Οριστική απόσυρση του ν/σ για τα αδέσποτα ζητούν οι φιλοζωικοί φορείς

Την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και αποσύρθηκε προσωρινά, ζητούν με ανακοίνωσή τους φιλοζωικοί φορείς επισημαίνοντας πως «πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση» η εκπόνηση ενός νέου νομοσχεδίου.

«Θεωρούμε», τονίζεται στην ανακοίνωση, «ότι οποιαδήποτε νέα νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς θα πρέπει να θέτει αρχές για την ευζωία και την προστασία τους σε συμμόρφωση με τις διεθνείς κατευθύνσεις και

τις ευρωπαϊκές επιταγές, να προάγει το πνεύμα της φιλοζωίας και να μην προσανατολίζεται μόνο σε διαχειριστικά μέτρα και δη ελλιπούς επιστημονικότητας και τεκμηρίωσης».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα ζώα συντροφιάς που αποσύρθηκε πριν λίγες ημέρες μετά το σάλο που προκλήθηκε από διατάξεις του, αναμένεται να επανέλθει σε διαβούλευση μετά το Πάσχα με τροποποιήσεις τις οποίες θα κάνει το αρμόδιο υπουργείο.

«Αν οι υπηρεσίες του υπουργείου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επιθυμούν όπως οι φιλοζωικοί φορείς συμβάλλουμε με προτάσεις για αναβάθμιση της υφιστάμενης νομοθεσίας, αυτό προϋποθέτει επίσημη πρόσκληση για συμμετοχή σε νέα, από μηδενική βάση, ανοικτή – συμμετοχική διαδικασία και διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχευση και σίγουρα προϋποθέτει τονσεβασμό της φιλοζωικής κοινότητας και του έργου που έχει καταθέσει μέχρι σήμερα στην κοινωνία», προστίθεται.

Οι φιλοζωικοί φορείς δηλώνουν ακόμη ότι δεν θα μετάσχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία που θέτει ως βάση το νομοσχέδιο που αποσύρθηκε. Την ανακοίνωση υπογράφουν τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας: η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (ΠΦΟ), η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής‐Σαρωνικού (ΖΟΣΑΣ) και τα σωματεία ‐ μέλη τους καθώς και οι οργανώσεις Animal Action Hellas και Dogs’ Voice.

Keywords
Τυχαία Θέματα