΑ και η δράση «Κάθε Κουτί Μετράει», που στοχεύει στην ενθάρρυνση της ανακύκλωσης κουτιών σε χώρους εργασίας, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, εμπορικά κέντρα αλλά και σε δημόσιους χώρους εκδηλώσεων και συνάθροισης κοινού, πάρκα, πλατείες και παραλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα